Ekskurzija v Srbijo in na Hrvaško

9. 12. maj 2024

Ekskurzije MBKS so usmerjene v avtomobilizem – tako v njegovo zgodovino kot v tematiko, povezano z razvojem prometa, s prometno kulturo in tudi sodobnimi avtomobilskimi trendi in dogajanji. Tokrat smo zastavili širši, bolj splošen program – usmerjen v širšo tematiko. Osnova je bil obisk pri zastopništvu za Mercedes-Benz Emil Frey Srbija v Beogradu, kjer smo se srečali z vodstvom in s srbskimi ljubitelji vozil te znamke. S tehniške plati smo si ogledali še muzej Nikole Tesle v Beogradu in interaktivno medijsko razstavo o Milevi Marić Einstein v novosadskem muzeju na Petrovaradinu. Ob tem smo en dan namenili raziskovanju Beograda in si ga pogledali tudi z Avale. Na poti v Beograd smo se ustavili na spominskem obeležju Sremski front (Sremska fronta), na poti nazaj pa se predali opazovanju narave v Kopačkem ritu pri Osijeku.

Na pot smo se podali s sedmimi vozili znamke Mercedes-Benz – od tega s šestimi starodobniki, naša skupina je štela 22 članic in članov MBKS (naši avtomobili, parkirani pred beograjskim zastopništvom Mercedes-Benz Emil Frey Srbija).

continue to read the whole article…

Obiščite nas v Gornji Radgoni

5.-7. april 2024

Članice in člani MBKS tradicionalno obiskujemo spomladanski Mednarodni sejem lovstva in ribištva v Gornji Radgoni. Navadno v tem terminu organiziramo prvo spomladansko klubsko vožnjo – tako je tudi letos. Posamezni naši člani so v prejšnjih letih sodelovali kot razstavljavci. Letos se z delom zbirke naših članov predstavljamo kot klub, ki skrbno pazi na našo premično tehnično dediščino. Najdete nas v hali B.

Mercedes-Benz klub Slovenija se letos predstavlja v Gornji Radgoni.

continue to read the whole article…

Miroslav Brumat: potopis Pakistan

Ljubljana, 6. marec 2024

V MBKS so v središču našega zanimanja sicer starodobna vozila znamke Mercedes-Benz, a naši interesi so dosti širši. Tako na rednih mesečnih druženjih po sestanku upravnega odbora obravnavamo najrazličnejše teme. Po marčevskem sestanku je naš predsednik Miroslav Brumat pripravil kratek potopis s potovanja po Pakistanu, ki sta se ga udeležila z njegovo ženo.

Brumat nam je približal Pakistan in nam pri tem podal tudi veliko nasvetov, če bi se kdo izmed nas odpravil tja.

continue to read the whole article…

Muzej Kremzer – skriti biser v Vuzenici

S predsednikom Miroslavom Brumatom sva bila sredi februarja na obisku pri Rudiju Robiču, avtokleparju iz Selnice ob Dravi, ki je naredil prvi, a pomemben korak pri restavraciji njegovega čudovitega Mercedes-Benza 200 kabriolet, letnik 1934. Dele iz škatel je namreč sestavil v celoto, precej manjkajočih pločevinastih delov pa je naredil na novo. Veliko smo govorili tudi o poklicu karoserista, ki izumira.

Mojster Rudi nama je razložil na kakšen način se je lotil sestavljanja predvojnega Mercedes-Benza.

continue to read the whole article…

Letna skupščina MBKS 2024

16.2.2024

Letno skupščino smo ponovno organizirali in uspešno speljali v dvorani sveta MO Ljubljana. Udeležilo se jo je več kot polovica članic in članov. Sedaj naš klub združuje že okoli 120 navdušencev nad starodobnimi vozili znamke Mercedes-Benz. Še zdaleč nas ne zanimajo samo avtomobili s srebrno trokrako zvezdo, ampak vse povezano s prometom – od zgodovine vozil, njihovega pomena v razvoju družbe, kulturni vidik, razvoj prometnih povezav, signalizacije in podobno. Enako pozornost posvečamo varnosti v cestnem prometu. Zato zadnja leta redno obiskujemo AMZS Center varne vožnje na Vranskem in tam obnavljamo svoje znanje in spretnosti.

Kakor navadno smo tudi letos napolnili dvorano Sveta MO Ljubljana.

continue to read the whole article…

Video o 60-letnici Mercedes-Benz kluba Česká Republika

Naši češki kolegi so avgusta v Pragi pripravili prvovrsten dogodek, katerega smo se udeležili tudi članice in člani slovenskega kluba in smo o tem lani poročali na naši domači strani. Tokrat objavljamo samo povezavo do odličnega videa, ki so ga pred nekaj dnevi objavili naši gostitelji. Veliko užitkov ob ogledu!

Takole smo se pred odhodom na 60-letnico v Prago postavili v kolono na slovensko-avstrijski meji.

 

Pripravil: Denis Kolman

Članek o Mercedes-Benzu razreda C, ki je ‘upihnil trideset svečk’

10. februar 2024

Lani je minilo trideset let, kar je luč sveta ugledal Mercedesov razred C. Ta avtomobil je bil izjemno priljubljen v vsej Evropi in tudi širše, v Sloveniji pa prav tako. Na naših cestah občasno še srečamo kakšnega. V reviji Mehanik in voznik, kjer v vsakem izvodu na petih straneh ‘obdelajo’ kakšnega starodobnika, so njegovo zgodbo objavili v septembrski številki. Za ljubitelje starodobnih vozil in avtomobilske zgodovine je zanimiva še rubrika Legendarni voznik, že dobro leto pa izhaja zgodba o oblikovalskih dosežkih Georga Gedla, ki je tudi član našega kluba.

Glavno vlogo v članku igra Mercedes Benz C 180 gospe Harb. Za dobro stanje avtomobila je najbolj njen mož, dolgoletni član MBKS Cvetko Harb, priznani mojster avtomehanik.

continue to read the whole article…

Mercedes 190 D (W 201) v zimski pravljici

Emilov Baby Benz in zimska idila

Tisti, ki Baby-Benza ne poznajo, radi povedo, da je to v zimskem času neuporabno vozilo. Naš član, Emil Šterbenk, vozi že drugega Mercedesa 190 D zapovrstjo, in trdi ravno nasprotno. Pravi, da je to izjemno uravnotežen avtomobil z zadnjim pogonom, ki se zlepa ne ustraši zasnežene ceste. Ker na besedo ljudje zlepa ne verjamejo, se je po snegu zapeljal in posnel video. Poudarja pa, da brez dobrih zimskih pnevmatik ne gre. Tiste na pogonski osi navadno menja na dve leti in se tudi pozimi vedno pripelje domov – na hrib. Oglejte si prispevek, če ne verjamete. continue to read the whole article…

Mercedes-Benz 200 Cabriolet C (W 21)

Nov biser v vrstah Mercedes-Benz kluba Slovenija

 1. januar 2024

Tik pred novim letom je naš predsednik, Miroslav Brumat, registriral svoj sveže obnovljen starodobni predvojni Mercedes-Benz 200 Cabriolet C, ki so ga izdelali daljnega leta 1934. Po nepreverjenih podatkih bi to naj bil najstarejši popolnoma vozen, tehnično brezhiben in registriran Mercedes-Benz v Sloveniji.

Miroslav Brumat, presrečen ob svojem Mercedes-Benzu, ki mu je po več kot petih desetletjih ponovno pritrdil registrske tablice.

continue to read the whole article…

Prednovoletni zaključe

6. december 2023

Prednovoletni zaključki so ena izmed stalnic MBKS. Letos smo se – tako kot že nekaj zadnjih let – dobili v gostilni našega člana Janeza Jarha. Osrednji dogodek je bil voščilo članom, ki letos praznujejo ‘okrogle’ jubileje. Žal se dogodka niso mogli udeležiti vsi – toda tistim bomo darila poslali po pošti.

Predsednik Miroslav Brumat, Mojca Zajc in Frenk Udovč so čestitali jubilantom, Srečku Mezgecu, Albinu Tavčarju in Tomaž Koklju.

continue to read the whole article…

Dobrodelni izlet za učenke in učence iz Savinjske doline

Ljubljana, 25.11.2023

Pri Mercedes-Benz klubu Slovenija smo v sodelovanju s Star Import d.o.o., z Gerčar prevozi d.o.o. Woop!, Mestno občino Ljubljana, Ljubljanskim gradom, Gostilno Jarh, Ljubljanskimi mlekarnami in Ekološko kmetijo Pšakar pripravili in uspešno izpeljali izlet za učence iz Gornje Savinjske doline. Ta dogodek smo namenili otrokom z območja, ki so ga prizadele letošnje poplave in je dosegel svoj namen.

Gasilska slika učencev, spremljevalk in organizatorjev pred Salonom Emil Frey, kjer so se pobliže spoznavali s starodobnimi in sodobnimi vozili Mercedes-Benz.

continue to read the whole article…

Tradicionalna razstava Mercedes-Benz Kluba Slovenija 2023

Prvo septembrsko soboto smo ponovno popestrili Staro Ljubljano

Septembrska razstava vozil Mercedes-Benz, ki jo organizira naš klub, je letos ponovno upočasnila korak sprehajalcev na Mestnem trgu in Stritarjevi ulici. Članice in člani smo na ogled postavili svoje starodobne ljubljence. V večini so bile Mercedes-Benzove limuzine razreda S – od modela W 108, W 116, W 126 ter vse do modela W 220. Lastniki so pripeljali več kupejev serije W 124, mimoidoči pa so se največ ustavljali pri liniji SL različnih letnikov.

Malo pred poldnevom je bila gneča na Stritarjevi ulici tolikšna, da se razstavljenih avtomobilov skoraj ni videlo.

continue to read the whole article…

Bili smo na 60-letnici češkega kluba Mercedes-Benz

Praga, 3. do 6. avgust 2023

Na povabilo Mercedes-Benz kluba Češka Republika se je 26 članic in članov našega kluba odpeljalo v Prago, kjer so naši tamkajšnji kolegi praznovali častitljivi jubilej – 60-letnico obstoja. S to številko so najstarejši klub Mercedes-Benz v celinski Evropi, angleški klub Mercedes-Benz pa je še enajst let starejši. Organizatorji so pripravili jubileju primeren štiridnevni dogodek, ki so ga v skladu s programom uresničili do zadnje potankosti. Vse članice in člani slovenskega kluba smo bili nad celotnim dogodkom navdušeni in našim češkim kolegom iskreno čestitamo!

