Letno srečanje MBKS 2023:

Štajerska, 3. in 4. junij 2023

Na letošnje klubsko srečanje smo se odpeljali v Maribor, kjer smo preživeli dva nepozabna dneva. V soboto 3. junija smo avtomobile parkirali na Glavnem trgu in peš obiskali nekaj mariborskih znamenitosti ter si mesto ogledali z višje ležečih razglednih točk. Nedeljo smo posvetili tehniški dediščini – najstarejši hidroelektrarni na Dravi ter obiskali podjetje Goodtimers, kjer se ukvarjajo s starodobnimi vozili različnih znamk in po tem naše druženje zaključili.

Na srečanju Štajerska 2023 smo drugi najbolj prepoznavni slovenski motiv uporabili kot podlago za naše starodobne Mercedes-Benze.

V soboto smo se med pol deveto in deseto uro zbrali na  Glavnem trgu in svoje avtomobile pokazali Mariborčanom. Obiskal nas je celo župan, Saša Arsenovič.  Avtomobile smo pred Rotovžem pustili tudi za čas, ko smo se sprehodili do stare trte. Nato smo se zapeljali na hrib Sveti Urban, od tam do kmečkega turizma Dreisibner, dan pa zaključili v gostišču Lešnik.

V soboto so si Mariborčani na Glavnem trgu z zanimanjem ogledovali avtomobile članic in članov Mercedes-Benz klasik kluba Slovenija.

V soboto so si Mariborčani na Glavnem trgu z zanimanjem ogledovali avtomobile članic in članov Mercedes-Benz klasik kluba Slovenija.

Z obiskom nas je razveselil župan mariborske mestne občine, Saša Arsenovič, ki je na Glavni trg za razliko od nas prikolesaril (od leve: Brumat, Arsenovič, Kolšek).

Ogleda Maribora si ne znamo predstavljati brez obiska 450-let stare trte, ki so jo kot najstarejšo na svetu vpisali v Guinnessovo knjigo rekordov.

Kamorkoli smo postavili naše jeklene konjičke, so polepšali pogled.

Za organizacijo so poskrbeli domačini s Štajerskega konca. Glavna koordinatorja sta bila Konrad Hrastnik, in Dimitrije Kolšek. Za celovito koordinacijo je stal naš vodja prireditev Franc Udovč – Frenk, kateremu so pomagali še drugi članice in člani.

Predsednik Miroslav Brumat je mariborskima organizatorjema Konradu in Dimitriju podelil priznanji (od leve: Udovč, Hrastnik, Brumat, Kolšek).

Navadno se drugega dne udeleži precej manj članic in članov, tokrat pa smo se tudi v nedeljo zbrali v lepem številu. Tako smo se po kavici pred Rotovžem odpeljali ob Dravi navzgor do Hidroelektrarne Fala. Tam nismo spoznali samo tega tehniškega bisera, ampak so nam predstavili celotno verigo dravskih elektrarn in pojasnili njen pomen, zraven pa so se dotaknili tudi splavarjenja in zgodovine Maribora.

Nedeljo smo začeli na tokrat s soncem obsijanem Glavnem trgu.

Strojnica muzejske hidroelektrarne nas je s svojo opremo naravnost očarala.

Seveda brez gasilske slike na jezu hidroelektrarne ni šlo.

Na vhodu v Maribor z dravograjske smeri ima na Gosposvetski cesti svoj sedež podjetje Goodtimers Classic Cars Selection, v katerem uvažajo, popravljajo in prodajajo starodobne avtomobile različnih znamk – za zaljubljenca v staro žlahtno pločevino vsekakor obljubljena dežela.

Od razstavnega salona Goodtimers smo se le stežka poslovili, še težje pa iz delavnice.

Da ne bomo pozabili, kje smo bili, smo se slikali še tam.

Pred gostiščem sta se ob »Repašu« iz leta 1967 fotografirala Srečko, ki ga je leta 1972 pripeljal iz Nemčije in njegova sedanja lastnica Ksenija, pri kateri je beli lepotec zadnjih 16 let.

Frenk ni samo organizator prireditev, ampak priskoči na pomoč, če motor kakšnega starodobnika pokašljuje. Da ga dež ni zmočil pa je poskrbela naša sekretarka Mojca.

Dvodnevno druženje smo zaključili v limbuškem gostišču Vnukec, od tam pa se zadovoljni odpeljali na svoje domove.

Besedilo: Emil Šterbenk

Fotografije: J. Prelac, F Udovč, E. Šterbenk