Mercedes-Benz electric driving experience v Hockenheim

29.10.2021

Konec meseca oktobra 2021 je na Hockenheim ringu potekalo Mercedes-Benz electric driving experience, ki smo se ga na povabilo Mercedes-Benz Classic Club Management udeležili tudi člani Mercedes-Benz Kluba Slovenije.

Osem članska ekipa je v petek 29.10.2021 doživela pravo “električno doživetje” saj smo preizkusili povsem nove modele razreda EQA in EQS.

Jutranji pozdrav in uvodno predavanje pred pričetkom srečanja

continue to read the whole article…

Prva septembrska sobota je v Ljubljani namenjena razstavi vozil Mercedes-Benz 2021

Mercedes-Benz klub je v Ljubljani in Sloveniji pustil svoj pečat. Po naši zaslugi imamo v prestolnici Ulico Carla Benza, pomagali pa smo tudi pri poimenovanju parka Antona Codellija. Odtlej smo z občinskim vodstvom navezali odlične vezi in vedno nam za naša srečanja, razstave ter skupščine pripravijo prostore ter veliko sejno dvorano v Mestni hiši.

Stritarjevo ulico so zapolnili razstavljeni starodobniki znamke Mercedes-Benz.

continue to read the whole article…

Letos smo se dobili v Spodnji Savinjski dolini

5. jun 2021, Savinjska dolina

Tokrat smo na predlog Denisa Kolmana letno srečanje organizirali v Spodnji Savinjski dolini – dolini zelenega zlata. Na tem malem območju pridelajo večino slovenskega hmelja in zato je bilo srečanje hmeljarsko ter pivovarsko obarvano. Dobili so se v Malih Braslovčah, ob hmeljiščih v piceriji Afrika in se tam dobro podložili za celodnevni program. Mimo Žovneškega jezera smo se odpeljali proti Žalcu. Vmes smo se ustavili in od daleč pogledali grad Žovnek in ga izkoristili kot kuliso za fotografijo naših pločevinastih ljubljencev.

Prvo skupinsko fotografijo smo posneli pod gradom Žovnek, ki ga obnavljajo prostovoljci.

continue to read the whole article…

Reševalno vozilo Mercedes-Benz 230 BINZ vsem na ogled v Pivki

Od letos imajo v Parku vojaške v Pivki zgodovine nov eksponat, ki je članicam in članom našega kluba dobro poznan – velenjsko reševalno vozilo. Mercedes-Benz je bil »v službi« od leta 1971 do 2006, od takrat dalje pa so ga v Zdravstvenem domu Velenje ohranjali v voznem stanju, celo redno so ga registrirali kot starodobno vozilo.

Mercedes-Benz je takole »poziral« pred eno od velenjskih lekarn.

continue to read the whole article…

Film o družinskem Mercedesu 190 D (Ponton)

Marec 2021

Čeprav se ne dobivamo »v živo«, se v Mercedes-Benz klubu stalno nekaj dogaja. Mesečno sestankujemo po Zoom-u, smo v kontaktu po spletni strani in telefonih, tako da se vsaj malo družimo. Ta čas koristimo za vzdrževanje svojih avtomobilov in komaj čakamo, da se bomo lahko družili tudi na cesti. Emil je z bratrancem posnel video o družinskem Pontonu in štirih generacijah Šterbenkov, ki so z njim povezane. Glavni vlogi imata ata Šterbenk in Ponton. Prvi bo maja dopolnil 91, drugi pa 60 let.

Prilagodili smo se razmeram

Prvi Zoom Meeting UO MBKS

16. dec. 2020

Mercedes-Benz klub Slovenija kljub razglašeni epidemiji s svojim delom nadaljuje kolikor je to izvedljivo. Članice in člani ves čas komuniciramo po spletni pošti in objavljamo novice na naši spletni strani. V obdobjih, ko so predpisi to dovoljevali, smo organizirali nekaj dogodkov, vključno z obiskom spomladanskega Retro Classicsa v Stuttgartu. Pri tem smo se skrbno držali navodil NIJZ in nismo zabeležili prav nobenih težav. Tudi nekaj rednih mesečnih sestankov nam je uspelo organizirati. Glede na to, da se situacija zadnje mesece ne izboljšuje, smo decembrski sestanek speljali z elektronskimi orodji. Odločili smo se za program Zoom in po nekaj manjših začetnih tehničnih težavah sejo nemoteno pripeljali do konca. Res je sestankovanje pri Španu na Brezovici bolj osebno, a tudi s spletnim druženjem smo uspešno izmenjali informacije in menja ter vzpostavili prijeten stik s somišljeniki. Na ta način bomo nadaljevali, dokler se situacija ne bo izboljšala. Ko se bo življenje vrnilo v običajne tirnice, bomo pognali motorje naših Mercedesov, in se dobili »v živo«.

Seja na daljavo ni enakovredna osebnemu stiku, je pa v trenutnih razmerah najboljša rešitev.

Mercedes-Benzov Kurzhauber še vedno služi kruh

V Evropski Uniji, torej tudi v Sloveniji, lahko tu in tam najdemo kakšnega Kurzhauberja, znamke Mercedes-Benz. Ampak gre večinoma za zgodovinska vozila, starodobnike, ki niso več v redni uporabi. Zato sem bil toliko bolj navdušen, ko sem naletel na model 1313 iz začetka sedemdesetih let, ki ga lastnik še vedno uporablja za redne prevoze. Tovornjak je »zaposlen« na kmetiji s precej gozda in Tomaž Zore z njim prevaža vse, za kar je traktor prepočasen. Z njim dovaža material za obnovo gozdnih cest na svoji kmetiji, poleti v planino pelje po 5 do 6.000 l vode za napajanje živine, v največji meri pa svojim kupcem vozi kakovostna drva.

Stari Kurzhauber je vsak dan v akciji.

continue to read the whole article…

Prva septembrska sobota v Ljubljani v znamenju Mercedesov

5. sep. 2020, Ljubljana

Navadili smo se že, da ljubljansko Stritarjevo ulico, prvo septembrsko soboto »zavzamejo« Mercedesi. Mercedes-Benz klub Slovenija je razstavo vozil svojih članov organiziral že tretje leto zapored. Klub, ki je začel delovati leta 2006, je doslej štel med 60 in 80 članic ter članov, letos pa kaže, da bomo dosegli številko 100. Odlično sodelovanje s predstavniki Mestne občine Ljubljana se je začelo z obeleženjem 125-letnice avtomobila, leta 2011, ko smo se prvič predstavili v starem mestnem jedru. Leta 2016 je Ljubljana na našo pobudo dobila ulico Carla Benza, naslednje leto pa smo postavili še doprsni kip Carla Benza ter obeležili prihod grofa A. Codellija v Slovenijo s prvim avtomobilom. Sodelovanje z MO Ljubljana se je še poglobilo, tako da smo letne skupščine že trikrat organizirali v dvorani Mestne hiše. Z razstavami vozil članic in članov smo začeli leta 2018 in po tretji zaporedni je gotovo, da gre za tradicionalno prireditev.

Malo pred deveto so bili vsi razstavljeni Mercedesi natančno poravnani.

continue to read the whole article…

Po mestu na elektriko: eCitaro

17. julij 2020

V našem klubu nas ne zanimajo zgolj starodobniki, ampak vsa vozila, ki jih proizvajajo pri Mercedes-Benzu. Iz zgodovine se učimo za prihodnost, kakor priporočajo modri ljudje. In prihodnost mestnega prometa je videti, da je v veliki meri električna. Zato smo pazljivo spremljali julijsko predstavitev e-Citara v Ljubljani.

Mercedes-Benza e-Citaro je po ljubljanskih ulicah zapeljal urednik revije Kamion in Bus, Boštjan Paušer.

continue to read the whole article…

Srečanje Mercedes-Benz Klub Slovenija Prvo srečanje v letu 2020

13. jun. 2020, Brežice

Članice in člani Mercedes-Benz kluba vsako leto organiziramo po več klubskih dogodkov. V soboto 13.junija je v Posavski regiji potekalo tradicionalno klubsko srečanje. Med deveto in deseto uro smo se dobili v geometrijskem središču Slovenije (GEOSS), kjer nas je pričakala zelo okusna lokalna jutranja pogostitev.

Skupinska slika udeležencev na dvorišču MB Specialist v Brežicah.

continue to read the whole article…

Novi PRAVILNIK O EVIDENTIRANJU IN OCENJEVANJU VOZIL 2020

Na Zvezi starodobnih vozil Slovenije (SVS) so popravili in dopolnili PRAVILNIK O EVIDENTIRANJU IN OCENJEVANJU VOZIL 2020. Najpomembnejša novost v tem aktu je, da lahko za motorna vozila (vključno z motornimi kolesi), stara od 20 do 30 let, pridobimo poseben status – status »MLADODOBNIKA«. Celoten postopek je tako kot postopek za pridobitev statusa »STARODOBNIKA« opredeljen v tem  pravilniku, ki ga v celoti objavljamo na spletni strani MBKS.

PRAVILNIK O EVIDENTIRANJU IN OCENJEVANJU VOZIL 2020 – KONČNO (Link)

Tajletreger

Bo motor Mercedesa 180 d po šestnajstih letih stanja vžgal?

Naš član, Emil Šterbenk ni zgolj avtomobilski novinar in stardobniški navdušenec, ampak marsikaj okoli svojih avtomobilov tudi sam postori. Rezervnih delov za šestdesetletne »škatle« ni tako enostavno dobiti, zato si je v več kot tridesetih letih svojega hobija ob starodobnikih nabral tudi lepo zbirko rezervnih delov. Ugotovil je, da jih je že preveč, zato je moral zalogo zmanjšati. Med drugim je bil »viška« skoraj celoten Mercedes-Benz 180 D, ki ga je leta 2004 kupil samo zaradi dveh blatnikov. Ker je motor odlično delal, ga je shranil na zračen, a suh prostor. V kratkem videu si poglejte, če jim je motor po šestnajstih letih stanja uspelo pognati.

 

Kratek video o gasilskem mercedesu 3500 L iz Starš v slovenščini

14. maj. 2020, Stuttgart

Prispevek, ki ga je predstavil urednik Mercedes-benz kluba Slovenija na letošnjem Srečanju evropskih urednikov klubov Mercedes Benz konec februarja v Stuttgartu, je bil v angleškem jeziku. Sedaj sta avtorja pripravila še slovensko različico zgodbe o odlično ohranjenem 70-letnem gasilskem vozilu. Dostopna je na spodnji povezavi, klikni na sliko:

Mercedes L 3500 Langhauber 1950

 

 

Pred petdesetimi leti: Mercedes C 111-II

30.4.2020

Marca 1970 so pri Daimlerju na ženevskem salonu pokazali konceptno vozilo Mercedes-Benz C 111-II, z wanklovim motorjem s štirimi rotorji. Šlo je za super avtomobil, ki je od 0 do 100 km/h pospešil v manj kot petih sekundah (4,9 s) in dosegel največjo hitrost 300 kilometrov na uro. Moč revolucionarnega motorja je znašala 257 kW (350 KM), razvil pa jo je pri visokih 7.000 vrt/min.  Premiera osnovne različice se je zgodila septembra 1969 na frankfurtskem avtosalonu. Razširile so se govorice, da bi to naj bil naslednik modela 300 SL. Ampak od izhodišč in zasnove dalje so ga namenili preizkusom, in sicer gradnji karoserij iz fiberglasa na eni in testiranju novih motornih konceptov na drugi strani. V prvo različico so vgradili wanklov motor s tremi rotorji, ki je zmogel 206 kW (280 KM). Prostornina vsakega rotorja je znašala 600 ccm, pri C 111-II pa so dodali še enega.