Pri Mercedes-Benz klubu Češka republika so ob 60. obletnici zgledno organizirali in speljali prireditev za 400 ljudi.

continue to read the whole article…

Revolucionarni Mercedes-Benz 1635

Mercedes-Benzovi tovornjaki so bili od nekdaj priljubljeni pri slovenskih prevoznikih, zato jih številni skrbno negujejo in ohranjajo kot starodobnike. Miran Štine je eden izmed slednjih, saj je že njegov dedek bil zasebni prevoznik voznik in vozil z Mercedes – Benzom. Miran je kot mladenič nabiral izkušnje z modelom 1635, ki zaradi menjalnika EPS velja za predhodnika avtomatiziranih menjalnikov. Te danes najdemo praktično v vsakem tovornem vozilu. Leta 2022 si je izpolnil mladostniško željo in lepo ohranjen primerek pripeljal na domače dvorišče. Zgodba o modelu 1635, Miranova zgodba in zgodba točno tega tovornjaka so zabeležene v spodnjem videu.

continue to read the whole article…

Letno srečanje MBKS 2023:

Štajerska, 3. in 4. junij 2023

Na letošnje klubsko srečanje smo se odpeljali v Maribor, kjer smo preživeli dva nepozabna dneva. V soboto 3. junija smo avtomobile parkirali na Glavnem trgu in peš obiskali nekaj mariborskih znamenitosti ter si mesto ogledali z višje ležečih razglednih točk. Nedeljo smo posvetili tehniški dediščini – najstarejši hidroelektrarni na Dravi ter obiskali podjetje Goodtimers, kjer se ukvarjajo s starodobnimi vozili različnih znamk in po tem naše druženje zaključili.

Na srečanju Štajerska 2023 smo drugi najbolj prepoznavni slovenski motiv uporabili kot podlago za naše starodobne Mercedes-Benze.

continue to read the whole article…

Predavanje oblikovalske legende

Četrtek, 11. maj 2023

V četrtek 11. maja se je v sodelovanju Mercedes-Benz Kluba Slovenije, Izobraževalnega centra B&B in revije Transport & Logistika, v Kranju odvijalo predavanje oblikovalske legende vozil Georga Gedla. S strani MBKS je v uvodu goste med drugimi nagovoril predsednik Miroslav Brumat in poudaril, da klub podpira vse, kar je neposredno in tudi posredno povezano z varovanjem tehniško dediščine.

Gedl je odličen predavatelj, ki zna zainteresirati publiko – predavanje so prišli poslušat od študentov do inženirjev, nekoč zaposlenih na Avtomontaži.

continue to read the whole article…

VII. Forum zgodovinskih in starodobnih vozil

Sobota, 18. mar. 2023

Na povabilo SVAMZ se nas je nekaj članov MBKS udeležilo v naslovu omenjenega foruma, ki so ga organizirali 18. marca 2023 v ljubljanskem Muzeju novejše zgodovine.  Kot uradni predstavnik našega kluba je bil tam Tone Tegelj, ki je prisotne pozdravil v imenu predsednika, Miroslava Brumata, saj je bil ta zaradi klubskih obveznosti zadržan. Prisluhnili smo sta zanimivima predavanjema. Anej Ferko je v prvem udeležencem pobliže predstavil temo: Uporaba socialnih omrežij za promocijo klubskih dejavnosti. V drugem pa je avtor, Jožef Trpin, govoril o svoji knjigi Avtobusi in trolejbusi Ljubljane.

Poslušalci so skoraj čisto napolnili Viteško dvorano.

continue to read the whole article…

Šola varne vožnje AMZS Center varne vožnje na Vranskem 2023

Sobota, 18.03.2023

Med vsebinami, ki so postale tradicionalne je tudi tečaj varne vožnje na poligonu AMZS Center varne vožnje na Vranskem za naše članice in člane. Ob skrbi za tehniško dediščino je dviganje ravni prometne varnosti praktično enako pomembna klubska usmeritev. Tokrat smo se na tečaj pripeljali z avtomobili, s katerimi se vozimo vsak dan. Enaka izkušnja s starodobniki je že za nami.

Vsi smo se najbolj veselili vozniških izzivov, a najprej smo poslušali natančna navodila.

continue to read the whole article…

Vozili smo Benz Velo 1896

Naš častni član z Bavarskega, Christoph Schmidt, ima enega najstarejših voznih vozil na svetu, Benza Velo, letnik 1896. Z njim nas je večkrat obiskal na naših prireditvah v Ljubljani in okolici. Ob enem izmed obiskov pri njem pa se nas je z njegovim častitljivim vozilom peljalo več članov MBKS. Tega dragocenega starčka nam je celo dovolil voziti – pod njegovim budnim očesom, seveda. Ta kratek video zapis žal ne more v celoti prikazati našega navdušenja in adrenalina, ki nam je krožil po žilah. Se bomo pa tega dogodka zaradi tega prispevka laže spominjali. Benz Velo je za Slovence izjemno pomembno vozilo, saj se je z Velom Comfortable, letnik 1898 v Slovenijo kot prvi avtomobilist pripeljal baron Anton Codelli.

continue to read the whole article…

Skupščina MBKS po zaključenem letu 2022

Pri Mercedes-Benz klubu Slovenije rezultate dela v preteklem letu že nekaj let pregledamo na skupščini v sejni dvorani Sveta MO Ljubljana v Mestni hiši. Letos smo se dobili že sredi februarja. Poročili predsednika Miroslava Brumata in organizatorja prireditev Franca Udovča-Frenka sta pokazali, da smo zelo aktivni. Na organizacijskem področju smo v lanskem letu posodobili statut, vsebinsko pa speljali številne akcije.

Dvorano v ljubljanski Mestni hiši so članice in člani MBKS z gosti napolnili do zadnjega kotička.

continue to read the whole article…

Unimog 406 iz leta 1968 še vedno v uporabi

Tudi v Sloveniji so Unimogi zelo priljubljena terenska tovorna vozila. Najdemo jih tako v kmetijski, gozdarski kot komunalni dejavnostih, pri gasilcih in v industrijskih podjetjih, ter, nenazadnje pri ljubiteljih starodobnih vozil. Kot takšni predstavljajo pomembno poglavje s področja tehniške dediščine. Naš član, Emil Šterbenk je s sodelavcem (EB Timers), obiskal predstavnike Sankaškega kluba Jesenice na Planini pod Golico, ki s tem 55-letnim Unimogom urejajo progo, dolgo skoraj kilometer.

continue to read the whole article…

Novička MB 300 SL

Vozil je avto za več kot milijon Evrov – Mercedes-Benz 300 SL

Na srečanju klubskih urednikov Mercedes-Bensz Classic Clubs Management so le-li vozili avtomobile, ki so leta 2022 slavili obletnice. Seveda so bili vsi najbolj navdušeni nad roadsterjem 300 SL, letnik 1958, za katerega volan človek ne pride ravno vsak dan. Če se ti to zgodi enkrat v življenju, je to zgodba, ki jo boš pripovedoval še vnukom. Na trgu so cene za ta avtomobil praviloma višje od milijon evtrov, ta pa je iz tovarniške zbirke, torej o ceni sploh ne moremo govoriti. Ob modelu 300 SL v prispevku predstavljamo še druge legende s trikrako zvezdo, ki jih je vozil tudi naš klubski urednik.

continue to read the whole article…

Izredna skupščina in prednovoletni sprejem 2022

7. december 2022

Pri Mercedes-benz klubu Slovenija vsako leto zaključimo s prednovoletnim srečanjem. Tudi letos ni bilo nič drugače. Dobili smo se v stari šentviški gostilni pri Jarhu, kjer imamo tudi redne sestanke. Tokrat ni šlo samo za zabavo, saj smo začeli z izrednim občnim zborom, na katerem smo sprejeli besedilo za novo različico statuta.

Prve pol ure smo namenili izredni skupščini in spremembe ob odličnih predstavitvah vodstva soglasno sprejeli.

Prisotnih je bilo skoraj polovica članov in članic, ki so jih spremljali družinski člani. Pred novim letom se vedno spomnimo tistih, ki so v tem letu praznovali osebne jubileje – okrogle obletnice. Poleg tega je predsednik izročil srebrno priznanje Emilu Šterbenku, ki so mu ga namenili že na redni skupščini, a se je ni mogel udeležiti. Na koncu so se zahvalili še Aleksandru Bizjaku, ki jih je s starodobnim avtobusom udobno in varno peljal v Stuttgart in nazaj. Po programu smo se posvetili odlični hrani, kakršno pri Jarhu vedno pripravili in se družili pozno v večer.

continue to read the whole article…

Georg Gedl: Tretja dimenzija – modeliranje

8. november 2022

Po novembrskem sestanku upravnega odbora Mercedes-Benz kluba je Georg Gedl nadaljeval s predavanji o oblikovanju avtomobilov. Če smo se zadnjič ustavili pri risanju, je logično nadaljevanje prenašanja oblike v tretjo dimenzijo. Predstavil nam je različne tehnike od oblikovanja lesenih maket v različnih merilih, izdelovanja maket iz mavca do najbolj razširjene metode – oblikovanje s plastelinom.

Gedl je dinamičen predavatelj, ki poslušalcem svoje znanje prenaša s strastjo.

continue to read the whole article…

Strokovna ekskurzija v Stuttgart po 15 letih članstva v MBCCM

20. – 23. september 2022

Pred 15 leti so naš klub v Stuttgartu sprejeli v veliko družino Mercedes-Benz Classic Club Management. Po našega takratnega predsednika, dr. Matjaža Šekoranjo, smo se članice in člani odpravili kar z avtobusom in ob tem obiskali tudi novi Mercedes-Benz-ov muzej.

Ob 15-letnici našega prejema v MBCCM smo se odločili, da ekskurzijo v Stuttgart ponovimo. Tudi tokrat smo se tja odpeljali z avtobusom, ampak ne običajnim. Naš novi član Aleksander Bizjak je to storil s starodobnim Mercedes-Benzovim modelom O 321 H iz daljnega leta 1961.

V Stuttgart in nazaj smo se s starodobnim avtobusom zanesljivo in udobno pripeljali.

continue to read the whole article…

Razstava vozil Mercedes-Benz v Stari Ljubljani

Sobota, 3. september 2022

Letošnjo prvo septembrsko soboto so ljubljansko mestno središče spet »zasedli« Mercedesi. Članice in člani Mercedes-Benz kluba Slovenija smo s svojimi pločevinastimi konjički vnesli barvitost na Stritarjevo ulico in Mestni trg. Trudimo se, da vsako leto pokažemo druga vozila – predvsem tista, ki praznujejo obletnice in jih izpostavljajo tudi pri Mercedes-Benzu.

Kaj je lepšega kot sobotna jutranja kava v središču Ljubljane ob pogledu na čudovite Mercedese?

continue to read the whole article…

In memoriam

Zapustil nas je naš dolgoletni član Frančišek Udovč

Frančišek je veliko doprinesel k razvoju našega kluba tako po strokovni kot po družabni plati. Izučil se je za avtomehanika in nekaj časa delal v tem poklicu, potem pa šel na pot poklicnega voznika.  Ko je zbral dovolj prihrankov, je odprl svojo avtomehanično delavnico, v kateri je delal do upokojitve.  Pod na prvi pogled robatim videzom je bila mehka duša. Frančišek je bil velik poznavalec tehnike, sploh kar se tiče znamke Mercedes-Benz, in vrhunski voznik. Tudi blizu osemdesetih let je bil mojster volana in nas na srečanju v Velenju leta 2019 pri spretnostni vožnji vse dal v koš. Njegova dobra volja je bila nalezljiva in naloge, ki so jih drugi ocenjevali kot težave, je on vedno gledal kot izzive.

Frančišek, hvala ti ta tvoj prispevek in trdno ter dobro voljo, ki te vse do zadnjega dne ni zapustila. Radi se te bomo spominjali in pogrešali te bomo.

