Bili smo na 60-letnici češkega kluba Mercedes-Benz

Praga, 3. do 6. avgust 2023

Na povabilo Mercedes-Benz kluba Češka Republika se je 26 članic in članov našega kluba odpeljalo v Prago, kjer so naši tamkajšnji kolegi praznovali častitljivi jubilej – 60-letnico obstoja. S to številko so najstarejši klub Mercedes-Benz v celinski Evropi, angleški klub Mercedes-Benz pa je še enajst let starejši. Organizatorji so pripravili jubileju primeren štiridnevni dogodek, ki so ga v skladu s programom uresničili do zadnje potankosti. Vse članice in člani slovenskega kluba smo bili nad celotnim dogodkom navdušeni in našim češkim kolegom iskreno čestitamo!

Pri Mercedes-Benz klubu Češka republika so ob 60. obletnici zgledno organizirali in speljali prireditev za 400 ljudi.

Takole smo se okoli sedme ure zjutraj iz Šentilja podali na pot v Prago.

Prvi dan so nas po zgodnji večerji povabili v praško poslovalnico Mercedes-Benz Trucks Češka Republika, kjer so nam predstavili novosti na področju proizvodnje tovornjakov – vključno z električnimi – ter nas pogostili. Od tam smo se zapeljali po večerni in nočni Pragi. Pri MB klubu ČR so pripravili odličen elektronski itinerarij, ki nas je vodil do najpomembnejših znamenitosti po centru mesta – tudi po najožjih ulicah.

Ti Actrosi čakajo, da jih kupec odpelje.

Večerni ogled z avtomobili nas je vodil tudi mimo novejše znamenitosti, Plešoče hiše oziroma Zgradbe Ginger in Freda.

V petek zjutraj smo začeli z relijem – tega so zastavili klasično. Vsaka posadka je dobila Road book – mapo z opisano potjo, poleg tega pa še precej nalog. Te so bile poglavitne za dobro uvrstitev. Po okolici Prage smo prevozili blizu sto kilometrov (saj smo se tu in tam tudi malo izgubili). Reli smo zaključili na gradu Konopište še z nekaj teoretičnimi nalogami. Po dokaj zahtevnem preizkusu smo si v restavraciji pod gradom zaslužili odlično kosilo, nato pa so nam pripravili voden ogled po lepo ohranjenem gradu.

Starodobniki so startali glede na letnik proizvodnje – prvi so začeli najstarejši.

Reli smo vozili analogno, z uro, s števcem kilometrov, papirjem in svinčnikom – brez elektronskih pomagal.

Cilj je bil v parku pod gradom Konopište.

Po kosilu smo si grad Konopište ogledali tako z zunanje kot notranje strani.

Toda dan se še zdaleč ni zaključil, saj so nas slabi dve uri po vrnitvi v hotel prišli iskat z novimi avtobusi Mercedes-Benz in nas odpeljali do rečnega pristanišča, od koder smo odpluli po Vltavi in si Prago ogledali tudi z vodne perspektive, ob pogostitvi in živi glasbi.

Pravijo, da je najlepši pogled na Hradčane z Vltave – in to ponoči.

Na krovu je bil ansambel, ki je igral zimzeleni jazz.

Soboto so zaznamovali trije ključni dogodki, in sicer: obisk tehniškega muzeja (katerega ogled toplo priporočamo), Concours d’elegance z avtomobili vseh udeležencev in gala večerja. Poleg tega so člani kluba v eni od dvoran tehniškega muzeja obeležili svoj praznik, kjer so bili glavni govorci sedanji predsednik in njegovi predhodniki. Skupaj so orisali pot, ki so jo prehodili in se ozrli tudi v bodočnost. V bodočnost pa smo se uzrli tudi v prodajnem salonu osebnih vozil Mercedes-Benz, kjer so nam pokazali tako najnovejše modele te znamke, kot starodobna vozila.

Na dvorišču Tehniškega muzeja so nas pričakali enako kot na reliju.

Praški tehniški muzej je vsekakor vreden ogleda. V osrednji hali so vozila, v drugih prostorih pa od rudarstva in metalurgije do ur, gospodinjskih pripomočkov in aparatov.

Na 60-letno prehojeno pot so se člani češkega kluba MB ozrli na slavnostni prireditvi v muzeju, hkrati pa že kovali nove načrte.

V predstavništvu Mercedes-Benza v Pragi smo lahko videli tako najnovejša kot zgodovinska vozila – slednja iz zbirke Ladislava Samohyla.

Večerja je bila resnično slavnostna. Na njej so nagradili najzaslužnejše članice in člane ter podelili vsa druga priznanja.

Prijateljskemu češkemu klubu smo prišli čestitat vsi udeleženci iz MBKS, naš predsednik Miroslav Brumat pa je občinstvo in predsednika MBKČR, mag. Petra Schweinerja (desno), navdušil z govorom v češkem jeziku.

Darilo, ki smo ga prinesli s seboj, je risba Mercedes-Benza 600 (W 100) našega člana, mednarodno priznanega oblikovalca, Georga Gedla. Ta predsedniška limuzina letos praznuje 60-letnico – enako kot češki klub.

Med nagrajenci je bil tudi naš član Albin Tavčar, ki je skupaj s svojim vnukom prejel plaketo za najbolj oddaljenega udeleženca.

V nedeljo so nas povabili še v letalski muzej, kjer smo se poslovili.

Že z zunanje strani je jasno, da gre za letalski muzej.

Pot domov je – tako kot pot v Prago minila brez težav. Avtomobili stari od 33 do 46 let in vozniki (stari vsaj toliko ali še desetletje, dve, ali tri več) smo jo zmogli brez kakršnih koli preglavic. Nenazadnje smo imeli srečo tudi s tekočim prometom, saj nismo »prileteli« niti na en sam zastoj. Pa še vreme nam je dobro služilo. Seveda moramo ob koncu še enkrat pohvaliti gostitelje, ki so prireditev z okoli 400 udeleženci in več kot 130 vozili mojstrsko speljali.

Hvala, dragi češki kolegice in kolegi.

Potovanje je v obe smeri potekalo popolnoma brez težav, naši Mercedes-Benzi so se dobro držali, mi pa tudi.

Besedilo: Emil Šterbenk, fotografije: E. in V. Šterbenk, D. Kolman in M. Zajc