Čeprav so model C 111 pokazali v Frankfurtu leta 1969, je tudi model 111-II pol leta kasneje v Ženevi bil deležen velike pozornosti ljubiteljev in splošne javnosti.

continue to read the whole article…

Skupščina 2020 v dvorani Sveta MO Ljubljana

06. marec, MOL 

Skupščino po zaključenem letu 2019 smo organizirali na Mestni občini Ljubljana, saj so nam tako kot lani ponudili dvorano občinskega sveta.  Ob klubskem vodstvu in prisotni več kakor polovici članov so nas s svojo navzočnostjo počastili Rasto Oderlap, direktor Autocommerca ter Metka Kejžar, vodja marketinga in odnosov z javnostmi pri istem podjetju, predstavnik Mestne občine Ljubljana, Marko Morel, Franci Škrjanec, predsednik SVAMZ in mag. Janko Uratnik, predsednik SVS.

Skupščina je po prej pripravljenem razporedu gladko potekala.

continue to read the whole article…

Pomembne informacije o starodobnih vozilih

4. mar. 2020, Špan

Predavanja po sestankih Upravnega odbora so se dobro prijela in marca smo v goste povabili Jožeta Hribarja, univ. dipl. inž. stroj., podsekretarja Javne agencije RS za varnost prometa (AVP). Spregovoril je o problematiki: Starodobna vozila starodobniki – tehnična dediščina. To je tema, ki zanima vse ljubitelje, posebej pa še lastnike starodobnikov. Predavatelj je najprej navedel zakonska izhodišča, potem razložil osnovne izraze in spodbudil živahno razpravo.

Jože Hribar je članom MBKS nazorno predstavil zakonodajo in osnovno izrazje.

continue to read the whole article…

Strokovna ekskurzija članov MBKS v Stuttgart

27. feb – 1. mar. 2020, Stuttgart

Srečanje urednikov MBCM vedno organizirajo v času sejma Retro Classic Stuttgart, klub pa organizira strokovno ekskurzijo za naše člane in tako je bilo tudi letos. Frenk Udovč, vodja prireditev, je pripravil bogat in zanimiv program. Ogled Retro Classicsa je bil osrednji dogodek, ki mu je bila namenjena sobota. Toda petkov program je bil v znamenju dolgoletne želje članov, ogled tovarne Mercedes AMG, ki je bil najmočnejši magnet za tako številčno udeležbo. Ekskurzije se je udeležilo 22 članov, tako da smo morali na pot s tremi kombiji.

Mercedesa AMG GT R Pro se ne da videti vsak dan, tu pa smo ga lahko celo odprli, vanj sedli in mu pogledali pod motorni pokrov.

continue to read the whole article…

Srečanje urednikov Mercedes-Benz Classic Club Management-a 2020

Kakor navadno so letošnje leto srečanje klubskih urednikov MBCCM organizirali v času stuttgartskega Retro Classicsa. Program za petintrideseterico predstavnikov evropskih klubov je bil izjemno obsežen in zanimiv. Prvi dan smo obiskali Mercedes-Benz Classic Center Fellbach, kjer smo se sprehodili skozi delavnice in obiskalo eno izmed »Svetih hal« – (Heilige Hallen). Tam koncern Daimler vzdržuje največjo zbirko vozil na svetu. Gre za okoli 1.000 vozil Mercedes Benz – primerke vsake serije, posebna vozila, kakor so dirkalniki, prototipi, preizkusna vozila, avtomobile, ki so jih vozile posebej znane osebe in še kaj. Od tam so nas odpeljali v koncernski arhiv. Na 16 kilometrih polic v klimatiziranih in tudi drugače skrbno varovanih prostorih hranijo dokumente, fotografije, filme in druge materiale ter eksponate.

V razstavnem prostoru Classic Centra Felbach obiskovalce vedno navdušijo s posebej zanimivimi modeli: Mercedes Benz 630, letnik 1929 (levo) in Mercedes 24/100/140, letnik 1924.

continue to read the whole article…

Mojster Cvetko Harb – v pokoj po 63 letih delovne dobe

V aktualni številki revije Mehanik in voznik (na voljo v večjih Petrolovih in OMV-jevih črpalkah) so objavili članek o našem članu, avtomehaniku, mojstru Cvetku Harbu. Po 63 letih delovne dobe se je odločil zapreti delavnico. Toda Harb je več kot avtomehanični mojster, je umetnik, učitelj in široko razgledan človek, ki svoje znanje ter izkušnje z veseljem deli s tistimi, ki se z njim družijo.

Mojster Harb je velik poznavalec in ljubitelj Mercedesov, na klubska srečanja se vozi s svojim 280 SLC, letnik 1980 in s sabo vedno vzame tudi gospo.

continue to read the whole article…

Mladi Štajerci s petdesetletnim Mercedesom 406 D uspešni na reliju Budimpešta – Bamako

Trije mladeniči iz Maribora: Timi Božič, Blaž Tomažin in Rok Korošec so se udeležili relija Budimpešta-Bamako (pravzaprav so cilj prestavili v Freetown v Sierra Leone). Gre za največji amaterski vztrajnostni reli na svetu, s poudarkom še na dobrodelnosti (Mariborčani so otrokom delili šolske potrebščine). Za to avanturo so se dogovorili ob kozarčku in dogovor je zdržal. Ne samo dogovor, tudi ekspedicijsko vozilo, Mercedes Benz 406 D in vsi trije udeleženci. Veliko ekip svoja vozila v Afriki proda, »naši« fantje pa so se na 50-letnega šestkolesnega prijatelja tako navezali, da so ga na cilju naložili v kontejner ga dali na ladjo ter ga bodo »dvignili« v koprskem pristanišču. Fantje so že doma, Mercedes pa še pluje.

Takole drvi Mercedes 406 D s 60 »konji« pod pokrovom.

continue to read the whole article…

Februarsko predavanje

Gospodarska vozila TAM v primerjavi z vozili Mercedes-Benz iz istih obdobij

Odziv na januarsko predavanje je bil tako pozitiven, da smo naslednjega organizirali že  februarja. Tokratna tema so bila gospodarska vozila, ki so jih proizvajali v mariborski tovarni TAM. Rezultate večletnega raziskovanja je predstavil član MBKS, Emil Šterbenk. Poudarek je bil na vozilih, ki so prihajali iz te tovarne – od lahkih transporterjev, in srednje težkih tovornjakov, do težkih tovornjakov in avtobusov. Vsako linijo, ki jo je opisal, je primerjal z ustreznimi, ki so jih v istih obdobjih proizvajali pri Mercedes-Benzu.

O TAM-ih je predaval Emil Šterbenk, ki že dobro desetletje zbira podatke o teh vozilih.

continue to read the whole article…

Prvi sestanek v letu 2020 z okoljsko obarvanim predavanjem o Antarktiki

8. jan. 2020, Špan

Upravni odbor se je letos prvič sestal 8. januarja in obravnaval tekoče zadeve. Po sestanku je predsednik, Miroslav Brumat, vse člane z družinami povabil na predavanje o Antarktiki. Brumat je namreč kot prejšnji predsednik Slovensko-švedskega društva eden izmed pobudnikov ratifikacije Pogodbe o Antarktiki, h kateri je lani pristopila Slovenija. S predavanjem je dokazal da je dober poznavalec naravnih potez tako imenovanega petega kontinenta in ima bogate lastne izkušnje, saj je Antarktiko tudi obiskal in doživel na lastni koži.

Miroslav Brumat je ob topografski karti najprej predstavil geografske poteze Antarktike.

continue to read the whole article…

Andrej Vidmar niza dirkaške uspehe

Dolgoletni član MBKS, Andrej Vidmar, je v klubu nepogrešljiv, saj je po poklicu oblikovalec, ki skrbi za našo celostno grafično podobo. Ob tem je oblikoval vrsto zgibank, klubske koledarje, vse ploščice za letna srečanja, klubska priznanja in še marsikaj drugega. Andrej pa ni zgolj oblikovalec, ampak že od rane mladosti z bencinskimi oktani okužen avtomobilski dirkač. Za to dejavnost se trudi navdušiti tudi druge člane v Mercedes-Benz klubu Slovenija. V ta namen je že dvakrat organiziral klubsko točnostno vožnjo in udeleženci smo pri tem zelo uživali.

Andreju je dirkanje v krvi in s to strastjo »zastruplja« tudi člane MBKS.

continue to read the whole article…

Sprinter je v Južni Ameriki zakon

Konec novembra smo se z manjšo družbo podali na potovanje po Čilu. Ta južnoameriška država uspešno trži turistične storitve in ima v ta namen zgrajeno več kot solidno infrastrukturo. Na vseh privlačnejših destinacijah ponujajo organizirane izlete. Programe prilagajajo interesom posameznikov, zato prednjačijo manjša vozila. Med slednjimi kraljuje Mercedesov Sprinter. Vozniki povedo, da je trpežen, dovolj udoben, zmogljiv, skromen pri porabi goriva in praktično neuničljiv.

Če si človek v čilski Atacami zapomni, da so ga na razgledno točko pripeljal v belem Sprinterju, se mu obeta dolgotrajno iskanje.

continue to read the whole article…

10. seja upravnega odbora MBKS

Zaključki in sklepi 10. Seje UO, NO,ČR MBKS,6. 11. 2019

 1. Predstavljeni in potrjeni so bili stroški srečanja starodobnikov na Bledu in strokovne ekskurzije v Stuttgart.
 2. Predstavljen je bil program strokovne ekskurzije v Budimpešto.
 3. Dogovorjeno je bilo, da se do konca leta 2019 opravi inventura kupljenih artiklov MBKS in pripravi poročilo. Po sprejemu poročila se člane ponovno pozove k nakupu izdelkov, ki so še na zalogi.
 4. Člani so začrtali datum novoletnega druženja, ki bo 4.12.2019, pred tem pa bo potekala še seja UO.
 5. S strani MO-a je MKBS dobil pozitivno rešeno prošnjo za izvedbo skupščine, ki bo 6.3.2020 ob 16.00 uri v prostorih MOL v Ljubljani.
 6. Predstavljen je bil spisek jubilantov MBKS, ki jih bodo na srečanju podeljena darila s strani kluba.

Zapisala Mojca Zajc

V Ljubljani, 12.11.2019

9. seja upravnega odbora MBKS

Zaključki in sklepi 9. Seje UO, NO,ČR MBKS, 2. 10. 2019

 1. Predstavljeni in potrjeni so bili stroški prireditve v Ljubljani. Od leta 2019 dalje bo vsako prvo soboto potekalo tradicionalno srečanje v Ljubljani.
 2. Predstavljeno je bilo statusno poročilo srečanja starodobnikov na Bledu.
 3. Predstavljen je bil program strokovne ekskurzije v Stuttgart od 18-20.10.2019 in v Budimpešto v začetku novembra.

Zapisala Mojca Zajc

V Ljubljani, 6.10.2019

8. seja upravnega odbora MBKS

Zaključki in sklepi 8. seje UO, NO,ČR MBKS, 4. 9. 2019

 1. Na prvi seji po počitnicah smo je UO obravnaval statusno poročilo o srečanju, ki bo v Ljubljani in na Bledu v septembru.
 2. Dogovorjeno je bilo, da odbor za pripravo Pravilnika o priznanjih pripravi čistopis in ga posreduje na naslednjo sejo v odločanje.
 3. UO je sprejel priporočilo, da vsi člani s svojim podpisom podprejo »Pobudo za podporo izgradnji objektov za avto moto šport v Sloveniji«.

Zapisala Mojca Zajc

V Ljubljani, 5.9.2019

7. seja upravnega odbora MBKS

Zaključki in sklepi 7. Seje UO, NO,ČR MBKS, 7. 8. 2019

 1. Aktivno se pristopit k novem načinu naročanja kartic za leto 2020, po navodilih, ki smo jih prejeli.
 2. Izkaznice, ki jih člani niso prevzeli se lahko prevzamejo Boštjanu Čampa v salonu vozil Autocommerce.
 3. Pripravi se seznam članov jubilantov v letu 2019.
 4. Člane se povabi, da se prijavijo za strokovno ekskurzijo Stuttgart.
 5. Predstavljen je bil podroben program srečanja v Ljubljani.