Miroslav Brumat, predsednik MBKS

Bili smo v Črni na Koroškem

Črna, nedeja 21.8.2022

 

Članice in člani MBKS se redno udeležujemo tudi srečanj drugih klubov. V Črno na Koroškem smo se pripeljali z dvema Mercedesoma W 115 in z Mercedesom 200 D W 110. Organizatorji so pripravili panoramsko vožnjo po tem delu Slovenije in nam svoje okolje temeljiteje predstavili še z video prispevki. Seveda so nas ob tem tudi lepo pogostili, vsak udeleženec pa je še dobil ličen spominski pokal.

Srečanje starodobnih vozil v Črni na Koroškem je ena odmevnejših prireditev Koroškega turističnega tedna.

continue to read the whole article…

In memoriam

Zapustil nas je član in častni član, dr. Peter Voj,

ki je v našem klubu pustil globoko sled. Pridružil se nam je že v prvem letu delovanja in takoj pokazal, kako velik ljubitelj in poznavalec znamke Mercedes-Benz je. Prvi projekt, pri katerem je sodeloval, je bila priprava klubskih koledarjev, kjer se je pokazal njegov smisel za vodenje in sistematiko. Konec koncev se je kalil kot lastnik in direktor lastnega podjetja v Nemčiji, v katerem je velika ekipa visoko usposobljenih strokovnjakov projektirala zahtevne energetske objekte po vsem svetu. Čeprav je v življenju dosegel več, kot si nas večina niti sanjati ne upa, je ostal skromen in Človek. Da, človek z veliko začetnico. Vedno je bil pripravljen pomagati z nasvetom, ali kako drugače, če pa je videl, da se zadeva ne bo izšla, je vajeti nevsiljivo vzeti v svoje roke. Udeleževal se je naših sestankov in prireditev ter, dokler mu je zdravje to dopuščalo, na njih tudi aktivno sodeloval.

Čeprav je bil rojen Mariborčan, je svoj pristan našel v Svetem Petru, s katerega je gledal na Piranski zaliv. Tam je imel tudi zbirko svojih starodobnih Mercedesov, ki jih je kupil tako z glavo kot srcem – poznavalec, pač. Ampak ni ostal samo pri delu, z velikim veseljem je člane našega kluba vabil na svoje domovanje v Svetem Petru in nam skupaj z ženo, Tatjano, ki je bila naša dolgoletna poslovna sekretarka, vedno pripravil zanimiv program s kulinaričnim razvajanjem. Ni dosti govoril, ni dolgovezil, a kar je povedal je držalo kot pribito. Vsaka njegova obljuba je držala bolj kot marsikatera podpisana pogodba.

In zaradi tega, dragi Peter, Te že sedaj pogrešamo.

Miroslav Brumat, predsednik MBKS

Prvi junijski konec tedna 2022 v znamenju trikrake srebrne zvezde

Srečanje MBKS Kras 2022

Letna srečanja kluba Mercedes-Benz so stalnica in letos smo se po daljšem času vrnili na Kras. Nič nismo prepustili naključju, zato smo organizacijo zaupali našemu v praksi večkrat preizkušenemu domačinu Albinu Tavčarju. Srečanje je pod njegovo taktirko ob sodelovanju Franca Udovča-Frenka, klubskega organizatorja prireditev, kot vedno teklo gladko kot olje. Tisti, ki smo se pripeljali s »Celine«, smo se zbrali pri našem prijatelju in dolgoletnem mecenu Španu, kjer so nas pogostili, ter se od tam po regionalni cesti odpeljali do zbirnega mesta. V Divači so nam v Hotelu Malovec pripravili krepak zajtrk.

Fotografirali smo se v Lipici – kolona klasičnih Mercedes-Benzov v okolju kraške atrakcije – Kobilarne Lipica – je vedno čudovit motiv.

continue to read the whole article…

Ekskurzija v Stuttgart 2022

21. – 24. 4. 2022

Letos smo se spet utirili v običajne tirnice in obiskali sejem Retro Classics. Kot navadno so pri Mercedes-Benz-u v tem času organizirali srečanje evropskih klubskih urednikov, ki sem se ga s strani MBKS udeležil Emil Šterbenk. Seveda je Franc Udovč-Frenk kot navadno pripravil vsebinsko bogat program za (tokrat) šest udeležencev. V petek smo začeli z obiskom zasebnega avtomobilskega trgovca Auto Auer Klassik in se odpeljali do Mercedes-Benzovega Classic Centra v Fellbachu. Nadaljevali smo v Böblingenu, kjer smo si ogledali Motorworld ter nato pokukali še v center za kupce vozil MB (Kundencenter Sindelfingen). Soboto smo namenili ogledu Retro Classicsa in pozno popoldne šli na drugo Auerjevo lokacijo. V nedeljo smo bili eni najbolj zgodnjih gostov v stuttgartskem muzeju Mercedes- Benz, na poti domov pa smo se ustavili še pri bavarskemu prijatelju Christofu Smidtu, ki je za to priložnost iz garaže »potegnil« Benza Velo.

Osrednji dogodek, ki smo ga obiskali, je bil sejem Retro Classics. Letos je bil manjši kot leta pred korono, a vseeno je bilo v Stuttgartu videti veliko lepih starodobnih vozil in vsega, kar jih spremlja – pogled na halo 5, kjer so se med drugimi predstavljali klubi Mercedes-Benz.

continue to read the whole article…

Predavanje Georga Gedla:

Kako idejo prenesti na papir

Na rednem mesečnem sestanku kluba MBKS je naš priznani avtomobilski oblikovalec, Georg Gedl, pripravil prvi del predavanja o avtomobilskem oblikovanju. Šel je do začetkov te panoge, ko so avtomobile risali še ilustratorji in nadaljeval z začetki oblikovanja in ustanavljanjem oblikovalskih oddelkov pri posameznih proizvajalcih ter avditorij pripeljal do najsodobnejših oblikovalskih tehnik.

Georg Gedl je stopil na pot industrijskega oblikovanja v sedemdesetih letih pri Audiju in je še vedno aktiven.

continue to read the whole article…

Podravska vožnja MBKS

Gornja Radgona, 9. 4. 2022

Spomladanska Podravska vožnja je postala že tradicionalna in tradicionalno ta pomladanski dogodek organizira naš član Tadej Fekonja ob izdatni pomoči svoje boljše polovice Sanele. Žal april navadno postreže s slabim vremenom in tudi letos ni bilo nič drugače. Bilo je še malo bolj mokro in hladno kot navadno. Seveda nas to ni ustavilo, Tista najstarejše in najbolj redke avtomobile smo pustili doma, vseeno pa smo se pripeljali v Maribor, v Tadejev servis ATF.

Dež nas ni mogel ustaviti.

continue to read the whole article…

Predavanje g. Roberta Lešnika in g. Georga Gedla

Ljubljana

Dogodek letošnjega ljubljanskega srečanja je bil nastop dveh naših legend avtomobilskega oblikovanja, ki sta se prijazno odzvala našemu vabilu. Svoje delo sta nam pobliže predstavila starosta avtomobilskega oblikovanja Georg Gedl in prva violina Mercedesovega zunanjega oblikovanja Robert Lešnik.

Georg Gedl in Robert Lešnik nista vrstnika, a ju povezujejo enaki interesi in dolgoletno sodelovanje.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=zqA-ZASoBpg[/embedyt]

Mercedes-Benz electric driving experience v Hockenheim

29.10.2021

Konec meseca oktobra 2021 je na Hockenheim ringu potekalo Mercedes-Benz electric driving experience, ki smo se ga na povabilo Mercedes-Benz Classic Club Management udeležili tudi člani Mercedes-Benz Kluba Slovenije.

Osem članska ekipa je v petek 29.10.2021 doživela pravo “električno doživetje” saj smo preizkusili povsem nove modele razreda EQA in EQS.

Jutranji pozdrav in uvodno predavanje pred pričetkom srečanja

continue to read the whole article…

Jesensko srečanje Mercedes-Benz kluba Slovenija

9. okt. 2021

Za letošnjo zaključno vožnjo in hkrati obeleženje 15-letnice našega kluba smo organizirali krožno panoramsko vožnjo od Ljubljane do Cerkniškega jezera in nazaj proti Ljubljani. Ampak nismo prišli čisto do Ljubljane, saj je osrednji dogodek bil kostanjev piknik v Brezovici z nenapovedanimi spremljajočimi aktivnostmi.

Dan smo začeli pred Autocommercem, kjer smo parkirali naše starodobnike ter vstopili v salon. Tam smo si v miru ogledali aktualno ponudbo Mercedes-Benz in si privoščili kavo z rogljičkom.

 

continue to read the whole article…

Prva septembrska sobota je v Ljubljani namenjena razstavi vozil Mercedes-Benz 2021

Mercedes-Benz klub je v Ljubljani in Sloveniji pustil svoj pečat. Po naši zaslugi imamo v prestolnici Ulico Carla Benza, pomagali pa smo tudi pri poimenovanju parka Antona Codellija. Odtlej smo z občinskim vodstvom navezali odlične vezi in vedno nam za naša srečanja, razstave ter skupščine pripravijo prostore ter veliko sejno dvorano v Mestni hiši.

Stritarjevo ulico so zapolnili razstavljeni starodobniki znamke Mercedes-Benz.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=AyhYS7HLaOU[/embedyt]

continue to read the whole article…

Letos smo se dobili v Spodnji Savinjski dolini

5. jun 2021, Savinjska dolina

Tokrat smo na predlog Denisa Kolmana letno srečanje organizirali v Spodnji Savinjski dolini – dolini zelenega zlata. Na tem malem območju pridelajo večino slovenskega hmelja in zato je bilo srečanje hmeljarsko ter pivovarsko obarvano. Dobili so se v Malih Braslovčah, ob hmeljiščih v piceriji Afrika in se tam dobro podložili za celodnevni program. Mimo Žovneškega jezera smo se odpeljali proti Žalcu. Vmes smo se ustavili in od daleč pogledali grad Žovnek in ga izkoristili kot kuliso za fotografijo naših pločevinastih ljubljencev.

Prvo skupinsko fotografijo smo posneli pod gradom Žovnek, ki ga obnavljajo prostovoljci.

continue to read the whole article…

Reševalno vozilo Mercedes-Benz 230 BINZ vsem na ogled v Pivki

Od letos imajo v Parku vojaške v Pivki zgodovine nov eksponat, ki je članicam in članom našega kluba dobro poznan – velenjsko reševalno vozilo. Mercedes-Benz je bil »v službi« od leta 1971 do 2006, od takrat dalje pa so ga v Zdravstvenem domu Velenje ohranjali v voznem stanju, celo redno so ga registrirali kot starodobno vozilo.