Zapisala Mojca Zajc

V Ljubljani, 12.6.2019

6. seja upravnega odbora MBKS

Zaključi in sklepi 6. Seje UO, NO,ČR MBKS, 5. 6. 2019

 1. Na naslednji seji UO MBKS se predstavi prvi osnutek pravilnika o nagrajevanju.
 2. Člani MBKS so se seznanili s poročilom članskega druženja 1.junija 2019 v Velenju.
 3. Finančno stanje se predstavi na naslednji seji v septembru.
 4. Srečanje v Ljubljani bo 7.9.2019

Zapisala Mojca Zajc

V Ljubljani, 12.6.2019

5. seja upravnega odbora MBKS

Zaključki in sklepi 5. Seje UO, NO,ČR MBKS, 8. 5. 2019

 1. MBKS krije strošek izdelave tablic.
 2. Srečanje v Ljubljani postane vsakoletno tradicionalno srečanje članov.
 3. Člani so se seznanili s poročilom iz strokovne ekskurzij v Essen. Ekskurzija uspešna.
 4. Člani so se seznanili, da je aktivnih 89 članov in toliko se naroča tudi revij.
 5. Klub je naročil dodatno število artiklov, ki jih lahko člani naročijo in dobijo na UO ali pa na prireditvah.
 6. Člani so se seznanili z informacijos sejma »Collecta«, ki je potekal na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.
 7. Podana je bila pobuda za srečanje na Golteh s džipi v jesenskem času

 

Zapisala Mojca Zajc

V Ljubljani, 12.5.2019

Strokovna ekskurzija v Budimpešto 2019

8. -10. nov. 2019

V petek 8.11.2019 so se člani MBKS z dvema kombijema odpravili na tridnevno strokovno ekskurzijo v Budimpešto, kjer so si ogledali niz znamenitosti in muzejev.

V petek na poti proti Blatnemu jezeru so obiskali zasebni muzej dragocenih avtomobilov Cadillac v večjem turističnem naselju ob jezeru Keszhely (po slovensko to pomeni kostel), kjer je bila nekoč najpomembnejša plemiška družina Festetics, zelo napredno misleči in izobraženi člani te rodbine so bistveno vplivali na razvoj tega okolja. continue to read the whole article…

Srečanje starodobnikov Bled 2019

5.okt.2019

Člani Mercedes-Benz Kluba Slovenije smo v sodelovanju s Klubom starodobnih vozil Soteska organizirali in izvedli srečanje na Bledu.

Že jutranje postavljanje vozil je pritegnilo sprehajalce, da so ustavili korak.

Prireditev je bila napovedana zadnjo soboto v septembru, istočasno bi se na istem mestu odvijal Izbor starodobnikov Slovenije, Concours D’Elegance. Zaradi napovedi slabega vremena in objektivnih razlogov sta bili obe prireditvi odpovedani.

Vrhunski MB 170 S Cabriolet A, fotografiran ob sončnem zahodu.

continue to read the whole article…

Mercedes-Benz Star Experience – Vransko 2019

Autocommercove predstavitve vozil za njihove kupce in povabljene so na poligonu varne vožnje na Vranskem postale stalnica. Letošnji Mercedes-Benz Star Experience se je začel v četrtek, 26. septembra s predstavitvijo Malih gospodarskih vozil. Največjo pozornost so posvetili dostavniku leta 2019, Sprinterju, ki so ga javnosti predstavili lani. Na lastni koži smo se prepričali o visoki stopnji varnosti, ki jo nudi. Pri tem so uporabili rešitve iz osebnega in tovornjaškega programa ter jih združili v vrhunsko delujočo celoto. Za preizkuse so bila tudi vozila razredov V, G in X. Gostje so jih lahko preizkusili tako po asfaltu kot po blatnem off-road poligonu.

Za večino udeležencev je bila najzanimivejša vožnja z vozili iz družine AMG.

continue to read the whole article…

Obisk 20-letnice SVAMZ-a

21. sep. 2019, Vransko

MBKS se je odzval vabilu Slovenske veteranske avto moto zveze (SVAMZ) ter se udeležil zbora ob jubileju v Centru varne vožnje na Vranskem. Prireditev je bila zelo obiskana, saj so se gostje iz Slovenije, držav bivše Jugoslavije in drugih evropskih držav pripeljali z več kot 1.000 starodobnimi vozili. Tokratni izziv je bil: uvrstiti se v Guinessovo knjigo rekordov z največ zbranimi Fički (Zastava) na enem mestu. Po neuradnih podatkih jih je bilo skoraj 300, natančna številka pa bo na voljo v naslednjih dneh.

Člani MBKS smo na Vransko pripeljali 8 Mercedesov, in sicer 170 cabrio A, Pontona 190 D,  Repaša 200 D, dva modela W 123 (230 E in 300 D), G 300  D prve serije, 560 SL 8 (R 107) in 300 SL (R 129).

Sitarja – oče in sin – sta se prijateljsko pomerila v pospeševanju – videti je, da Sitar mlajši v SL-u 300 plinskega pedala ni »pohodil« do tal.

continue to read the whole article…

Razstava starodobnih vozil Mercedes-Benz v Ljubljani

7. sep. 2019, Ljubljana

Članice in člani Mercedes-Benz kluba Slovenija smo svoja vozila pokazali javnosti v Ljubljani že ob več priložnostih. Med drugim smo obeležili smo 125-letnico avtomobila, prihod prvega avtomobila v Slovenijo, sodelovali pri poimenovanju ulica Carla Benza in postavitvi njegovega doprsnega kipa. S sobotno razstavo (7. september 2019) na Stritarjevi ulici smo obeležili nekaj jubilejev, ki jih v tem letu praznujejo pri Mercedes-Benzu. Kljub kislemu vremenu je bilo zanimanje mimoidočih za starodobna vozila izjemno veliko. Največji poudarki so bili na 70-letnici modela 170 S (W136), 60-letnici modela 220 S (W111), 50-letnici osemvaljnega 3.5 litrskega motorja vgrajenega v limuzino 300 SEL 3.5 (W 109), Coupe 280 SE 3.5 (W111) in Cabriolet 280 SE 3.5 (W111) , 40-letnici Mercedesove terenske ikone razreda G (W460), štirideseti rojstni dan je praznovala limuzina razreda S (W 126), tridesetletnico pa športni SL (R129). Toda ob teh vozilih smo s ponosom pokazali še druge modele različnih letnikov.

Starodobni Mecedesi so zasedli Stritarjevo cesto (pogled proti Tromostovju) in pritegnili veliko pozornost mimoidočih.

continue to read the whole article…

Srečanje z udeleženci G-amboree-ja v Gradcu

10. julij 2019

Franc Udovč-Frenk, ki je pri MBKS zadolžen za organizacijo prireditev, je navezal stike z organizatorji prireditve G-amboree na Madžarskem. V Sloveniji je zbral sedem posadk (17 ljudi), ki so se dan pred začetkom omenjene prireditve (10. julija) odpeljale v Gradec, v tamkajšnji Puchov muzej. Tam se je na poti na Madžarsko ustavilo tudi okoli trideset posadk ljubiteljev modela G iz celotne Evrope. Med drugimi so bili tam Francozi, Švicarji, Francozi, Nemci, Švedi, Norvežani, seveda tudi Avstrijci in organizatorji – Madžari.

Avtocestni postanek naše karavane G-jev na poti v Gradec.

continue to read the whole article…

Drugi dan srečanje Šaleška dolina 2019

2. jun. 2019

V nedeljo, 2. junija, smo zaključili naše letno srečanje. Drugi dan je vedno bolj ležeren in namenjen raziskovanju lokalnega okolja, kjer se prireditev odvija. Tako smo se zjutraj zbrali na Velenjski plaži in podrobneje spoznali Velenjsko jezero, ki je nastalo kot posledica premogovništva v Šaleški dolini. Od tam smo se odpeljali v središče Velenja, kjer smo doživeli delček zgodovine enega naših najmlajših mest, ki letos praznuje svojo šestdesetletnico. Da je Velenje postalo mesto, ima veliko zaslug tamkajšnja energetika. Po drugi strani pa zaradi izkopavanja premoga in pridobivanja električne energije prihaja do negativnih okoljskih posledic.

Na Velenjski plaži smo se lahko prepričali, da velik del površja po zaključku izkopavanja rekultivirajo (povrnejo v stanje, ki omogoča trajnostno rabo) in Velenjsko jezero se je iz okoljske poškodbe spremenilo v razvojno priložnost.

continue to read the whole article…

Prvi dan srečanja Šaleška dolina 2019

1. jun. 2019, Velenje

Za MBKS je prvi dan srečanja Šaleška dolina. Začeli smo na Gradu Velenje, kjer smo si ogledali del muzejskih zbirk. Od tam smo se zapeljali do Muzeja premogovništva Slovenije in najprej prav vsi vozniki odpeljali spretnostno vožnjo na muzejskem dvorišču. Po krajšem odmoru smo si ogledali zunanji del muzeja in dobili nekaj informacij o spremembah, ki so Šaleško dolino doletele zaradi energetike. Nato smo se s »šalo« (dvigalom) spustili skoraj 160 m globoko in si ogledali podzemni del premogovniškega muzeja. Dan smo zaključili v Ribiški koči na Družmirskem jezeru.

Za občni zbor po zaključenem letu 2017 so nas prijazno sprejeli na Grad Velenje. Že takrat smo obljubili, da se bomo vrnili in besedo smo držali: gasilska fotografija na parkirišču pred gradom.

continue to read the whole article…

Predstavitev deficitarnih poklicev za predšolske in šolske otroke

17. in 18. apr. 2019, BTC Ljubljana

Člani MBKS smo sodelovali pri predstavitvi deficitarnih poklicev, ki je v petek in soboto 17. ter 18. maja potekala pred halo A  BTC-ja v Ljubljani. Izobraževalni program je bil del prireditve: »Festival nakupov in zabave«

Naš član, Emil Šterbenk je v vlogi avto mehanika za ta poklic navduševal najmlajše – celo deklice so »šraufale« starodobnika.

continue to read the whole article…

Slovenska ratifikacija pogodbe o Antarktiki

24. apr. 2019

Predsednik Mercedes-Benz kluba Slovenije, Miroslav Brumat je dejaven na številnih področjih javnega življenja. Čeprav je ljubitelj starodobnih vozil ne pozablja na varovanje narave, kakor drugi člani MBKS ne. Med drugim je bil kot prejšnji predsednik Slovensko-švedskega društva že sedem let nazaj eden od pobudnikov ratifikacije pogodbe o Antarktiki, h kateri je sedaj pristopila tudi Slovenija.