Mercedes-Benz je takole »poziral« pred eno od velenjskih lekarn.

continue to read the whole article…

Film o družinskem Mercedesu 190 D (Ponton)

Marec 2021

Čeprav se ne dobivamo »v živo«, se v Mercedes-Benz klubu stalno nekaj dogaja. Mesečno sestankujemo po Zoom-u, smo v kontaktu po spletni strani in telefonih, tako da se vsaj malo družimo. Ta čas koristimo za vzdrževanje svojih avtomobilov in komaj čakamo, da se bomo lahko družili tudi na cesti. Emil je z bratrancem posnel video o družinskem Pontonu in štirih generacijah Šterbenkov, ki so z njim povezane. Glavni vlogi imata ata Šterbenk in Ponton. Prvi bo maja dopolnil 91, drugi pa 60 let.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=0JDnV8JIqqI[/embedyt]

Prilagodili smo se razmeram

Prvi Zoom Meeting UO MBKS

16. dec. 2020

Mercedes-Benz klub Slovenija kljub razglašeni epidemiji s svojim delom nadaljuje kolikor je to izvedljivo. Članice in člani ves čas komuniciramo po spletni pošti in objavljamo novice na naši spletni strani. V obdobjih, ko so predpisi to dovoljevali, smo organizirali nekaj dogodkov, vključno z obiskom spomladanskega Retro Classicsa v Stuttgartu. Pri tem smo se skrbno držali navodil NIJZ in nismo zabeležili prav nobenih težav. Tudi nekaj rednih mesečnih sestankov nam je uspelo organizirati. Glede na to, da se situacija zadnje mesece ne izboljšuje, smo decembrski sestanek speljali z elektronskimi orodji. Odločili smo se za program Zoom in po nekaj manjših začetnih tehničnih težavah sejo nemoteno pripeljali do konca. Res je sestankovanje pri Španu na Brezovici bolj osebno, a tudi s spletnim druženjem smo uspešno izmenjali informacije in menja ter vzpostavili prijeten stik s somišljeniki. Na ta način bomo nadaljevali, dokler se situacija ne bo izboljšala. Ko se bo življenje vrnilo v običajne tirnice, bomo pognali motorje naših Mercedesov, in se dobili »v živo«.

Seja na daljavo ni enakovredna osebnemu stiku, je pa v trenutnih razmerah najboljša rešitev.

Mercedes-Benzov Kurzhauber še vedno služi kruh

V Evropski Uniji, torej tudi v Sloveniji, lahko tu in tam najdemo kakšnega Kurzhauberja, znamke Mercedes-Benz. Ampak gre večinoma za zgodovinska vozila, starodobnike, ki niso več v redni uporabi. Zato sem bil toliko bolj navdušen, ko sem naletel na model 1313 iz začetka sedemdesetih let, ki ga lastnik še vedno uporablja za redne prevoze. Tovornjak je »zaposlen« na kmetiji s precej gozda in Tomaž Zore z njim prevaža vse, za kar je traktor prepočasen. Z njim dovaža material za obnovo gozdnih cest na svoji kmetiji, poleti v planino pelje po 5 do 6.000 l vode za napajanje živine, v največji meri pa svojim kupcem vozi kakovostna drva.

Stari Kurzhauber je vsak dan v akciji.

continue to read the whole article…

Prva septembrska sobota v Ljubljani v znamenju Mercedesov

5. sep. 2020, Ljubljana

Navadili smo se že, da ljubljansko Stritarjevo ulico, prvo septembrsko soboto »zavzamejo« Mercedesi. Mercedes-Benz klub Slovenija je razstavo vozil svojih članov organiziral že tretje leto zapored. Klub, ki je začel delovati leta 2006, je doslej štel med 60 in 80 članic ter članov, letos pa kaže, da bomo dosegli številko 100. Odlično sodelovanje s predstavniki Mestne občine Ljubljana se je začelo z obeleženjem 125-letnice avtomobila, leta 2011, ko smo se prvič predstavili v starem mestnem jedru. Leta 2016 je Ljubljana na našo pobudo dobila ulico Carla Benza, naslednje leto pa smo postavili še doprsni kip Carla Benza ter obeležili prihod grofa A. Codellija v Slovenijo s prvim avtomobilom. Sodelovanje z MO Ljubljana se je še poglobilo, tako da smo letne skupščine že trikrat organizirali v dvorani Mestne hiše. Z razstavami vozil članic in članov smo začeli leta 2018 in po tretji zaporedni je gotovo, da gre za tradicionalno prireditev.

Malo pred deveto so bili vsi razstavljeni Mercedesi natančno poravnani.

continue to read the whole article…

Po mestu na elektriko: eCitaro

17. julij 2020

V našem klubu nas ne zanimajo zgolj starodobniki, ampak vsa vozila, ki jih proizvajajo pri Mercedes-Benzu. Iz zgodovine se učimo za prihodnost, kakor priporočajo modri ljudje. In prihodnost mestnega prometa je videti, da je v veliki meri električna. Zato smo pazljivo spremljali julijsko predstavitev e-Citara v Ljubljani.

Mercedes-Benza e-Citaro je po ljubljanskih ulicah zapeljal urednik revije Kamion in Bus, Boštjan Paušer.

continue to read the whole article…

Srečanje Mercedes-Benz Klub Slovenija Prvo srečanje v letu 2020

13. jun. 2020, Brežice

Članice in člani Mercedes-Benz kluba vsako leto organiziramo po več klubskih dogodkov. V soboto 13.junija je v Posavski regiji potekalo tradicionalno klubsko srečanje. Med deveto in deseto uro smo se dobili v geometrijskem središču Slovenije (GEOSS), kjer nas je pričakala zelo okusna lokalna jutranja pogostitev.

Skupinska slika udeležencev na dvorišču MB Specialist v Brežicah.

continue to read the whole article…

Novi PRAVILNIK O EVIDENTIRANJU IN OCENJEVANJU VOZIL 2020

Na Zvezi starodobnih vozil Slovenije (SVS) so popravili in dopolnili PRAVILNIK O EVIDENTIRANJU IN OCENJEVANJU VOZIL 2020. Najpomembnejša novost v tem aktu je, da lahko za motorna vozila (vključno z motornimi kolesi), stara od 20 do 30 let, pridobimo poseben status – status »MLADODOBNIKA«. Celoten postopek je tako kot postopek za pridobitev statusa »STARODOBNIKA« opredeljen v tem  pravilniku, ki ga v celoti objavljamo na spletni strani MBKS.

PRAVILNIK O EVIDENTIRANJU IN OCENJEVANJU VOZIL 2020 – KONČNO (Link)

Tajletreger

Bo motor Mercedesa 180 d po šestnajstih letih stanja vžgal?

Naš član, Emil Šterbenk ni zgolj avtomobilski novinar in stardobniški navdušenec, ampak marsikaj okoli svojih avtomobilov tudi sam postori. Rezervnih delov za šestdesetletne »škatle« ni tako enostavno dobiti, zato si je v več kot tridesetih letih svojega hobija ob starodobnikih nabral tudi lepo zbirko rezervnih delov. Ugotovil je, da jih je že preveč, zato je moral zalogo zmanjšati. Med drugim je bil »viška« skoraj celoten Mercedes-Benz 180 D, ki ga je leta 2004 kupil samo zaradi dveh blatnikov. Ker je motor odlično delal, ga je shranil na zračen, a suh prostor. V kratkem videu si poglejte, če jim je motor po šestnajstih letih stanja uspelo pognati.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=oLsBXs2zCFA[/embedyt]

 

Kratek video o gasilskem mercedesu 3500 L iz Starš v slovenščini

14. maj. 2020, Stuttgart

Prispevek, ki ga je predstavil urednik Mercedes-benz kluba Slovenija na letošnjem Srečanju evropskih urednikov klubov Mercedes Benz konec februarja v Stuttgartu, je bil v angleškem jeziku. Sedaj sta avtorja pripravila še slovensko različico zgodbe o odlično ohranjenem 70-letnem gasilskem vozilu. Dostopna je na spodnji povezavi, klikni na sliko:

Mercedes L 3500 Langhauber 1950

 

 

Pred petdesetimi leti: Mercedes C 111-II

30.4.2020

Marca 1970 so pri Daimlerju na ženevskem salonu pokazali konceptno vozilo Mercedes-Benz C 111-II, z wanklovim motorjem s štirimi rotorji. Šlo je za super avtomobil, ki je od 0 do 100 km/h pospešil v manj kot petih sekundah (4,9 s) in dosegel največjo hitrost 300 kilometrov na uro. Moč revolucionarnega motorja je znašala 257 kW (350 KM), razvil pa jo je pri visokih 7.000 vrt/min.  Premiera osnovne različice se je zgodila septembra 1969 na frankfurtskem avtosalonu. Razširile so se govorice, da bi to naj bil naslednik modela 300 SL. Ampak od izhodišč in zasnove dalje so ga namenili preizkusom, in sicer gradnji karoserij iz fiberglasa na eni in testiranju novih motornih konceptov na drugi strani. V prvo različico so vgradili wanklov motor s tremi rotorji, ki je zmogel 206 kW (280 KM). Prostornina vsakega rotorja je znašala 600 ccm, pri C 111-II pa so dodali še enega.

Čeprav so model C 111 pokazali v Frankfurtu leta 1969, je tudi model 111-II pol leta kasneje v Ženevi bil deležen velike pozornosti ljubiteljev in splošne javnosti.

continue to read the whole article…

Skupščina 2020 v dvorani Sveta MO Ljubljana

06. marec, MOL 

Skupščino po zaključenem letu 2019 smo organizirali na Mestni občini Ljubljana, saj so nam tako kot lani ponudili dvorano občinskega sveta.  Ob klubskem vodstvu in prisotni več kakor polovici članov so nas s svojo navzočnostjo počastili Rasto Oderlap, direktor Autocommerca ter Metka Kejžar, vodja marketinga in odnosov z javnostmi pri istem podjetju, predstavnik Mestne občine Ljubljana, Marko Morel, Franci Škrjanec, predsednik SVAMZ in mag. Janko Uratnik, predsednik SVS.

Skupščina je po prej pripravljenem razporedu gladko potekala.

continue to read the whole article…

Pomembne informacije o starodobnih vozilih

4. mar. 2020, Špan

Predavanja po sestankih Upravnega odbora so se dobro prijela in marca smo v goste povabili Jožeta Hribarja, univ. dipl. inž. stroj., podsekretarja Javne agencije RS za varnost prometa (AVP). Spregovoril je o problematiki: Starodobna vozila starodobniki – tehnična dediščina. To je tema, ki zanima vse ljubitelje, posebej pa še lastnike starodobnikov. Predavatelj je najprej navedel zakonska izhodišča, potem razložil osnovne izraze in spodbudil živahno razpravo.

Jože Hribar je članom MBKS nazorno predstavil zakonodajo in osnovno izrazje.

continue to read the whole article…

Strokovna ekskurzija članov MBKS v Stuttgart

27. feb – 1. mar. 2020, Stuttgart

Srečanje urednikov MBCM vedno organizirajo v času sejma Retro Classic Stuttgart, klub pa organizira strokovno ekskurzijo za naše člane in tako je bilo tudi letos. Frenk Udovč, vodja prireditev, je pripravil bogat in zanimiv program. Ogled Retro Classicsa je bil osrednji dogodek, ki mu je bila namenjena sobota. Toda petkov program je bil v znamenju dolgoletne želje članov, ogled tovarne Mercedes AMG, ki je bil najmočnejši magnet za tako številčno udeležbo. Ekskurzije se je udeležilo 22 članov, tako da smo morali na pot s tremi kombiji.