Miroslav Brumat je pred sedmimi leti podal pobudo za ratifikacijo pogodbe.

continue to read the whole article…

Obisk dvorca Gutenbuchel

21. apr. 2019, Ravne pri Šoštanju

V nekdanji Vošnjakovi rezidenci Gutenbuchel v Ravnah pri Šoštanju (Ravne 18a, 3325 Šoštanj) so pripravili velikonočno razstavo, kjer so na ogled postavili pirhe, cvetje, cvetne aranžmaje, zbirko pisalnih strojev in razstavo o šoštanjskem pletarju Verdniku. Vila stoji sredi parka, ki vsako leto dobiva privlačnejšo podobo in oboje je že samo po sebi tvori krasen ambient. Našemu članu, Emilu Šterbenku so tam dovolili fotografirati njegova starodobna Mercedesa.

continue to read the whole article…

4. seja upravnega odbora MBKS

Sklepi 4. Seje UO, NO, ČR MBKS, 3. 4. 2019

 1. Neporabljena sredstva v višini 235,24€ Franc Udovč, ki je bil prejemnik avansa v višini 1.400 €, vrne na račun MBKS.
 2. Akontacija strokovne ekskurzije v Essen v višini 1.000 € se nakaže Denisu Kolmanu najkasneje do 10.4.2019.
 3. Vračila morebitnih stroškov, ki bodo nastala ob obisku Prekmurskega sejma dne 1.4.2019 se bodo nakazala na podlagi predložitve obračuna stroškov.
 4. Strošek obiska Beograda znašajo 402,85€ in se prejemnikom povrnejo na podlagi poslanih računov blagajniku društva.
 5. Do naslednje seje v maju se pripravi število zainteresiranih za srečanje 1.6.2019 v Velenju in na tej podlagi pripravi osnutek planiranih stroškov srečanja.
 6. Potrdil se Pravilnik o financiranju in finančno materialnem poslovanju skladno z dopolnitvami iz razprave.
 7. Klub naroči polo majice, T-shirt maijce, svinčnike in notesnike s svinčnikom, dežnikov in temno modrih kap s šilotm. Dokončno ponudbo pridobi Zlatan Kudič.

 

Zapisala Mojca Zajc

Ljubljana, 15. april 2019

 

3. seja upravnega odbora MBKS

Sklepi 3. Seje UO, NO, ČR MBKS, 6. 3. 2019

 1. V seznamu članov MBKS se označeni rdeči člani vodijo kot neaktivni član. Denis Kolman in Boštjan Čampa pripravita čistopis seznama.
 2. Plačana članarina se ne povrne članu Petru Mesiću. Posreduje se mu revija in kartica ugodnosti.
 3. UO vsako leto obravnava finančno poročilo za preteklo leto in določi katere postavke se poroča na redni skupščini.
 4. UO nalaga predsedniku MBKS, da skliče sestanek izvoljenih članov nadzornega odbora in častnega razsodišča, da bodo člani med seboj izvolili predsednika in lahko pričeli z izvajanjem zaupanih nalog. 
 5. Zlatan Kudić pridobi ponudbo za nakup 60 oziroma 120 kosov majic, njihov barvni katalog in v ponudbo za kape s šiltom.
 6. Franc Udovč določi starodobnika, ki bo sodeloval v okviru sejma »zbirateljstva Collecta« na Gospodarskem razstavišču od 22. do 23.3.2019.
 7. Oblikovana je skupina za pripravo predloga o podeljevanju odlikovanj in priznanj priprav in sicer: Andrej Vidmar, Adolf Sitar in Tone Tegelj

 

Zapisala Mojca Zajc

Ljubljana, 15. marca 2019

 

2. seja upravnega odbora MBKS

Sklepi 2. Seje UO, NO, ČR MBKS, 13. 2. 2019

 1. Tatjano Voj se na njeno željo razreši članstva v UO MBKS, a ostaja še vedno članica MBKS. Za novega člana UO MBKS se sprejme Mojco Zajc.
 2. Razdeljene dodatne aktivnosti za pripravo skupščine 22. februarja 2019.
 3. Ponovi se še en opomnik članom za plačilo članarine za leto 2019.

Zapisala Mojca Zajc

Ljubljana, 18. februarja 2019

Tradicionalna pomladanska vožnja

14. apr. 2019, Gornja Radgona

Članicam in članom Mercedes-Benz kluba Slovenija je prišlo že v navado, da pomladansko vožnjo na štajerskem koncu organizira Tadej Fekonja. Tudi letos je bilo tako. Zjutraj sta nas s Sanelo povabila na zajtrk v njegovo avtomehanično delavnico ATF v Mariboru. Nato smo se s starodobniki po regionalni cesti odpeljali do Gornje Radgone, kjer smo si ogledali razstavo starodobnih vozil v okviru sejma Lov in ribolov, Avto-moto klasika. Druženje smo zaključili v prijetnem vzdušju ob dobri hrani.

Kolona je na pomladansko vožnjo proti Gornji Radgoni krenila malo po 11. uri.

continue to read the whole article…

Srečanje urednikov klubskih spletnih strani Essen 2019

12. apr. 2019, Essen

Kot urednik domače strani Mercedes-Benz kluba sem se udeležil srečanja klubskih urednikov – Webmaster’s Meesting. Essensko Techno Classico smo obiskali štirje člani MBKS. Kolegi so imeli za ogled prireditve na voljo ves dan, sam pa sem večino dneva preživel na delavnici. Toda essensko razstavo se splača pogledati tudi zgolj za uro ali dve, saj je vedno zanimiva.

Na Techno Classici Mercedes-Benz vedno poskrbi za vrhunsko predstavitev.

continue to read the whole article…

Retro Classics 2019 – pod streho

V nedeljo 10. marca so se zaprla vrata stuttgartskega Retroclassicsa. Prireditev je ponovno lepo uspela, na celovito analizo bo potrebno še počakati, verjetno do zaključka Essenske Tehno Classice. Besedna zveza »pod streho« v naslovu ima dva pomena. Prvi pomeni, da je bil Retro Classics uspešen, drugi pa, da se je prireditev resnično dogajala večinoma v pokritih halah. Tokrat je bilo na prostem le nekaj malega avtomobilov. Stuttgartsko razstavišče je s površino 140.000 mresnično izjemno veliko. Retro Classics Stuttgart je največja sejemska prireditev na področju kulture prometa, kjer lahko na enem mestu vidimo zgodovinska in klasična osebna vozila, motocikle ter gospodarska vozila. Na sejmu je mogoče velik del naštetih vozil prodati ali kupiti. Na voljo so novi in rabljeni deli, oprema, celo letniku vozila ustrezna oblačila se najdejo. Na enem mestu je mogoče najti strokovno in poljudno literaturo, modele različnih meril, ob vsem tem pa organizirajo še množico spremljevalnih prireditev. Za vsakega obiskovalca se najde kakšna zanimiva tema. Ne preseneča torej, da je blagovna znamka Retro Classics oktobra 2018 v Londonu prejela zveneči naziv: Show of the Year. Ker je Stuttgart tudi domače okolje Mercedes-Benza, je njihov razstavni prostor vedno bogato opremljen in vedno poskrbijo za opazen nastop, zato je nadaljevanje posvečeno vozilom te znamke.

Zadnji dve leti Mercedes-Benz razstavlja v hali 10 – najnovejši zgradbi Stuttgartskega sejmišča. Ob uradnem razstavnem prostoru najdemo še Mercedesove klube, restavratorje, dražbene hiše …

continue to read the whole article…

Srečanje klubskih urednikov MBCCM v Stuttgartu – 8.-9. marec 2019

Letošnjega srečanja urednikov Mercedes-Benz Classic Club management sem se ponovno udeležil z velikim veseljem in s še večjimi pričakovanji, saj so organizatorji pripravili posebno zanimiv program. Prvi dan so organizirali ogled raziskovalnega in razvojnega središča za tehnologije gorivnih celic v Nabernu, kjer smo podrobneje spoznali ta pogon avtomobilov in številne načrte, poskuse ter testiranja. Drugi dan je bil namenjen predstavitvi zgodovinskih tem, ki bodo leta 2019 v središču pozornosti javnosti in bodo dodatno loščile sijaj srebrne zvezde. Nadaljevali smo s temami o komunikaciji klubov z muzejem Mercedes-Benz in z MBCM in obravnavali vedno aktualno temo – rezervne dele za starodobna vozila. Pred predstavitvijo dela posameznih klubov pa se nam je s svojo zanimivo dirkaško zgodbo predstavil legendarni dirkač serije DTM, Roland Asch.

Mercedes GLC F-cell se od svojih bratov, gnanih z motorji na notranje zgorevanje navzven praktično ne razlikuje. Napolnjen je s sodobno tehnologijo in preizkušen v najtežjih razmerah.

continue to read the whole article…

Udeležili smo se srečanja klubskih urednikov Mercedes-Benz Classic Managementa in obiskali Retro Classics

Od četrtka 7. marca do nedelje 10. marca je v Stuttgartu potekala prireditev Retro Classics, ki se že skoraj dve desetletji s starejšo essensko Technoclassico poteguje za primat starodobniških prireditev ne le v evropskem, ampak tudi svetovnem merilu. Navadno z Retro Classicsom sovpada tudi srečanje klubskih urednikov in tako je bilo tudi tokrat.

Retro Classic je letos v celoti napolnil stuttgarsko razstavišče, zadnji dan prireditve (nedelja, 10. marca) je bila gneča še posebej velika (hala 1).

continue to read the whole article…

Zahvala predsednika za zaupanje

Na volilni redni skupščini 22. februarja je MBKS izvolil vodstvo in klubske organe za naslednji 4-letni mandat. Zaradi uspešnega dela v zadnjem mandatu skoraj ni sprememb in tako v upravnem odboru kakor tudi v drugih telesih ostajajo večinoma isti posamezniki. Skupščina je novo (staro vodstvo) soglasno potrdila.

Zaradi osebnih razlogov je funkcijo poslovne sekretarke zapustila Tatjana Voj, ki je v zadnjem mandatu zagnano delala in pustila pomemben pečat. Seveda ostaja članica v klubu in zanjo smo prepričani, da bo vedno pomagala po svojih najboljših močeh.

Predsednik Miroslav Brumat se zahvaljuje za izkazano zaupanje.

continue to read the whole article…

Mercedes je v Jordaniji prva violina

O Jordaniji mnogi avtorji pišejo kot o deželi Mercedesov. In res, vsakemu ljubitelju Mercedesov je tam toplo pri srcu. Domačini pravijo, da so bili včasih avtomobili s srebrno zvezdo na njihovih cestah še številčnejši. Veliko so jih iz evropskih držav uvozili rabljenih. Sedaj se veča zlasti število cenovno dostopnejših korejskih in tudi kitajskih vozil. Pri osebnih vozilih je že tako, a med tovornjaki je Mercedes še vedno prepričljivo na prvem mestu. V Jordaniji vozijo celo do 80 t težke kompozicije, zato najdemo kamione s tudi po desetimi osmi, ki so daljši, kakor smo jih vajeni v večini Evrope. Še vedno je mogoče videti veliko Mercedesovih Rundhauberjev (vozilo s kratkim zaobljenim motornim pokrovom) in trambusov od srede šestdesetih let dalje pa vse do najnovejših Actrosov.

Mercedesa dveh generacij – pogost prizor na jordanskih cestah.

continue to read the whole article…

Letna skupščina Mercedes-Benz kluba Slovenija

22. feb. 2019

Članice in člani MBKS smo se 22. februarja zbrali na redni skupščini, ki je bila letos tudi volilna. Že drugič so nam na MO Ljubljana ljubeznivo in brezplačno odstopili veliko sejno dvorano v Mestni hiši. Čudovit ambient da svečanemu dogodku še dodatno težo. S predstavniki mestne občine smo odlično sodelovali in rezultat tega je, da je Ljubljana že tri leta bogatejša za ulico Carla Benza, lani pa smo dodali še doprsni kip tega očaka avtomobilizma. Veliko čast nam je izkazal župan MOL, Zoran Janković, ki se je odzval našemu vabilu. Po pozdravnih nagovorih predsednika, Miroslava Brumata, in gospoda župana je slednji prevzel častno priznanje Mestni občini Ljubljana s strani Mercedes-Benz Kluba Slovenija.