Mercedesa AMG GT R Pro se ne da videti vsak dan, tu pa smo ga lahko celo odprli, vanj sedli in mu pogledali pod motorni pokrov.

continue to read the whole article…

Srečanje urednikov Mercedes-Benz Classic Club Management-a 2020

Kakor navadno so letošnje leto srečanje klubskih urednikov MBCCM organizirali v času stuttgartskega Retro Classicsa. Program za petintrideseterico predstavnikov evropskih klubov je bil izjemno obsežen in zanimiv. Prvi dan smo obiskali Mercedes-Benz Classic Center Fellbach, kjer smo se sprehodili skozi delavnice in obiskalo eno izmed »Svetih hal« – (Heilige Hallen). Tam koncern Daimler vzdržuje največjo zbirko vozil na svetu. Gre za okoli 1.000 vozil Mercedes Benz – primerke vsake serije, posebna vozila, kakor so dirkalniki, prototipi, preizkusna vozila, avtomobile, ki so jih vozile posebej znane osebe in še kaj. Od tam so nas odpeljali v koncernski arhiv. Na 16 kilometrih polic v klimatiziranih in tudi drugače skrbno varovanih prostorih hranijo dokumente, fotografije, filme in druge materiale ter eksponate.

V razstavnem prostoru Classic Centra Felbach obiskovalce vedno navdušijo s posebej zanimivimi modeli: Mercedes Benz 630, letnik 1929 (levo) in Mercedes 24/100/140, letnik 1924.

continue to read the whole article…

Mojster Cvetko Harb – v pokoj po 63 letih delovne dobe

V aktualni številki revije Mehanik in voznik (na voljo v večjih Petrolovih in OMV-jevih črpalkah) so objavili članek o našem članu, avtomehaniku, mojstru Cvetku Harbu. Po 63 letih delovne dobe se je odločil zapreti delavnico. Toda Harb je več kot avtomehanični mojster, je umetnik, učitelj in široko razgledan človek, ki svoje znanje ter izkušnje z veseljem deli s tistimi, ki se z njim družijo.

Mojster Harb je velik poznavalec in ljubitelj Mercedesov, na klubska srečanja se vozi s svojim 280 SLC, letnik 1980 in s sabo vedno vzame tudi gospo.

continue to read the whole article…

Mladi Štajerci s petdesetletnim Mercedesom 406 D uspešni na reliju Budimpešta – Bamako

Trije mladeniči iz Maribora: Timi Božič, Blaž Tomažin in Rok Korošec so se udeležili relija Budimpešta-Bamako (pravzaprav so cilj prestavili v Freetown v Sierra Leone). Gre za največji amaterski vztrajnostni reli na svetu, s poudarkom še na dobrodelnosti (Mariborčani so otrokom delili šolske potrebščine). Za to avanturo so se dogovorili ob kozarčku in dogovor je zdržal. Ne samo dogovor, tudi ekspedicijsko vozilo, Mercedes Benz 406 D in vsi trije udeleženci. Veliko ekip svoja vozila v Afriki proda, »naši« fantje pa so se na 50-letnega šestkolesnega prijatelja tako navezali, da so ga na cilju naložili v kontejner ga dali na ladjo ter ga bodo »dvignili« v koprskem pristanišču. Fantje so že doma, Mercedes pa še pluje.

Takole drvi Mercedes 406 D s 60 »konji« pod pokrovom.

continue to read the whole article…

Februarsko predavanje

Gospodarska vozila TAM v primerjavi z vozili Mercedes-Benz iz istih obdobij

Odziv na januarsko predavanje je bil tako pozitiven, da smo naslednjega organizirali že  februarja. Tokratna tema so bila gospodarska vozila, ki so jih proizvajali v mariborski tovarni TAM. Rezultate večletnega raziskovanja je predstavil član MBKS, Emil Šterbenk. Poudarek je bil na vozilih, ki so prihajali iz te tovarne – od lahkih transporterjev, in srednje težkih tovornjakov, do težkih tovornjakov in avtobusov. Vsako linijo, ki jo je opisal, je primerjal z ustreznimi, ki so jih v istih obdobjih proizvajali pri Mercedes-Benzu.

O TAM-ih je predaval Emil Šterbenk, ki že dobro desetletje zbira podatke o teh vozilih.

continue to read the whole article…

Prvi sestanek v letu 2020 z okoljsko obarvanim predavanjem o Antarktiki

8. jan. 2020, Špan

Upravni odbor se je letos prvič sestal 8. januarja in obravnaval tekoče zadeve. Po sestanku je predsednik, Miroslav Brumat, vse člane z družinami povabil na predavanje o Antarktiki. Brumat je namreč kot prejšnji predsednik Slovensko-švedskega društva eden izmed pobudnikov ratifikacije Pogodbe o Antarktiki, h kateri je lani pristopila Slovenija. S predavanjem je dokazal da je dober poznavalec naravnih potez tako imenovanega petega kontinenta in ima bogate lastne izkušnje, saj je Antarktiko tudi obiskal in doživel na lastni koži.

Miroslav Brumat je ob topografski karti najprej predstavil geografske poteze Antarktike.

continue to read the whole article…

Andrej Vidmar niza dirkaške uspehe

Dolgoletni član MBKS, Andrej Vidmar, je v klubu nepogrešljiv, saj je po poklicu oblikovalec, ki skrbi za našo celostno grafično podobo. Ob tem je oblikoval vrsto zgibank, klubske koledarje, vse ploščice za letna srečanja, klubska priznanja in še marsikaj drugega. Andrej pa ni zgolj oblikovalec, ampak že od rane mladosti z bencinskimi oktani okužen avtomobilski dirkač. Za to dejavnost se trudi navdušiti tudi druge člane v Mercedes-Benz klubu Slovenija. V ta namen je že dvakrat organiziral klubsko točnostno vožnjo in udeleženci smo pri tem zelo uživali.

Andreju je dirkanje v krvi in s to strastjo »zastruplja« tudi člane MBKS.

continue to read the whole article…

Sprinter je v Južni Ameriki zakon

Konec novembra smo se z manjšo družbo podali na potovanje po Čilu. Ta južnoameriška država uspešno trži turistične storitve in ima v ta namen zgrajeno več kot solidno infrastrukturo. Na vseh privlačnejših destinacijah ponujajo organizirane izlete. Programe prilagajajo interesom posameznikov, zato prednjačijo manjša vozila. Med slednjimi kraljuje Mercedesov Sprinter. Vozniki povedo, da je trpežen, dovolj udoben, zmogljiv, skromen pri porabi goriva in praktično neuničljiv.

Če si človek v čilski Atacami zapomni, da so ga na razgledno točko pripeljal v belem Sprinterju, se mu obeta dolgotrajno iskanje.

continue to read the whole article…

10. seja upravnega odbora MBKS

Zaključki in sklepi 10. Seje UO, NO,ČR MBKS,6. 11. 2019

 1. Predstavljeni in potrjeni so bili stroški srečanja starodobnikov na Bledu in strokovne ekskurzije v Stuttgart.
 2. Predstavljen je bil program strokovne ekskurzije v Budimpešto.
 3. Dogovorjeno je bilo, da se do konca leta 2019 opravi inventura kupljenih artiklov MBKS in pripravi poročilo. Po sprejemu poročila se člane ponovno pozove k nakupu izdelkov, ki so še na zalogi.
 4. Člani so začrtali datum novoletnega druženja, ki bo 4.12.2019, pred tem pa bo potekala še seja UO.
 5. S strani MO-a je MKBS dobil pozitivno rešeno prošnjo za izvedbo skupščine, ki bo 6.3.2020 ob 16.00 uri v prostorih MOL v Ljubljani.
 6. Predstavljen je bil spisek jubilantov MBKS, ki jih bodo na srečanju podeljena darila s strani kluba.

Zapisala Mojca Zajc

V Ljubljani, 12.11.2019

9. seja upravnega odbora MBKS

Zaključki in sklepi 9. Seje UO, NO,ČR MBKS, 2. 10. 2019

 1. Predstavljeni in potrjeni so bili stroški prireditve v Ljubljani. Od leta 2019 dalje bo vsako prvo soboto potekalo tradicionalno srečanje v Ljubljani.
 2. Predstavljeno je bilo statusno poročilo srečanja starodobnikov na Bledu.
 3. Predstavljen je bil program strokovne ekskurzije v Stuttgart od 18-20.10.2019 in v Budimpešto v začetku novembra.

Zapisala Mojca Zajc

V Ljubljani, 6.10.2019

8. seja upravnega odbora MBKS

Zaključki in sklepi 8. seje UO, NO,ČR MBKS, 4. 9. 2019

 1. Na prvi seji po počitnicah smo je UO obravnaval statusno poročilo o srečanju, ki bo v Ljubljani in na Bledu v septembru.
 2. Dogovorjeno je bilo, da odbor za pripravo Pravilnika o priznanjih pripravi čistopis in ga posreduje na naslednjo sejo v odločanje.
 3. UO je sprejel priporočilo, da vsi člani s svojim podpisom podprejo »Pobudo za podporo izgradnji objektov za avto moto šport v Sloveniji«.

Zapisala Mojca Zajc

V Ljubljani, 5.9.2019

7. seja upravnega odbora MBKS

Zaključki in sklepi 7. Seje UO, NO,ČR MBKS, 7. 8. 2019

 1. Aktivno se pristopit k novem načinu naročanja kartic za leto 2020, po navodilih, ki smo jih prejeli.
 2. Izkaznice, ki jih člani niso prevzeli se lahko prevzamejo Boštjanu Čampa v salonu vozil Autocommerce.
 3. Pripravi se seznam članov jubilantov v letu 2019.
 4. Člane se povabi, da se prijavijo za strokovno ekskurzijo Stuttgart.
 5. Predstavljen je bil podroben program srečanja v Ljubljani.

Zapisala Mojca Zajc

V Ljubljani, 12.6.2019

6. seja upravnega odbora MBKS

Zaključi in sklepi 6. Seje UO, NO,ČR MBKS, 5. 6. 2019

 1. Na naslednji seji UO MBKS se predstavi prvi osnutek pravilnika o nagrajevanju.
 2. Člani MBKS so se seznanili s poročilom članskega druženja 1.junija 2019 v Velenju.
 3. Finančno stanje se predstavi na naslednji seji v septembru.
 4. Srečanje v Ljubljani bo 7.9.2019

Zapisala Mojca Zajc

V Ljubljani, 12.6.2019

5. seja upravnega odbora MBKS

Zaključki in sklepi 5. Seje UO, NO,ČR MBKS, 8. 5. 2019

 1. MBKS krije strošek izdelave tablic.
 2. Srečanje v Ljubljani postane vsakoletno tradicionalno srečanje članov.
 3. Člani so se seznanili s poročilom iz strokovne ekskurzij v Essen. Ekskurzija uspešna.
 4. Člani so se seznanili, da je aktivnih 89 članov in toliko se naroča tudi revij.
 5. Klub je naročil dodatno število artiklov, ki jih lahko člani naročijo in dobijo na UO ali pa na prireditvah.
 6. Člani so se seznanili z informacijos sejma »Collecta«, ki je potekal na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.
 7. Podana je bila pobuda za srečanje na Golteh s džipi v jesenskem času

 

Zapisala Mojca Zajc

V Ljubljani, 12.5.2019

Strokovna ekskurzija v Budimpešto 2019

8. -10. nov. 2019

V petek 8.11.2019 so se člani MBKS z dvema kombijema odpravili na tridnevno strokovno ekskurzijo v Budimpešto, kjer so si ogledali niz znamenitosti in muzejev.