Župan Z. Janković (levo) je od predsednika M. Brumata v imenu MO Ljubljana prejel častno priznanje za odlično sodelovanje.

continue to read the whole article…

1. seja upravnega odbora MBKS

Sklepi 1. Seje UO, NO, ČR MBKS, 9. 1. 2019

 1. 10. 1. 2019 se obvesti vse člane o možnem nakupu srajc. Takojšnje plačilo je izvesti na TR kluba. Zlatan Kudić je zadolžen za izpeljavo celotnega projekta. Na osnovi glasovanje sprejmemo sklep, da se vplača avans € 2.066,00.
 2. Razdeljene so aktivnosti za pripravo skupščine 22. februarja 2019.
 3. Realizirali bomo pohvale in priznanja za delo v MBKS v letu 2018.
 4. Razposlana je »Anketa« o zadovoljstvu delovanja našega kluba. Rezultati in ugotovitve bodo znani na naslednji seji UO v mesecu februarju.
 5. Soglasno smo sprejeli predlog, da se uvede v letu 2020 članarina € 50,00.
 6. Do naslednje seje UO 6. 2. 2019 bo pripravljen pregled prireditev/dogodkovin njihova finančna ocena. Pozornost bomo izkazali srečanjem vseh članov MBKS.
 7. Prijava na dogodke v letu 2019 mora biti narejena pisno na elektronski naslov Frenka in Tatjane. Pri odgovorih se upošteva časovno zaporedje prijave.
 8. Soglasno smo sprejeli sklep, da nakupimo 13 revij SVAMZ-a in SVS-a; s temomogočimo korektno sodelovanje z obema združenjima.

Zapisala Tatjana Voj

Ljubljana, 18. januarja 2019

Na obisku pri mojstru Harbu

Cvetko Harb je član Mercedes-Benz kluba Slovenija že od začetka 2007, saj se nam je pridružil v prvem letu delovanja. S svojim bogatim znanjem lastnikom vozil Mercedes-Benz vedno rad pomaga – tako z odpravo napake na jeklenem konjičku kot s pomočjo pri tehniških podatkih ali s kakršnim koli drugim nasvetom. Zadnjič sem se v njegovi delavnici zagledal v veliki tester, ki stoji ob zidu in je videti, da je še vedno v uporabi.

Tester, ki ga je mojster Harb kupil leta 1977 je bil pregrešno drag in zelo napreden.

continue to read the whole article…

Vesel božič in srečo novo leto 2019

Poseben starodobnik v Zdravstvenem domu Velenje

Reševalno vozilo Mercedes-Benz 230 BINZ

Zaradi velikega zanimanja za zgodbo velenjskega »rešilca« po objavi prispevka o 50-letnici linije W114/115, sem se odpeljal v tamkajšnji zdravstveni dom in se dobil s sedanjim vodjem reševalne postaje, Damijanom Ločičnikom ter njegovim predhodnikom, Jožetom Zapuškom, ki sta o tem avtomobilu z veseljem spregovorila.

Velenjski Mercedes-Benz 230, predelan pri BINZ-u je v odličnem voznem stanju.

continue to read the whole article…

14. Classic Expo Salzburg 2018

19. do 21. oktober

Razstave oziroma sejma Classic Expo Salzburg se člami MBKS redno udeležujemo in tako smo storili tudi letos. Organizatorji so prireditev pripravili že štirinajstič zapored. Na ogled so bili številni odlično restavrirani primerki vozil. Vozila in opremo je razstavljalo okoli 400 ponudnikov. Posamezniki – zasebni lastniki so dali »na boben« kar 230 starodobnikov iz »druge roke«. Najodmevnejši posebni razstavi sta bili 70 let mita Porsche in 110 let Carla Abartha. Seveda ni manjkala tradicionalna dražba hiše Dorotheum, v okviru katere so ponujali stotnijo vozil, od katerih jih je kar 45 prišlo iz zasebne zbirke čez Lužo, med njimi tudi kamioni in letalski motor).

V Salzburgu so bili naprodaj tudi manj dragi modeli, vseeno je tale W 123 300 s turbodizelskim motorjem v kupejevsjki karoseriji zelo redko vozilo.

continue to read the whole article…

7. seja upravnega odbora MBKS

Sklepi  7. redne seje UO MBKS z dne 3. oktobra 2018

 1. Upravni odbor bo tudi v bodoče omogočal članom Mercedes-Benz kluba Slovenija obisk testnih voženj. V novembru 2018 bo vsem članom poslano vabilo za prijavo; vrstni red bo osnovan na podlagi hitrosti prijave in ob upoštevanju prednosti članov, ki se testnih voženj doslej še niso udeležili.
 2. Upravni odbor bo pri realizaciji dogodkov pazil na profesionalni pristop.Premišljeno bo koristil vse možnosti , ki so na razpolago in bo pri tem pazil na kvaliteto prireditve.
 3. Upravni odbor je pohvalil aktivnost Roka Britovška in ga zaprosil, da v bodoče še intenzivneje obvešča člane MBKS o razstavah modelčkov.

6. seja upravnega odbora MBKS

Sklepi 6. redne seje UO MBKS z dne 5. 9. 2018

 1. Povabilu na srečanje predsednikov klubov v Stuttgartu letos od 12.-14.oktobra se bo predsednik MBKS  odzval; spremljajo ga na lastne stroške še trije člani MBKS in obiščejo različne objekte.
 2. Concours d‘Elegance na Bledu letos zaradi nizke prijave udeležencev odpade; dogodek prenesemo v naslednje leto kot bienale. V tem času organiziramo obisk Velenjskega gradu.
 3. Pripravljamo srečanje starodobnikov v Beogradu;prisostvovali bomo uradni ustanovitvi MB kluba v Beogradu.
 4. Prijavljenih osem članov MBKS odide na trening varnostne vožnje v Leipheim.Vsak plača dogovorjen znesek in nosi stroške bivanja.
 5. Odkritje doprsnega kipa Carla Benza in reliefa Antona Codellija je organizirano za  7. september, zadolžitve so preverjene in dogodek je do poedinosti pripravljen.

Srečanje predsednikov klubov v okviru Meredes-Benz Classic Club Management 2018

Stuttgart, oktober 2018

Meredes-Benz Classic Club Management (MBCM) je med 12. in 14. oktobrom 2018 v Stuttgartu organiziral redno letno srečanje predsednikov Mercedes Benz klubov. Med udeleženci je bil predsednik, MBKS Miroslav Brumat, ki so ga uvrstili med poročevalce. Predstavil je delovanje slovenskega kluba s poudarkom na poimenovanju Ulice Carla Benza Ljubljani (2016) in postavitvi doprsnega kipa tega očaka avtomobilizma (2018). Ob poročilu je kolegom iz klubov po vsem svetu prikazal kratek film o tem dogodku. V nadaljevanju objavljamo njegovo poročilo s srečanja.

Najpomembnejši dogodek letošnjega srečanja je bil obisk poligona v Immendingenu, kjer je nastala tudi »gasilska« fotografija.

continue to read the whole article…

Meredes W 114/115 po petdeset letih še vedno vsakodnevno uporabno vozilo

Pri Mercedes-Benzu so leta 1968 predstavili model 114/115, ki je do leta 1976, ko se je proizvodnja zaključila, postal najbolj prodajani Mercedes do takrat. Podrl je vse rekorde, izdelali so jih skoraj 2 milijona.

Linija W 114/115 tudi po 50 letih ostaja v železnem repertoarju pri navdušencih nad to znamko in tudi v MBKS jih imamo nekaj. Na Štajerskem koncu smo se dobili pri Štubrovih, kjer imajo kar tri predstavnike tega modela, in sicer 200 D, in 220 D W 115 ter kupeja C 280 – W 114. Poleg teh so v njihovih garažah še 170 D, 180 D, W 123, W 124 in še kateri. Simon Štuber je že dolgo okužen s starodobniškim virusom, ki se ga je nalezel tudi njegov sin, Jure. S svojim čudovito obnovljenim 220 D se je pripeljal Tadej Fekonja, avtomehanik in strasten ljubitelj ter zbiralec Mercedesov. Z velenjskega konca se je pridružil še Emil Šterbenk z modelom 200 D iz njegove zbirke modela E in njegovih predhodnikov od Pontona (W 121), W 110, W 115, W 123 do W 124.

Takole so naši člani postavili svoje ljubljence – 5 v vrsto; v nadaljevanju na kratko predstavljamo zgodbe petih avtomobilov na fotografiji in dodajamo še dve.

continue to read the whole article…

Trening varne vožnje v Leipheimu

Na trening varne vožnje, 17. septembra 2018, ki ga je razpisal Mercedes-Benz Classic Club Management, se je uspelo »uvrstiti« 8 članom MBKS, čeprav je bilo za klube iz vse Evrope razpisanih zgolj 48 mest. Fantje so vzeli zadevo resno in se najprej poglobili v teoretični del. V praktičnih preizkusih so organizatorji vse vožnje merili oziroma ocenjevali in med udeleženci se je razvil zdrav tekmovalni duh. Preizkušali so se z avtomobili različnih zasnov na različnih podlagah in se pri tem trudili, da vse vaje izpolnijo kar najhitreje in obenem dovolj precizno. Za napake so namreč organizatorji »podeljevali« kazenske dodatne sekunde.

Že navsezgodaj zjutraj so udeležence čakali v vrsto postavljeni avtomobili.

continue to read the whole article…

Ob Ulici Carla Benza poslej tudi njegova bista

Septembra 2016 so v Ljubljani na pobudo Mercedes-Benz Kluba Slovenija na Kodeljevem dobili Ulico Carla Benza, zeleno površino ob njej so na predlog kluba ljubiteljev starodobnih vozil Codelli poimenovali v Park Antona Codellija. Ker so omenjeni ideji na Mestni občini Ljubljana z navdušenjem podprli in ju pomagali uresničiti, smo člani obeh klubov začeli razmišljati o naslednjih potezah. Dogovorili smo, da bi obema zaslužnima gospodoma postavili še spominski obeležji. Odbor kluba MBKS je prevzel postavitev biste Carla Benza. Z odličnim sodelovanjem vseh pristojnih in z njihovo izdano pomočjo – od Mestne občine Ljubljana, Zavoda za varstvo kulturne dediščine do “hišnih” ustvarjalcev smo projekt v petek, 7. septembra, uspešno uresničili s svečanim odkritjem.

continue to read the whole article…

5. seja upravnega odbora MBKS

Sklepi 5. redne seje UO MBKS z dne 13. 6. 2018

 1. V »Prijavnice za vpis v MBKS« in v »Prijavnice za podaljšanje članstva v MBKS« se vnese novo besedilo o varstvu osebnih podatkov.
 2. Hranjenje podatkov v MBKS bomo uredili po sistemu, ki nam ga daje na razpolago Stuttgart.
 3. 7. septembra 2018 bomo sodelovali pri odkritju spomenikov Antonu Codelliju in Carlu Benzu v Parku Codelli v Ljubljani. Prireditev bo potekala v organizaciji Kluba Codelli.
 4. Na spletni strani MBKS objavimo ponudbo za srajce z vezenim znakom MB.

4. seja upravnega odbora MBKS

Sklepi 4. redne seje UO MBKS, 9. 5. 2018

 1. Obisk sejma v Tullinu 12. maja 2018 organizira Frenk Udovč in obvesti vse člane.
 2. Strokovnih obiskov/izletov, ki jih delno pokrije MBKS, se udeležijo le člani MBKS. V primeru udeležbe žena, naj se te vključijo v MBKS. Tuj udeleženec krije sam vse stroške.
 3. Rok Britovšek v pisni obliki obvesti vse člane UO o predvidenih aktivnostih in stroških razstav modelčkov.
 4. O dogodkih izven dejavnosti MBKS, a zanimivih za člane našega kluba, se obvešča Franca Udovča, ki skupaj z Denisom Kolmanom poskrbi za razpošiljanje obvestil. Znotraj kluba obvestila pripravita Frenk Udovč in Tatjana Voj in jih pošljeta Denisu Kolmanu za razpošiljanje ostalim članom MBKS.
 5. Andrej Vidmar pripravi kratko notico o pripravi kipa Carla Benza in jo Denis Kolman objavi na spletni strani MBKS.
 6. Pripravimo obisk Velenja s starodobniki.

3. seja upravnega odbora MBKS

Sklepi 3. redne seje UO MBKS z dne 7. aprila 2018

 1. Organizator dogodkov, Frenk Udovč, in podpredsednik MBKS, Franci Drobnič,  pripravita in vskladita datume dogodkov: obisk velenjskega gradu s starodobniki in predlaganega obiska Portoroža s starodobniki. Rok Britovšek  in Anže Bitenc  sta vabljena, da na obeh dogodkih predstavita svoje miniature.
 2. Rok in Anže želita promovirati njuno dejavnost z razstavo v Šmarčnem in v Qulandiji, zato ju pozivamo k pripravi pisnega predloga in stroškovnika za obe prireditvi.
 3. Nameravamo obiskati še Cres in Beograd.

2. seja upravnega odbora MBKS

Sklepi 2. redne seje UO MBKS z dne 7. 2. 2018

 1. Vsi sklepi so bili realizirani; zapisnik 1. redne seje UO z dne 10. 1. 2018 je bil potrjen.

Sklep: Andrej Vidmar je pripravil »cenik oglaševanja«, ki bo v pomoč pri zbiranju finančnih sredstev za izvedbo nenačrtovanih dogodkov, npr. obisk prestolnic držav nekdanjih republik Jugoslavije. Predlagan je odbor: Kudič, Udovč in Vidmar.

 1. Po pisnem predlogu Tatjane smo pregledali zadolžitve članov za pripravo skupščine na Velenjskem gradu (priloga zapisniku 1. redne seje UO z dne 10. 1. 2018). Tukaj velja spoštovati željo direktorice Muzeja, gospe Mojce Ževart, da bi se na skupščino zaradi promocije gradu po možnosti pripeljali s starodobniki.

Ksenija Udovč Leben se bo povezala z direktorico Muzeja, gospo Mojco Ževart, in z njo uskladila potrebe po pomoči ob pripravi zakuske po skupščini.

Zakusko bomo pripravili v lastni režiji, da se tako izognemo večjim izdatkom.

 1. Frenk je podrobno izdelal načrt potovanja in bivanja v Essnu; stroški za osemčlansko skupino, ki potuje za dva dni, znašajo predvidoma 850,30 EUR. Stroški druge osemčlanske skupine, ki potuje za štiri dni, znašajo predvidoma 1.250,00 EUR. Z delitvijo v dve skupini bomo omogočili članom udeležbo na strokovni ekskurziji in na izletu po lastnih zmogljivostih ter obenem združili prijetno s koristnim. MBKS prevzame prevozne stroške in vstopnine. Prenočišča in prehrano plačajo udeleženci sami.
 2. in 5. Predsednik Miro je podal kratko finančno poročilo in spodbudil še zamudnike k plačilu članarine za leto 2018.
 3. Pohvale/zahvale pišemo v bodoče brez nazivov.

1. seja upravnega odbora MBKS

Sklepi 1. redne seje UO, NO in ČR MBKS, 10. januarja 2018

 1. Skupščina MBKS bo 9. marca, ob 18. uri, na Velenjskem gradu v Velenju. Zbiranje članov se začne ob 17.30 uri, odgovorni in zadolženi se zberejo ob 17. uri. Sprejet je predlog organizacije skupščine, podelitev pohval, postopek in pregled plačila članarine za leto 2018 in izdajanja članskih izkaznic.
 2. Tatjana Voj pripravi poročilo in oceno ankete o delovanju kluba. Predloge in novosti naj posamezniki predložijo Frenku Udovču v presojo, nato o njihovi morebitni realizaciji odloči UO.
 3. Frenk Udovč je predložil program za leto 2018 in okvirne stroške. Za tekoče dogodke so sredstva predvidena, za dodatne, nadstandardne dogodke bo treba pridobiti donacije.
 4. 17. januarja je sestanek z Oddelkom za kulturo in z Zavodom za varstvo kulturne dediščine za postavitev spomenikov Codelliju in Carlu Benzu. Določimo mesto, kjer bosta spomenika postavljena v Parku Antona Codellija in ob Ulici Carla Benza.
 5. Miro Brumat in Matej Škufca uredita sprejemanje pošte na našem naslovu, predsednik ali pa zadolženi jo dvigne.

Ogled tovarne Mercedes-Benz v Rastattu.

5.jul. 2018

Dne 5.julija 2018 sva si skupaj z Udovč Frenkom udeležila vodenega ogleda tovarne Mercedes-Benz v Rastatu in vožnje s SUV GLA po off-road poligonu “A-Rock” v bližini prodajnega centra.

Tovarna v Rastattu je vodilna tovarna v MB mreži izdelave kompaktnih vozil v katero spadajo tudi tovarna v Kecskemétu na Madžarskem, objekt BBAC v Pekingu na Kitajskem in proizvajalec pogodbenih vozil Valmet Automotive v Uusikaupunki na Finskem. Začetek tovarne sega v leto 1992, ko so kot tretja tovarna v koncernu poleg Sindelfingna in Bremna začeli z izdelavo modela W124 (razred E). Prvi Mercedes-Benz  razreda A je bil tu izdelan leta 1997. V letu 2014 so pričeli z izdelavo električnega B razreda in od tedaj z istega montažnega traku prihajajo modeli z motorji z notranjim izgorevanjem in električnimi pogonskimi sistemi. Trenutno v Rastattu izdelujejo tri od petih modelov kompaktnih vozil Mercedes-Benz (razred A, razred B in GLA) in je center za izdelavo električnih avtomobilov MB kompaktne serije EQ.

V tovarni so nam najprej pokazali robotizirano varilno linijo izdelave karoserije, kjer vse pripravljene dele iz nosilnih in ojačitvenih jeklenih profilov skupaj s stranicami, vrati, pločevinami pokrova prtljažnika in motorja zvarijo v sestavijo v celoto (https://www.youtube.com/watch?v=7s70qh8St2A).

Nato pa smo si ogledali še avtomatizirano linijo za montažo strehe, ki se na karoserijo lepi in montažo armature, ki se sestavi ročno, vgradi pa jo robot (https://www.youtube.com/watch?v=CEozzmhA3-E). Na koncu smo si ogledali še sestavno linijo, kjer se predvsem ročno v vgrajujejo še preostali deli notranjosti avtomobila. Končni pregled sestavljenega avtomobila pa je še vedno v domeni človeka.

Po ogledu tovarne smo imeli v bližnjem prodajnem centru odmor za kosilo.

Obisk smo nato nadaljevali z vožnjo po leta 2017 odprtem off-road poligonu “A-Rock”. Vozili smo se z avtomobili GLA 220 Automatik 4MATIC, ki so imeli vklopljena določena elektronska pomagala za terensko vožnjo po poligonu, katerih nastavitev pa zaradi varnosti nismo smeli spreminjati. Poligon sestavlja pet etap in skozi vsako nas je preko radijske zveze vodil inštruktor (https://www.youtube.com/watch?v=P1xnLZZp6xQ).

Na začetku poligona je vožnja po kamnitem terenu, ki se nadaljuje z vzponom na brv iz hlodov – na vsaki strani so po tri v skupni širini cca 0,5m.  continue to read the whole article…

Novi član s 65 letnim MB 220 z bogato zgodovino

Na junijskem sestanku se je v MBKS včlanil Marko Bregar iz okolice Sevnice. Že v začetku osemdesetih let je kupil Mercedesa 220, letnik 1953 in začel njegovo obnovo. Pri starodobnikih stvari navadno ne tečejo preveč hitro, saj tudi ni nobene potrebe, njihova vrednost zlepa ne pade, večinoma zgolj raste.

Mercedes 220, fotografiran junija 2018 v Krškem.

continue to read the whole article…

Strokovna ekskurzija v avstrijski Tulln

Maj 2018

Članice in člani MBKS smo se podali na strokovno ekskurzijo v sosednjo državo, kjer smo obiskali sejem “Oldtimer Messe Tulln”. Prireditev je največja v Avstriji,  letos pa so jo organizirali že tridesetič zaporedoma. Sejem se odvija  na celotnem razstavišču. Podjetja, posamezniki in starodobniški klubi razstavljajo širok nabor vozil od koles do kamionov in avtobusov. Ob vozilih je tudi pestra izbira novih in rabljenih avtomobilskih delov, kar privablja tako obiskovalce kot prodajalce iz sosednjih držav, največ iz tistih, ki so bile članice bivše Avstro-Ogrske monarhije, veliko ponudnikov se je pripeljalo tudi s Poljske.

Nekateri člani pred vhodom v muzej.

continue to read the whole article…

Svetovna premiera Mercedes-Benz modela 300 SEL 6.3L

Leta 1968 je Mercedes-Benz z modelom  300 SEL 6.3l poskrbel za odmevno svetovno premiero. 

continue to read the whole article…

Srečanje urednikov spletnih strani, Essen 2018

23. marec 2018

Dan kasneje kot klubski uredniki smo se v Essnu zbrali uredniki spletnih strani. Tudi naš urnik je bil natrpan, saj venomer prihaja do novosti. V Mercedes-Benz klub managementu (MBCM) stalno posodabljajo, dopolnjujejo in spreminjajo platformo. Velik generator sprememb pa so tudi zakonske spremembe – letos predvsem na področju varovanja osebnih podatkov.

V učilnici smo vsi pridno poslušali.

continue to read the whole article…

Ekskurzija MBKS v Nemčijo

20. do 24. marec

MBKS v času Techno Classice in Retro Classicsa vedno prireja ekskurzije. Klubski organizator Frenk Udovč je pripravil dva programa – dvodnevnega z obiskom Techno Classice in Retro Classicsa, tridnevnega kjer so poleg obeh sejmov obiskali še Remizo Düsseldorf, tehniški muzej v Sinsheimu in še nekaj drugih lokacij. Tretja – tričlanska skupina je bila v gosteh pri Daimlerju in si ogledala proizvodne obrate v Sindelfingnu. Ekskurzij se je tako udeležila skoraj petina članov našega kluba.

Na pot smo se podali z dvema kombijema in osebnim avtomobilom (Ekipi z Mercedesoma Viano in Vito na parkirišču stuttgartskega razstavišča).

continue to read the whole article…

Srečanje klubskih urednikov Mercedes-Benz Classic Managementa

21. — 22. marec, Essen

Navadno Mercedes-Benz Classic Management (MBCM) srečanja klubskih urednikov organizira v Stuttgartu v okviru prireditve Retro Classics, letos pa so nas povabili v Essen (21- 22. marec). Dvodnevno srečanje je potekalo med tamkajšnjo Tecno Classico. Daimler je pripravil večplastno predstavitev z več temami, in sicer: 29 let Mercedesovega razreda G, kjer so postavili različne letnike te terenske legende in s ponosom pokazali novega G 500, 50 let modela w 114/115, prvega “bestsellerja” v “nakladi” več kot milijon “primerkov”, 80-letnico hitrostnega rekorda za vozila gnana s kolesi (Rudolf Caracciola, 432,4 km/h v eni milji), študijo električno gnanega vozila za hitrostne rekorde in še marsikaj.

Model G je eden izmed Daimlerjevih mitov, zato je veliko novosti skritih “pod kožo, a poznavalci vedo, da gre za velik napredek”.

continue to read the whole article…

4. forum starodobnih in zgodovinskih vozil SVAMZ

Celje, 17. 3 2018

Nekaj članov MBKS se je odzvalo vabilu SVAMZ in obiskalo 4. forum starodobnih in zgodovinskih vozil. Tokrat so jih v goste sprejeli v Muzeju novejše zgodovine Celje. Z zanimivimi in aktualnimi temami so pritegnili širok krog udeležencev. Razveseljivo je, da je bilo na prireditvi veliko mladih, ki so se aktivno vključili v razpravo po vsakem predavanju.