V petek na poti proti Blatnemu jezeru so obiskali zasebni muzej dragocenih avtomobilov Cadillac v večjem turističnem naselju ob jezeru Keszhely (po slovensko to pomeni kostel), kjer je bila nekoč najpomembnejša plemiška družina Festetics, zelo napredno misleči in izobraženi člani te rodbine so bistveno vplivali na razvoj tega okolja. continue to read the whole article…

Srečanje starodobnikov Bled 2019

5.okt.2019

Člani Mercedes-Benz Kluba Slovenije smo v sodelovanju s Klubom starodobnih vozil Soteska organizirali in izvedli srečanje na Bledu.

Že jutranje postavljanje vozil je pritegnilo sprehajalce, da so ustavili korak.

Prireditev je bila napovedana zadnjo soboto v septembru, istočasno bi se na istem mestu odvijal Izbor starodobnikov Slovenije, Concours D’Elegance. Zaradi napovedi slabega vremena in objektivnih razlogov sta bili obe prireditvi odpovedani.

Vrhunski MB 170 S Cabriolet A, fotografiran ob sončnem zahodu.

continue to read the whole article…

Mercedes-Benz Star Experience – Vransko 2019

Autocommercove predstavitve vozil za njihove kupce in povabljene so na poligonu varne vožnje na Vranskem postale stalnica. Letošnji Mercedes-Benz Star Experience se je začel v četrtek, 26. septembra s predstavitvijo Malih gospodarskih vozil. Največjo pozornost so posvetili dostavniku leta 2019, Sprinterju, ki so ga javnosti predstavili lani. Na lastni koži smo se prepričali o visoki stopnji varnosti, ki jo nudi. Pri tem so uporabili rešitve iz osebnega in tovornjaškega programa ter jih združili v vrhunsko delujočo celoto. Za preizkuse so bila tudi vozila razredov V, G in X. Gostje so jih lahko preizkusili tako po asfaltu kot po blatnem off-road poligonu.

Za večino udeležencev je bila najzanimivejša vožnja z vozili iz družine AMG.

continue to read the whole article…

Obisk 20-letnice SVAMZ-a

21. sep. 2019, Vransko

MBKS se je odzval vabilu Slovenske veteranske avto moto zveze (SVAMZ) ter se udeležil zbora ob jubileju v Centru varne vožnje na Vranskem. Prireditev je bila zelo obiskana, saj so se gostje iz Slovenije, držav bivše Jugoslavije in drugih evropskih držav pripeljali z več kot 1.000 starodobnimi vozili. Tokratni izziv je bil: uvrstiti se v Guinessovo knjigo rekordov z največ zbranimi Fički (Zastava) na enem mestu. Po neuradnih podatkih jih je bilo skoraj 300, natančna številka pa bo na voljo v naslednjih dneh.

Člani MBKS smo na Vransko pripeljali 8 Mercedesov, in sicer 170 cabrio A, Pontona 190 D,  Repaša 200 D, dva modela W 123 (230 E in 300 D), G 300  D prve serije, 560 SL 8 (R 107) in 300 SL (R 129).

Sitarja – oče in sin – sta se prijateljsko pomerila v pospeševanju – videti je, da Sitar mlajši v SL-u 300 plinskega pedala ni »pohodil« do tal.

continue to read the whole article…

Razstava starodobnih vozil Mercedes-Benz v Ljubljani

7. sep. 2019, Ljubljana

Članice in člani Mercedes-Benz kluba Slovenija smo svoja vozila pokazali javnosti v Ljubljani že ob več priložnostih. Med drugim smo obeležili smo 125-letnico avtomobila, prihod prvega avtomobila v Slovenijo, sodelovali pri poimenovanju ulica Carla Benza in postavitvi njegovega doprsnega kipa. S sobotno razstavo (7. september 2019) na Stritarjevi ulici smo obeležili nekaj jubilejev, ki jih v tem letu praznujejo pri Mercedes-Benzu. Kljub kislemu vremenu je bilo zanimanje mimoidočih za starodobna vozila izjemno veliko. Največji poudarki so bili na 70-letnici modela 170 S (W136), 60-letnici modela 220 S (W111), 50-letnici osemvaljnega 3.5 litrskega motorja vgrajenega v limuzino 300 SEL 3.5 (W 109), Coupe 280 SE 3.5 (W111) in Cabriolet 280 SE 3.5 (W111) , 40-letnici Mercedesove terenske ikone razreda G (W460), štirideseti rojstni dan je praznovala limuzina razreda S (W 126), tridesetletnico pa športni SL (R129). Toda ob teh vozilih smo s ponosom pokazali še druge modele različnih letnikov.

Starodobni Mecedesi so zasedli Stritarjevo cesto (pogled proti Tromostovju) in pritegnili veliko pozornost mimoidočih.

continue to read the whole article…

Srečanje z udeleženci G-amboree-ja v Gradcu

10. julij 2019

Franc Udovč-Frenk, ki je pri MBKS zadolžen za organizacijo prireditev, je navezal stike z organizatorji prireditve G-amboree na Madžarskem. V Sloveniji je zbral sedem posadk (17 ljudi), ki so se dan pred začetkom omenjene prireditve (10. julija) odpeljale v Gradec, v tamkajšnji Puchov muzej. Tam se je na poti na Madžarsko ustavilo tudi okoli trideset posadk ljubiteljev modela G iz celotne Evrope. Med drugimi so bili tam Francozi, Švicarji, Francozi, Nemci, Švedi, Norvežani, seveda tudi Avstrijci in organizatorji – Madžari.

Avtocestni postanek naše karavane G-jev na poti v Gradec.

continue to read the whole article…

Drugi dan srečanje Šaleška dolina 2019

2. jun. 2019

V nedeljo, 2. junija, smo zaključili naše letno srečanje. Drugi dan je vedno bolj ležeren in namenjen raziskovanju lokalnega okolja, kjer se prireditev odvija. Tako smo se zjutraj zbrali na Velenjski plaži in podrobneje spoznali Velenjsko jezero, ki je nastalo kot posledica premogovništva v Šaleški dolini. Od tam smo se odpeljali v središče Velenja, kjer smo doživeli delček zgodovine enega naših najmlajših mest, ki letos praznuje svojo šestdesetletnico. Da je Velenje postalo mesto, ima veliko zaslug tamkajšnja energetika. Po drugi strani pa zaradi izkopavanja premoga in pridobivanja električne energije prihaja do negativnih okoljskih posledic.

Na Velenjski plaži smo se lahko prepričali, da velik del površja po zaključku izkopavanja rekultivirajo (povrnejo v stanje, ki omogoča trajnostno rabo) in Velenjsko jezero se je iz okoljske poškodbe spremenilo v razvojno priložnost.

continue to read the whole article…

Prvi dan srečanja Šaleška dolina 2019

1. jun. 2019, Velenje

Za MBKS je prvi dan srečanja Šaleška dolina. Začeli smo na Gradu Velenje, kjer smo si ogledali del muzejskih zbirk. Od tam smo se zapeljali do Muzeja premogovništva Slovenije in najprej prav vsi vozniki odpeljali spretnostno vožnjo na muzejskem dvorišču. Po krajšem odmoru smo si ogledali zunanji del muzeja in dobili nekaj informacij o spremembah, ki so Šaleško dolino doletele zaradi energetike. Nato smo se s »šalo« (dvigalom) spustili skoraj 160 m globoko in si ogledali podzemni del premogovniškega muzeja. Dan smo zaključili v Ribiški koči na Družmirskem jezeru.

Za občni zbor po zaključenem letu 2017 so nas prijazno sprejeli na Grad Velenje. Že takrat smo obljubili, da se bomo vrnili in besedo smo držali: gasilska fotografija na parkirišču pred gradom.

continue to read the whole article…

Predstavitev deficitarnih poklicev za predšolske in šolske otroke

17. in 18. apr. 2019, BTC Ljubljana

Člani MBKS smo sodelovali pri predstavitvi deficitarnih poklicev, ki je v petek in soboto 17. ter 18. maja potekala pred halo A  BTC-ja v Ljubljani. Izobraževalni program je bil del prireditve: »Festival nakupov in zabave«

Naš član, Emil Šterbenk je v vlogi avto mehanika za ta poklic navduševal najmlajše – celo deklice so »šraufale« starodobnika.

continue to read the whole article…

Slovenska ratifikacija pogodbe o Antarktiki

24. apr. 2019

Predsednik Mercedes-Benz kluba Slovenije, Miroslav Brumat je dejaven na številnih področjih javnega življenja. Čeprav je ljubitelj starodobnih vozil ne pozablja na varovanje narave, kakor drugi člani MBKS ne. Med drugim je bil kot prejšnji predsednik Slovensko-švedskega društva že sedem let nazaj eden od pobudnikov ratifikacije pogodbe o Antarktiki, h kateri je sedaj pristopila tudi Slovenija.

Miroslav Brumat je pred sedmimi leti podal pobudo za ratifikacijo pogodbe.

continue to read the whole article…

Obisk dvorca Gutenbuchel

21. apr. 2019, Ravne pri Šoštanju

V nekdanji Vošnjakovi rezidenci Gutenbuchel v Ravnah pri Šoštanju (Ravne 18a, 3325 Šoštanj) so pripravili velikonočno razstavo, kjer so na ogled postavili pirhe, cvetje, cvetne aranžmaje, zbirko pisalnih strojev in razstavo o šoštanjskem pletarju Verdniku. Vila stoji sredi parka, ki vsako leto dobiva privlačnejšo podobo in oboje je že samo po sebi tvori krasen ambient. Našemu članu, Emilu Šterbenku so tam dovolili fotografirati njegova starodobna Mercedesa.

continue to read the whole article…

4. seja upravnega odbora MBKS

Sklepi 4. Seje UO, NO, ČR MBKS, 3. 4. 2019

 1. Neporabljena sredstva v višini 235,24€ Franc Udovč, ki je bil prejemnik avansa v višini 1.400 €, vrne na račun MBKS.
 2. Akontacija strokovne ekskurzije v Essen v višini 1.000 € se nakaže Denisu Kolmanu najkasneje do 10.4.2019.
 3. Vračila morebitnih stroškov, ki bodo nastala ob obisku Prekmurskega sejma dne 1.4.2019 se bodo nakazala na podlagi predložitve obračuna stroškov.
 4. Strošek obiska Beograda znašajo 402,85€ in se prejemnikom povrnejo na podlagi poslanih računov blagajniku društva.
 5. Do naslednje seje v maju se pripravi število zainteresiranih za srečanje 1.6.2019 v Velenju in na tej podlagi pripravi osnutek planiranih stroškov srečanja.
 6. Potrdil se Pravilnik o financiranju in finančno materialnem poslovanju skladno z dopolnitvami iz razprave.
 7. Klub naroči polo majice, T-shirt maijce, svinčnike in notesnike s svinčnikom, dežnikov in temno modrih kap s šilotm. Dokončno ponudbo pridobi Zlatan Kudič.