V Celju so se udeleženci foruma strinjali, da je starodobništvo dosti več kot zbiranje in obnavljanje vozil.

continue to read the whole article…

Občni zbor na gradu Velenje je za nami

9. 3. 2018, Velenje

V MBKS smo se odločili, da bomo pomembnejše dogodke organizirali po različnih slovenskih krajih. Letos smo se »ustavili« v Velenju. Tamkajšnji »graščaki« so se izkazali za odlične gostitelje, saj so nam za občni zbor namenili galerijske prostore. Pred tem so nam razkazali Afriško zbirko in razstavo iz časa socializma. Ker je grajsko dvorišče relativno majhno, smo svoje avtomobile pustili zunaj obzidja. Zaradi zime, ki je letos pritisnila bolj pozno, so starodobniki ostali doma, ker se lastniki slanim cestam na daleč izogibamo.

Mercedesu 190 D (na levi) do statusa starodobnika manjkata še dve leti, z Vitom pa smo pripeljali večino opreme, potrebne za občni zbor.

continue to read the whole article…

Mercedes-Benz 403 – 3 milijome km po Turčiji in Cipru

Velik del zimskih počitnic na Cipru sem preživel v avtobusu Mercedes 403, letnik 2001, ki je prevozil že 3 milijone km in še vedno vsakodnevno zanesljivo ter varno prevaža turiste po tem otoku. Na Ciper so ga sedanji lastniki pripeljali iz Turčije, potem ko je tam v dobrih 6 letih prevozil skoraj 2 milijona km. Za ciprske razmere (na otoku vozijo po levi) so ga minimalno predelali – vgradili so dodatna vrata na levem boku, da je vstopanje in izstopanje potnikov varno, volana pa niso prestavljali na desno stran vozila. Osemvaljni dizel brez težav pripelje polno naloženo vozilo po vijugastih cestah do najviše ležečih znamenitosti in pri tem porabi med 24 in 30 l plinskega olja na 100 km. Kljub temu da je motor suh kot poper, voznik in lastnik podjetja pravi, da bo počasi čas za tretje generalno popravilo motorja, saj mora biti turistični avtobus popolnoma zanesljiv. Torej računa še na mnogo nadaljnjih kilometrov.

continue to read the whole article…

V Mercedes-Benz Klubu Slovenja zbiramo avtomobilske modele

22. feb. 2018

Večina članov MBKS ima doma vsaj nekaj modelov Mercedesovih vozil v različnih merilih, a vsi jih z velikim veseljem pogledamo. Vodilna zbiralca sta Rok Britovšek in Anže Bitenc, ki svoje miniature tudi velikokrat predstavita javnosti v okviru klubskih prireditev ali samostojno.

Rok Britovšek zbira izključno modele Mercedes-Benz in nekaj svojih najljubših modelov je med drugim predstavil leta 2016, na prireditvi: 130 let avtomobila in 10 let MBKS v Ljubljani.

continue to read the whole article…

Povzetek in zaključek ankete za leto 2017

11. jan. 2018

Anketa je bila razposlana vsem članom MBKS. Odzvalo se je samo 13 anketirancev, ki so zaključili, da so bili  dogodki v letu 2017 zanimivi, dobro organizirani in kot taki dobro sprejeti s strani udeležencev.  Aktivnost kluba je ustrezna. Nekateri so predlagali  več strokovno poučnih srečanj, predvsem kar zadeva starodobnike. Lahko bi upeljali predstavitve posameznih članov MBKS s svojimi starodobniki.  Predlagali so organizacijo krajših poldnevnih/enodnevnih izletov v bližnjo okolico in v  bližnje kraje sosednjih držav. UO MBKS je pozdravil vse predloge in takoj pozval predlagatelje, da se aktivno vključijo v delo kluba ter z ustreznimi zadolženimi v UO MBKS poizkusijo svoje predloge uresničiti. Anketo bomo vsako leto ponovili.

Pripravila:

Tatjana Voj

Vesel Božič in srečno Novo leto!

35 let Mercedesa 190

Decembra 1982 so pri Mecedes-Benzu prikazali revolucionarno novost – Mercedesa 190 (model W 201). Bil je številko manjši od limuzin W 123 (sedanji razred E) in začetnik tako imenovanega kompaktnega razreda pri tej znamki. Mercedes 190 od prednjega do zadnjega odbijača meri skoraj 4,5 m, torej ni ravno malček. Oblika je klinasta z dokaj sploščenim nosom. Za tiste čase je bil količnik zračnega upora zelo ugoden (Cw = 0,33). Je pa v srednjem razredu Baby-Benz, kakor so ga poimenovali novinarji, postavil nova merila udobja – od širokega odpiranja vrat, učinkovitega zračenja in gretja do udobnih sedežev. Kljub na udobje naravnanem podvozju ima dobre vozne lastnosti. Sprednji kolesi sta posamično obešeni na trikotnih prečnih vodilih s prečnim stabilizatorjem, prostorska zadnja prema je pa sploh predstavljala težko dosegljivi dosežek pri legi na cesti. Avtomobil je še za današnja merila vodljiv in uravnotežen na vsaki podlagi ter v vseh vremenskih pogojih. To so letos dokazali tudi člani Mercedes-Benz kluba na šolanju varne vožnje, kjer se je Baby-Benz pokazal za vozilo, ki je še vedno dovolj varno in vsakdanje uporabno.

Denisov Repaš (W 110) jih šteje petdeset

Leta 1961 so v koncernu Daimler začeli predserijsko izdelovati limuzino z značilnimi krilci – Mercedes W 110. Takšna avtomobilska moda je v Evropo prišla iz Amerike. Podvozje je bilo skoraj enako kot pri leta 1959 predstavljenem šestvaljnem modelu. Od prednje šipe do zadnjega odbijača je bila enaka tudi karoserija. Nekaj malega so se razlikovale dolžine. Na voljo sta bila bencinski in dizelski model 190/190 D. V povojni Jugoslaviji so se v teh Mercedesih, poimenovanih Repaši vozili direktorji velikih podjetij in politiki. Bolje stoječi podjetniki so jih kupovali kasneje, ko se je že pojavil novi model W 114/115.

Denisov Repaš je generacija po »face liftingu« in je letos dopolnil 50 let (letnik 1967).

continue to read the whole article…

Podeljene zahvale za pomoč

06. dec. 2017

Po decembrski seji Upravnega odbora Mercedes-Benz Kluba Slovenija smo podelili zahvale zunanjim akterjem, ki imajo neprecenljive zasluge pri odličnem sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in uresničevanju naših ciljev. Predsednik, Miro Brumat, je predal zahvale Marku Morelu in Janu Skobernetu, gospa Nataša Oplotnik, pa se dogodka žal ni mogla udeležiti in sta zahvalo v njenem imenu vzela kolega ter ji jo predala.  Nagrajenci so se prisrčno zahvalili za povabilo in izkazano hvaležnost za njihov prispevek pri uspešnem delu Mercedes-Benz Kluba Slovenije. Z njihovo pomočjo se je udejanjila naša pobuda za poimenovanje Ulice Carla Benza v Ljubljani. Vsi imenovani že sodelujejo pri trenutnem projektu: postavitvi doprsnega kipa Carla Benza 2018 na istoimenski ulici in z veseljem so nam svojo pomoč obljubili tudi v bodoče, kar nam daje novega poleta.

Predsednik M Brumat (levo) in M. Morel.

Predsednik M Brumat (levo) in J Skoberne.

Največji športni zanesenjak v MBKS

Andreju Vidmarju smo na prednovoletnem srečanju čestitali za njegove uspehe na področju avtomobilskega starodobniškega športa. Toda peta letna zmaga na tekmovanju AŠ 2005 (gorsko hitrostne dirke za starodobnike v kategoriji točnost) je le vrh ledene gore. Sodeluje na starodobniških gorskih dirkah, relijih doma in v tujini, dirkah RCR ( Regularity Circuit Racing – točnostne krožne dirke) in kar po vrsti “pobira” visoka priznanja. Ni samo aktivni udeleženec ampak tudi športni funkcionar (od letošnjega leta predsednik Športne komisije Zveze SVS in direktor za starodobnike v Tekmovalni komisiji Zveze za avtošport Slovenije – AŠ2005 ter pobudnik in organizator nove tekmovalne zvrsti, prvenstva RCR na avtodromu GAJ pri Cerkljah).

Takole je Andrej iz boksa na vroči asfalt dirkališča Gaj povedel kolono članov MBKS.

continue to read the whole article…

Prijetno prednovoletno srečanje MBKS

Ljubljana, 30. 11. 2017

Prednovoletna srečanja so pri Mercedes-Benz klubu Slovenija že tradicija. Večina, vključno z današnjim, se jih je zgodila v Avtocentru Špan na Brezovici. Kljub slabemu vremenu s sneženjem in vetrom se nas je z vseh koncev Slovenije pripeljalo skoraj petdeset. Predsednik, Miro Brumat, nas je prijazno pozdravil, se zahvalil za sodelovanje in izpostavil nekaj najpomembnejših dosežkov v letu 2017. Namerno ni omenjal imen, vendar ni mogel mimo sijajnega dosežka Andreja Vidmarja, saj je že peto leto zapored postal prvak relijev AŠ 2005 zveze SVS in Frenka Udovča, ki je letos organiziral vrsto vrhunskih prireditev ter ekskurzij. Češnja na torti je bila čestitka naši članici Nataši Grom Jerina, ki je postala podpredsednica FIVA, kar doslej ni uspelo nobenemu Slovencu.

Predsednik je ob začetku programa nagovoril zbrane članice in člane.

continue to read the whole article…

Nova podpredsednica FIVA

28. nov. 2017

Natašo G. Jerina, zadolženo za pravno službo pri SVAMZ, so na redni skupščini FIVA v Bukarešti, 18. novembra 2017, imenovali za predsednico Kulturne komisije. S tem je obenem pridobila naziv podpredsednice FIVA. Nataša G. Jerina je že več let bila članica Komisije za motocikle in Kulturne komisije. Takšen položaj v FIVA je vsekakor velika čast, ki zahteva ogromno dela in pomeni tudi temu primerno odgovornost. Ob imenovanju ji vsi članice in člani MBKS iskreno čestitamo ter ji želimo uspešno delo. V imenu kluba in v svojem imenu  ji je čestital predsednik, Miroslav Brumat (priloga).

Čestitka predsednik

Nataša »plava« v starodobniških vodah od malih nog in starodobnih vozil ne pozna zgolj s fotografij. Z bogatimi dosedanjimi praktičnimi izkušnjami in visoko izobrazbo pravne smeri je gotovo ustrezna oseba za to pozicijo (Fotografija s festivala
starodobnega transporta Codelli 2007 – Nataša v Mercedesu 170 Cabrio A, A. Sitarja. Foto: EŠ).

Predlog Ministrstvu za infrastrukturo Republike Slovenije

28. nov. 2017

Mercedes-Benz Klub Slovenija skrbi za premično tehniško kulturno dediščino, izobražuje svoje člane o vozilih in njihovi zgodovini, dopolnjuje njihovo vozniško znanje in skrbi za prijetna druženja. Ampak tu se poslanstvo kluba ne neha. Naš osnovni cilj je obdržati naše “starčke” na cesti in poskrbeti, da bo zakonodaja na tem področju kar najbolj logična. Zato smo na Ministrstvo za infrastrukturo 28. novembra poslali dopis, s katerim opozarjamo, da bi stvari v Zakonu o motornih vozilih, ki je v proceduri, lahko zastavili bolje. Osredotočili smo se na lastništvo vozil, njihovo registracijo in davek na odjavo vozila. Celoten dopis je v priponki.