 

Zapisala Mojca Zajc

Ljubljana, 15. april 2019

 

3. seja upravnega odbora MBKS

Sklepi 3. Seje UO, NO, ČR MBKS, 6. 3. 2019

 1. V seznamu članov MBKS se označeni rdeči člani vodijo kot neaktivni član. Denis Kolman in Boštjan Čampa pripravita čistopis seznama.
 2. Plačana članarina se ne povrne članu Petru Mesiću. Posreduje se mu revija in kartica ugodnosti.
 3. UO vsako leto obravnava finančno poročilo za preteklo leto in določi katere postavke se poroča na redni skupščini.
 4. UO nalaga predsedniku MBKS, da skliče sestanek izvoljenih članov nadzornega odbora in častnega razsodišča, da bodo člani med seboj izvolili predsednika in lahko pričeli z izvajanjem zaupanih nalog. 
 5. Zlatan Kudić pridobi ponudbo za nakup 60 oziroma 120 kosov majic, njihov barvni katalog in v ponudbo za kape s šiltom.
 6. Franc Udovč določi starodobnika, ki bo sodeloval v okviru sejma »zbirateljstva Collecta« na Gospodarskem razstavišču od 22. do 23.3.2019.
 7. Oblikovana je skupina za pripravo predloga o podeljevanju odlikovanj in priznanj priprav in sicer: Andrej Vidmar, Adolf Sitar in Tone Tegelj

 

Zapisala Mojca Zajc

Ljubljana, 15. marca 2019

 

2. seja upravnega odbora MBKS

Sklepi 2. Seje UO, NO, ČR MBKS, 13. 2. 2019

 1. Tatjano Voj se na njeno željo razreši članstva v UO MBKS, a ostaja še vedno članica MBKS. Za novega člana UO MBKS se sprejme Mojco Zajc.
 2. Razdeljene dodatne aktivnosti za pripravo skupščine 22. februarja 2019.
 3. Ponovi se še en opomnik članom za plačilo članarine za leto 2019.

Zapisala Mojca Zajc

Ljubljana, 18. februarja 2019

Tradicionalna pomladanska vožnja

14. apr. 2019, Gornja Radgona

Članicam in članom Mercedes-Benz kluba Slovenija je prišlo že v navado, da pomladansko vožnjo na štajerskem koncu organizira Tadej Fekonja. Tudi letos je bilo tako. Zjutraj sta nas s Sanelo povabila na zajtrk v njegovo avtomehanično delavnico ATF v Mariboru. Nato smo se s starodobniki po regionalni cesti odpeljali do Gornje Radgone, kjer smo si ogledali razstavo starodobnih vozil v okviru sejma Lov in ribolov, Avto-moto klasika. Druženje smo zaključili v prijetnem vzdušju ob dobri hrani.

Kolona je na pomladansko vožnjo proti Gornji Radgoni krenila malo po 11. uri.

continue to read the whole article…

Srečanje urednikov klubskih spletnih strani Essen 2019

12. apr. 2019, Essen

Kot urednik domače strani Mercedes-Benz kluba sem se udeležil srečanja klubskih urednikov – Webmaster’s Meesting. Essensko Techno Classico smo obiskali štirje člani MBKS. Kolegi so imeli za ogled prireditve na voljo ves dan, sam pa sem večino dneva preživel na delavnici. Toda essensko razstavo se splača pogledati tudi zgolj za uro ali dve, saj je vedno zanimiva.

Na Techno Classici Mercedes-Benz vedno poskrbi za vrhunsko predstavitev.

continue to read the whole article…

Retro Classics 2019 – pod streho

V nedeljo 10. marca so se zaprla vrata stuttgartskega Retroclassicsa. Prireditev je ponovno lepo uspela, na celovito analizo bo potrebno še počakati, verjetno do zaključka Essenske Tehno Classice. Besedna zveza »pod streho« v naslovu ima dva pomena. Prvi pomeni, da je bil Retro Classics uspešen, drugi pa, da se je prireditev resnično dogajala večinoma v pokritih halah. Tokrat je bilo na prostem le nekaj malega avtomobilov. Stuttgartsko razstavišče je s površino 140.000 mresnično izjemno veliko. Retro Classics Stuttgart je največja sejemska prireditev na področju kulture prometa, kjer lahko na enem mestu vidimo zgodovinska in klasična osebna vozila, motocikle ter gospodarska vozila. Na sejmu je mogoče velik del naštetih vozil prodati ali kupiti. Na voljo so novi in rabljeni deli, oprema, celo letniku vozila ustrezna oblačila se najdejo. Na enem mestu je mogoče najti strokovno in poljudno literaturo, modele različnih meril, ob vsem tem pa organizirajo še množico spremljevalnih prireditev. Za vsakega obiskovalca se najde kakšna zanimiva tema. Ne preseneča torej, da je blagovna znamka Retro Classics oktobra 2018 v Londonu prejela zveneči naziv: Show of the Year. Ker je Stuttgart tudi domače okolje Mercedes-Benza, je njihov razstavni prostor vedno bogato opremljen in vedno poskrbijo za opazen nastop, zato je nadaljevanje posvečeno vozilom te znamke.

Zadnji dve leti Mercedes-Benz razstavlja v hali 10 – najnovejši zgradbi Stuttgartskega sejmišča. Ob uradnem razstavnem prostoru najdemo še Mercedesove klube, restavratorje, dražbene hiše …

continue to read the whole article…

Srečanje klubskih urednikov MBCCM v Stuttgartu – 8.-9. marec 2019

Letošnjega srečanja urednikov Mercedes-Benz Classic Club management sem se ponovno udeležil z velikim veseljem in s še večjimi pričakovanji, saj so organizatorji pripravili posebno zanimiv program. Prvi dan so organizirali ogled raziskovalnega in razvojnega središča za tehnologije gorivnih celic v Nabernu, kjer smo podrobneje spoznali ta pogon avtomobilov in številne načrte, poskuse ter testiranja. Drugi dan je bil namenjen predstavitvi zgodovinskih tem, ki bodo leta 2019 v središču pozornosti javnosti in bodo dodatno loščile sijaj srebrne zvezde. Nadaljevali smo s temami o komunikaciji klubov z muzejem Mercedes-Benz in z MBCM in obravnavali vedno aktualno temo – rezervne dele za starodobna vozila. Pred predstavitvijo dela posameznih klubov pa se nam je s svojo zanimivo dirkaško zgodbo predstavil legendarni dirkač serije DTM, Roland Asch.

Mercedes GLC F-cell se od svojih bratov, gnanih z motorji na notranje zgorevanje navzven praktično ne razlikuje. Napolnjen je s sodobno tehnologijo in preizkušen v najtežjih razmerah.

continue to read the whole article…

Udeležili smo se srečanja klubskih urednikov Mercedes-Benz Classic Managementa in obiskali Retro Classics

Od četrtka 7. marca do nedelje 10. marca je v Stuttgartu potekala prireditev Retro Classics, ki se že skoraj dve desetletji s starejšo essensko Technoclassico poteguje za primat starodobniških prireditev ne le v evropskem, ampak tudi svetovnem merilu. Navadno z Retro Classicsom sovpada tudi srečanje klubskih urednikov in tako je bilo tudi tokrat.

Retro Classic je letos v celoti napolnil stuttgarsko razstavišče, zadnji dan prireditve (nedelja, 10. marca) je bila gneča še posebej velika (hala 1).

continue to read the whole article…

Zahvala predsednika za zaupanje

Na volilni redni skupščini 22. februarja je MBKS izvolil vodstvo in klubske organe za naslednji 4-letni mandat. Zaradi uspešnega dela v zadnjem mandatu skoraj ni sprememb in tako v upravnem odboru kakor tudi v drugih telesih ostajajo večinoma isti posamezniki. Skupščina je novo (staro vodstvo) soglasno potrdila.

Zaradi osebnih razlogov je funkcijo poslovne sekretarke zapustila Tatjana Voj, ki je v zadnjem mandatu zagnano delala in pustila pomemben pečat. Seveda ostaja članica v klubu in zanjo smo prepričani, da bo vedno pomagala po svojih najboljših močeh.

Predsednik Miroslav Brumat se zahvaljuje za izkazano zaupanje.

continue to read the whole article…

Mercedes je v Jordaniji prva violina

O Jordaniji mnogi avtorji pišejo kot o deželi Mercedesov. In res, vsakemu ljubitelju Mercedesov je tam toplo pri srcu. Domačini pravijo, da so bili včasih avtomobili s srebrno zvezdo na njihovih cestah še številčnejši. Veliko so jih iz evropskih držav uvozili rabljenih. Sedaj se veča zlasti število cenovno dostopnejših korejskih in tudi kitajskih vozil. Pri osebnih vozilih je že tako, a med tovornjaki je Mercedes še vedno prepričljivo na prvem mestu. V Jordaniji vozijo celo do 80 t težke kompozicije, zato najdemo kamione s tudi po desetimi osmi, ki so daljši, kakor smo jih vajeni v večini Evrope. Še vedno je mogoče videti veliko Mercedesovih Rundhauberjev (vozilo s kratkim zaobljenim motornim pokrovom) in trambusov od srede šestdesetih let dalje pa vse do najnovejših Actrosov.

Mercedesa dveh generacij – pogost prizor na jordanskih cestah.

continue to read the whole article…

Letna skupščina Mercedes-Benz kluba Slovenija

22. feb. 2019

Članice in člani MBKS smo se 22. februarja zbrali na redni skupščini, ki je bila letos tudi volilna. Že drugič so nam na MO Ljubljana ljubeznivo in brezplačno odstopili veliko sejno dvorano v Mestni hiši. Čudovit ambient da svečanemu dogodku še dodatno težo. S predstavniki mestne občine smo odlično sodelovali in rezultat tega je, da je Ljubljana že tri leta bogatejša za ulico Carla Benza, lani pa smo dodali še doprsni kip tega očaka avtomobilizma. Veliko čast nam je izkazal župan MOL, Zoran Janković, ki se je odzval našemu vabilu. Po pozdravnih nagovorih predsednika, Miroslava Brumata, in gospoda župana je slednji prevzel častno priznanje Mestni občini Ljubljana s strani Mercedes-Benz Kluba Slovenija.

Župan Z. Janković (levo) je od predsednika M. Brumata v imenu MO Ljubljana prejel častno priznanje za odlično sodelovanje.

continue to read the whole article…

1. seja upravnega odbora MBKS

Sklepi 1. Seje UO, NO, ČR MBKS, 9. 1. 2019

 1. 10. 1. 2019 se obvesti vse člane o možnem nakupu srajc. Takojšnje plačilo je izvesti na TR kluba. Zlatan Kudić je zadolžen za izpeljavo celotnega projekta. Na osnovi glasovanje sprejmemo sklep, da se vplača avans € 2.066,00.
 2. Razdeljene so aktivnosti za pripravo skupščine 22. februarja 2019.
 3. Realizirali bomo pohvale in priznanja za delo v MBKS v letu 2018.
 4. Razposlana je »Anketa« o zadovoljstvu delovanja našega kluba. Rezultati in ugotovitve bodo znani na naslednji seji UO v mesecu februarju.
 5. Soglasno smo sprejeli predlog, da se uvede v letu 2020 članarina € 50,00.
 6. Do naslednje seje UO 6. 2. 2019 bo pripravljen pregled prireditev/dogodkovin njihova finančna ocena. Pozornost bomo izkazali srečanjem vseh članov MBKS.
 7. Prijava na dogodke v letu 2019 mora biti narejena pisno na elektronski naslov Frenka in Tatjane. Pri odgovorih se upošteva časovno zaporedje prijave.
 8. Soglasno smo sprejeli sklep, da nakupimo 13 revij SVAMZ-a in SVS-a; s temomogočimo korektno sodelovanje z obema združenjima.