Registracija vozil

Mercedes W 213 v primerjavi z Mercedesom W 123 300 D Franca – Frenka Udovča

Udovčev 300 D je eden boljših primerkov modelne linije W 123 v Sloveniji, kar dokazuje laskavo priznanje za najbolje restavrirano vozilo, ki ga je lastnik prejel na 2. slovenskem Concours d/Elegance v Ljubljani leta 2013. Kljub temu ga Frenk večkrat zapodi s polnim plinom, na tečaju varne vožnje na Vranskem pa je sploh pokazal, da vozilo in voznik nista od muh. Prav nič ne preseneča, da so Frenka letos poleti povabili k sodelovanju v oddaji Pit-stop Radia 1. Ker so testirali novega Mercedesa razreda E W 213, so ga želeli primerjati s štiri desetletja starejšim modelom W 123. Mercedesova modelna linija W123 velja za neposrednega predhodnika razreda E, saj so oznako »E« prvič lansirali z njegovim naslednikom, W 124.

Čeprav nima sistema ABS, štiri kolutne zavore model W 123 tudi na mokrem še vedno solidno ustavijo.

continue to read the whole article…

7. seja upravnega odbora MBKS

Ljubljana, 13. 11. 2017

Sklepi 7. redne seje UO, NO in ČR MBKS,  8. 11. 2017, ob 18.30 uri, pri »Španu«

 1. Nabavili bomo stekleno vitrino.
 2. Uredili bomo spisek članov z letom vstopa posameznih članov v klub.
 3. Dali bomo pripombe na Zakon o prometu skupaj z SVS in s SVAMZ. Sodelujemo kot enakovredni partnerji. Predsednik SVS g. Janko Uratnik je koordinator. V našem odboru so Tatjana Voj, Petar Mesić in Franci Drobnič.
 4. Presežne izdatke stroškov v Stuttgartu, na srečanjih na dirkalni stezi GAJ in na Vranskem krije MBKS.
 5. Srečanji članov na dirkalni stezi GAJ in na Vranskem sta s svojo raznolikostjo navdušili člane; izrazili so željo po ponovitvi.
 6. Pred prazniki bo gospa Ksenija Leben Udovč organizirala s pomočjo članov UO srečanje 30. novembra v kavarni »Špan«.

 

6. seja upravnega odbora MBKS

Ljubljana, 4. 10. 2017

Sklepi 6. redne seje UO, NO in ČR MBKS, 4. 10. 2017, ob 18.30 uri, pri »Španu«

 1. Testnih voženj (tokrat so bile v Leipheimu) se bomo člani MBKS še naprej udeleževali; to naj bo nagrada  našim najbolj aktivnim članom.
 2. Organizirali bomo srečanje članov MBKS na dirkališču GAJ.
 3. Odločili smo se sodelovati na tečaju varne vožnje na Vranskem.
 4. Novoletna prireditev in družabno srečanje članov MBKS bo 30. Novembra, v kavarni »Špan«, Brezovica pri Ljubljani.
 5. Srečanja predsednikov MB klubov se bo udeležil predsednik MBKS, Miro Brumat, in trije člani MBKS.

Srečanje članic in članov MBKS 2017

4. in 5. november

Letošnje klubsko srečanje je bilo nekaj posebnega, saj ni temeljilo na vožnji in spoznavanju določenega dela Slovenije, ampak je bilo obarvano po eni strani tekmovalno, po drugi pa s ciljem povečevanja prometne varnosti. V soboto, 4. novembra smo naše »starčke« podili po dirkališču Gaj pri Cerkljah, v nedeljo, 5. novembra pa smo vrteli volane, zavirali, pospeševali in se potili v Centru varne vožnje AMZS na Vranskem. Preživeli smo dva adrenalina in doživetij zvrhana dneva in ob slovesu ni bilo nikogar brez širokega nasmeha. Tokrat smo člani kluba resnično naredili nekaj izjemno koristnega zase. Vsekakor so člani, ki so ostali doma veliko zamudili. Toda, ker sta bila oba dogodka tako dobro sprejeta in uspešna ju bomo še vsekakor ponovili.

Mnogi udeleženci srečanja so (smo) prvič okusili slast vožnje po dirkališču.

continue to read the whole article…

S C-coupejem v Split in nazaj

Naš član, Emil Šterbenk se je udeležil septembrske predstavitve in prvih testnih voženj novih Mercedesovih avtobusov v Splitu. Zadovoljen je bil tako z avtobusi Tourismo kot z “malim” Mercedes-Benz C-Coupejem 300, ki so mu ga za pot tja in nazaj posodili v Autocommercu. Pri Šterbenkih imajo vrsto starodobnih Mercedesov in tri malo manj stare (od 6 do 18 let). Tudi družinski člani, sicer manj vajeni čisto novih vozil, so bili nad letnikom 2017 navdušeni. V nadaljevanju so na kratko podani vtisi ljubitelja starodobnikov s skoraj 1000 km dolge vožnje visokozmogljivega modela. Za tehniške podatke pa pokukajte na stran Autocommerca.

C Coupe, parkiran na splitskem letališču.

continue to read the whole article…

Razvajanje v novih Mercedesovih avtobusih Tourismo

Pri Mercedes-Benzu so za predstavitev nove generacije Tourisma izbrali Split s širšo okolico, kjer so novinci pokazali kaj zmorejo tako na ovinkastih in strmih obalnih cestah kot na avtocesti. K sreči smo bili zraven, tako da vemo, da so se dobro odrezali. Pri razvoju so konstruktorji upoštevali želje kupcev voznikov in potnikov. Tourismo je zato napredoval tako glede udobja, enostavnega upravljanja kot gospodarnosti in varnosti. Ponudba dodatne opreme je dosti širša kot doslej, saj po novem ne bodo več proizvajali Trawega in tudi premium razred bo pokrival Tourismo.

Na voljo so bili avtobusi dolžin od 12 do 14 m, z dvema ali tremi osmi in različnimi paketi prestiža ter udobja.

continue to read the whole article…

Izbor starodobnikov Slovenije 2017 – Concours d’Elegance

Izbor starodobnikov Slovenije je kljub pomanjkanju prostora odlično uspel

Letošnji izbor (Concours d’Elegance) je kot zadnja leta potekal v organizaciji Kluba starodobnih vozil Soteska in Mercedes-Benz kluba Slovenije v soboto, 30 septembra. Ponovno (že četrtič zapored) smo se zbrali na Bledu in prireditev je vodil Frenk Udovč. Poglavitna razlika je bila, da se je izbor odvijal na Veslaški promenadi, namesto na Cesti svobode, kjer letos potekajo gradbena dela. Vseeno je prireditev na sončno soboto privabila številne obiskovalce, ki so uživali ob pogledu na odlično restavrirane starodobnike v prijetnem okolju Zdraviliškega parka.

Naš predsednik g. Miro Brumat in naša poslovna sekretarka Tatjana Voj.

continue to read the whole article…

5. seja upravnega odbora MBKS

Ljubljana, 13. 09. 3017

Sklepi 5. Seje UO, NO, ČR MBKS, 13. 9. 2017, ob 18.30 uri, pri »Španu«

 1. Potrdijo se sklepi 4.Redne seje 10. 5. 2017 UO in 2.Dopisne seje 4. 7. 2017.
 2. Vsakemu članu MBKS, ki bo sodeloval s svojim vozilo v ocenjevanju na Concours d’Elegance na Bledu,30. septembra 2017, se    kotizacija povrne.
 3. Predlagani dogodki: Obisk v Stuttgart od 13.-15.oktobra 2017; varna vožnja na Vranskem; obisk dirkalne steze in spretnostna vožnja s starodobniki-druženje vseh članov MBKS. Termini bodo sporočeni.
 4. Skupščina MBKS 2018 bo na Gradu Velenje v februarju ali marcu 2018.
 5. Sestavljen je odbor članov: Frenk Udovč, Petar Mesić, Franci Drobnič,Tatjana Voj za sestavo predlogov sprememb v zakonu o registraciji vozil.
 6. Rešili smo nekatera kadrovska vprašanja.
 7. Doprsni kip Carla Benza je gotov in bo plačan.
 8. Dr.Emil Šterbenk prosi za članke o dogodkih in posnetke.
 9. Boštjan Čampa sestavi dopis o našem klubu, ki bo na razpolago strankam v poslovalnicah AC.

20. obletnica SVS

Ljubljana, 19. sep. 2017

20. obletnica SVS – Zveze slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil

Pod pokroviteljstvom predsednika RS, gospoda Boruta Pahorja, je današnja svečana prireditev ljubiteljev starodobnih vozil udeležence spomnila na leta pridnega in požrtvovalnega sodelovanja na področju ohranitve tehnike.

Predsednik SVS, mag. Janko Uratnik, je zbrane pozdravil, med njimi evropskega poslanca dr.Igorja Šoltesa, članico zakonodajne komisije v mednarodni organizaciji FIVA, gospo Carlo Fiocchi, predsednike italijanske, srbske, hrvaške zveze društev starodobnih vozil in še vrsto uglednih gostov.

Zbranim je predstavil bogat »Zbornik« , ki priča o dogodkih in delovanju SVS od ustanovitve do danes.

Prireditev smo zaključili s prijetnim druženjem in izmenjavo bogatih izkušenj na področju vseh vrst vozil.

20 let muzeja motociklov Grom

Vransko, 19. sep. 2017

Del članstva MBKS se je 19. septembra udeležil praznovanja 20-letnice muzeja motociklov Grom na Vranskem. Muzej v lasti te družine šteje okoli 150 motociklov iz različnih obdobij. Najstarejši primerki so z začetka 20. stoletja, najnovejši pa iz devetdesetih let. V ospredju so slovenske znamke in konstruktorji naših korenin. Ob motornih kolesih so razstavljeni še eksponati povezani s temi prevoznimi sredstvi – od različne opreme, literature, oblačil, do registrskih tablic, medalj in značk, na dvorišču pa je še nekaj štirikolesnih starodobnikov. Obletnico so v muzeju obeležili z zbornikom – bogato ilustrirano dvojezično publikacijo – “Prvih dvajset let”.

Svečanosti se je udeležil predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor, pomembni gostje pa so bili še: minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič, podpredsednik mednarodne organizacije za starodobna vozila FIVA dr. Loi Roberto, direktorica Slovenskega etnografskega muzeja dr. Tanja Roženbergar, vitez Jožef Ciraj in župan Občine Vransko Franc Sušnik.

Kljub slabemu vremenu se je na Vranskem zbrala množica starodobniških navdušencev – v prvi vrsti od leve: dr. P Gašperšič, F. Sušnik, B. Pahor in P. Grom z vnukinjo.

continue to read the whole article…

Delovno na prvem podopustniškem sestanku

V sredo, 13. septembra, smo se člani MBKS dobili na razširjenem sestanku upravnega odbora pri Španu na Brezovici. Udeležba je bila odlična, dnevni red pa dolg in tudi vsebinsko bogat. Po sestanku smo prijetno druženje podaljšali za kakšni dve uri, saj smo se po poletnih počitnicah prvič dobili v širšem sestavu in je bilo veliko novega za povedati.

Delovno na prvem podopustniškem sestanku

Seja.

continue to read the whole article…

Predstavitev novega Mercedesa S klase

30. avg. 2017, Zemon

Predstavitev nove S klase, Zemon

Autocommerce je svojim kupcem 30. avgusta na dvorcu Zemono pri Ajdovščini predstavil prenovljeni razred S. Organizatorji so povabili člane MBKS, da za to priložnost pripeljejo predhodne modele Mercedesovega prestižnega poslovnega razreda. Ker je v naši lasti široka paleta različni vozil Mercedes-Benz, med njimi tudi vse različice razreda S in njenih predhodnikov, smo se povabilu z veseljem odzvali. Ob bok novincu smo postavili predhodnike: velikega »Pontona« (W 105/128) in velikega »Repaša« (W 111/112) , ter W 108/109. Sledila je serija W 116, s katero se je Razred S leta 1972 uradno začel in ob njej vse naslednje generacije – do prenovljenega W 222.

continue to read the whole article…