Zapisala Tatjana Voj

Ljubljana, 18. januarja 2019

Na obisku pri mojstru Harbu

Cvetko Harb je član Mercedes-Benz kluba Slovenija že od začetka 2007, saj se nam je pridružil v prvem letu delovanja. S svojim bogatim znanjem lastnikom vozil Mercedes-Benz vedno rad pomaga – tako z odpravo napake na jeklenem konjičku kot s pomočjo pri tehniških podatkih ali s kakršnim koli drugim nasvetom. Zadnjič sem se v njegovi delavnici zagledal v veliki tester, ki stoji ob zidu in je videti, da je še vedno v uporabi.

Tester, ki ga je mojster Harb kupil leta 1977 je bil pregrešno drag in zelo napreden.

continue to read the whole article…

Vesel božič in srečo novo leto 2019

Poseben starodobnik v Zdravstvenem domu Velenje

Reševalno vozilo Mercedes-Benz 230 BINZ

Zaradi velikega zanimanja za zgodbo velenjskega »rešilca« po objavi prispevka o 50-letnici linije W114/115, sem se odpeljal v tamkajšnji zdravstveni dom in se dobil s sedanjim vodjem reševalne postaje, Damijanom Ločičnikom ter njegovim predhodnikom, Jožetom Zapuškom, ki sta o tem avtomobilu z veseljem spregovorila.

Velenjski Mercedes-Benz 230, predelan pri BINZ-u je v odličnem voznem stanju.

continue to read the whole article…

14. Classic Expo Salzburg 2018

19. do 21. oktober

Razstave oziroma sejma Classic Expo Salzburg se člami MBKS redno udeležujemo in tako smo storili tudi letos. Organizatorji so prireditev pripravili že štirinajstič zapored. Na ogled so bili številni odlično restavrirani primerki vozil. Vozila in opremo je razstavljalo okoli 400 ponudnikov. Posamezniki – zasebni lastniki so dali »na boben« kar 230 starodobnikov iz »druge roke«. Najodmevnejši posebni razstavi sta bili 70 let mita Porsche in 110 let Carla Abartha. Seveda ni manjkala tradicionalna dražba hiše Dorotheum, v okviru katere so ponujali stotnijo vozil, od katerih jih je kar 45 prišlo iz zasebne zbirke čez Lužo, med njimi tudi kamioni in letalski motor).

V Salzburgu so bili naprodaj tudi manj dragi modeli, vseeno je tale W 123 300 s turbodizelskim motorjem v kupejevsjki karoseriji zelo redko vozilo.

continue to read the whole article…

7. seja upravnega odbora MBKS

Sklepi  7. redne seje UO MBKS z dne 3. oktobra 2018

 1. Upravni odbor bo tudi v bodoče omogočal članom Mercedes-Benz kluba Slovenija obisk testnih voženj. V novembru 2018 bo vsem članom poslano vabilo za prijavo; vrstni red bo osnovan na podlagi hitrosti prijave in ob upoštevanju prednosti članov, ki se testnih voženj doslej še niso udeležili.
 2. Upravni odbor bo pri realizaciji dogodkov pazil na profesionalni pristop.Premišljeno bo koristil vse možnosti , ki so na razpolago in bo pri tem pazil na kvaliteto prireditve.
 3. Upravni odbor je pohvalil aktivnost Roka Britovška in ga zaprosil, da v bodoče še intenzivneje obvešča člane MBKS o razstavah modelčkov.

6. seja upravnega odbora MBKS

Sklepi 6. redne seje UO MBKS z dne 5. 9. 2018

 1. Povabilu na srečanje predsednikov klubov v Stuttgartu letos od 12.-14.oktobra se bo predsednik MBKS  odzval; spremljajo ga na lastne stroške še trije člani MBKS in obiščejo različne objekte.
 2. Concours d‘Elegance na Bledu letos zaradi nizke prijave udeležencev odpade; dogodek prenesemo v naslednje leto kot bienale. V tem času organiziramo obisk Velenjskega gradu.
 3. Pripravljamo srečanje starodobnikov v Beogradu;prisostvovali bomo uradni ustanovitvi MB kluba v Beogradu.
 4. Prijavljenih osem članov MBKS odide na trening varnostne vožnje v Leipheim.Vsak plača dogovorjen znesek in nosi stroške bivanja.
 5. Odkritje doprsnega kipa Carla Benza in reliefa Antona Codellija je organizirano za  7. september, zadolžitve so preverjene in dogodek je do poedinosti pripravljen.

Srečanje predsednikov klubov v okviru Meredes-Benz Classic Club Management 2018

Stuttgart, oktober 2018

Meredes-Benz Classic Club Management (MBCM) je med 12. in 14. oktobrom 2018 v Stuttgartu organiziral redno letno srečanje predsednikov Mercedes Benz klubov. Med udeleženci je bil predsednik, MBKS Miroslav Brumat, ki so ga uvrstili med poročevalce. Predstavil je delovanje slovenskega kluba s poudarkom na poimenovanju Ulice Carla Benza Ljubljani (2016) in postavitvi doprsnega kipa tega očaka avtomobilizma (2018). Ob poročilu je kolegom iz klubov po vsem svetu prikazal kratek film o tem dogodku. V nadaljevanju objavljamo njegovo poročilo s srečanja.

Najpomembnejši dogodek letošnjega srečanja je bil obisk poligona v Immendingenu, kjer je nastala tudi »gasilska« fotografija.

continue to read the whole article…

Meredes W 114/115 po petdeset letih še vedno vsakodnevno uporabno vozilo

Pri Mercedes-Benzu so leta 1968 predstavili model 114/115, ki je do leta 1976, ko se je proizvodnja zaključila, postal najbolj prodajani Mercedes do takrat. Podrl je vse rekorde, izdelali so jih skoraj 2 milijona.

Linija W 114/115 tudi po 50 letih ostaja v železnem repertoarju pri navdušencih nad to znamko in tudi v MBKS jih imamo nekaj. Na Štajerskem koncu smo se dobili pri Štubrovih, kjer imajo kar tri predstavnike tega modela, in sicer 200 D, in 220 D W 115 ter kupeja C 280 – W 114. Poleg teh so v njihovih garažah še 170 D, 180 D, W 123, W 124 in še kateri. Simon Štuber je že dolgo okužen s starodobniškim virusom, ki se ga je nalezel tudi njegov sin, Jure. S svojim čudovito obnovljenim 220 D se je pripeljal Tadej Fekonja, avtomehanik in strasten ljubitelj ter zbiralec Mercedesov. Z velenjskega konca se je pridružil še Emil Šterbenk z modelom 200 D iz njegove zbirke modela E in njegovih predhodnikov od Pontona (W 121), W 110, W 115, W 123 do W 124.

Takole so naši člani postavili svoje ljubljence – 5 v vrsto; v nadaljevanju na kratko predstavljamo zgodbe petih avtomobilov na fotografiji in dodajamo še dve.

continue to read the whole article…

Trening varne vožnje v Leipheimu

Na trening varne vožnje, 17. septembra 2018, ki ga je razpisal Mercedes-Benz Classic Club Management, se je uspelo »uvrstiti« 8 članom MBKS, čeprav je bilo za klube iz vse Evrope razpisanih zgolj 48 mest. Fantje so vzeli zadevo resno in se najprej poglobili v teoretični del. V praktičnih preizkusih so organizatorji vse vožnje merili oziroma ocenjevali in med udeleženci se je razvil zdrav tekmovalni duh. Preizkušali so se z avtomobili različnih zasnov na različnih podlagah in se pri tem trudili, da vse vaje izpolnijo kar najhitreje in obenem dovolj precizno. Za napake so namreč organizatorji »podeljevali« kazenske dodatne sekunde.

Že navsezgodaj zjutraj so udeležence čakali v vrsto postavljeni avtomobili.

continue to read the whole article…

Ob Ulici Carla Benza poslej tudi njegova bista

Septembra 2016 so v Ljubljani na pobudo Mercedes-Benz Kluba Slovenija na Kodeljevem dobili Ulico Carla Benza, zeleno površino ob njej so na predlog kluba ljubiteljev starodobnih vozil Codelli poimenovali v Park Antona Codellija. Ker so omenjeni ideji na Mestni občini Ljubljana z navdušenjem podprli in ju pomagali uresničiti, smo člani obeh klubov začeli razmišljati o naslednjih potezah. Dogovorili smo, da bi obema zaslužnima gospodoma postavili še spominski obeležji. Odbor kluba MBKS je prevzel postavitev biste Carla Benza. Z odličnim sodelovanjem vseh pristojnih in z njihovo izdano pomočjo – od Mestne občine Ljubljana, Zavoda za varstvo kulturne dediščine do “hišnih” ustvarjalcev smo projekt v petek, 7. septembra, uspešno uresničili s svečanim odkritjem.

continue to read the whole article…

5. seja upravnega odbora MBKS

Sklepi 5. redne seje UO MBKS z dne 13. 6. 2018

 1. V »Prijavnice za vpis v MBKS« in v »Prijavnice za podaljšanje članstva v MBKS« se vnese novo besedilo o varstvu osebnih podatkov.
 2. Hranjenje podatkov v MBKS bomo uredili po sistemu, ki nam ga daje na razpolago Stuttgart.
 3. 7. septembra 2018 bomo sodelovali pri odkritju spomenikov Antonu Codelliju in Carlu Benzu v Parku Codelli v Ljubljani. Prireditev bo potekala v organizaciji Kluba Codelli.
 4. Na spletni strani MBKS objavimo ponudbo za srajce z vezenim znakom MB.

4. seja upravnega odbora MBKS

Sklepi 4. redne seje UO MBKS, 9. 5. 2018

 1. Obisk sejma v Tullinu 12. maja 2018 organizira Frenk Udovč in obvesti vse člane.
 2. Strokovnih obiskov/izletov, ki jih delno pokrije MBKS, se udeležijo le člani MBKS. V primeru udeležbe žena, naj se te vključijo v MBKS. Tuj udeleženec krije sam vse stroške.
 3. Rok Britovšek v pisni obliki obvesti vse člane UO o predvidenih aktivnostih in stroških razstav modelčkov.
 4. O dogodkih izven dejavnosti MBKS, a zanimivih za člane našega kluba, se obvešča Franca Udovča, ki skupaj z Denisom Kolmanom poskrbi za razpošiljanje obvestil. Znotraj kluba obvestila pripravita Frenk Udovč in Tatjana Voj in jih pošljeta Denisu Kolmanu za razpošiljanje ostalim članom MBKS.
 5. Andrej Vidmar pripravi kratko notico o pripravi kipa Carla Benza in jo Denis Kolman objavi na spletni strani MBKS.
 6. Pripravimo obisk Velenja s starodobniki.