Georg Gedl: Tretja dimenzija – modeliranje

8. november 2022

Po novembrskem sestanku upravnega odbora Mercedes-Benz kluba je Georg Gedl nadaljeval s predavanji o oblikovanju avtomobilov. Če smo se zadnjič ustavili pri risanju, je logično nadaljevanje prenašanja oblike v tretjo dimenzijo. Predstavil nam je različne tehnike od oblikovanja lesenih maket v različnih merilih, izdelovanja maket iz mavca do najbolj razširjene metode – oblikovanje s plastelinom.

Gedl je dinamičen predavatelj, ki poslušalcem svoje znanje prenaša s strastjo.

Modeliranje z mavcem je Gedl še doživel, saj so na ta način delali še pri Audiju, ko se je tam zaposlil. Povedal je, da je ta način zelo zahteven, saj se mavec hitro suši in mora biti oblikovalec zelo spreten, da ga nanese v ravno pravem času. Pri BMW-ju so tudi še delali z mavcem in skupina petih do šestih modelarjev je za model vozila potrebovala okoli mesec dni.

Maketo tega Cadillaca je dal kot primer, za katerega je potrebno 3 tone plastelina.

S plastelinom so v Evropi začeli pri Oplu, saj je šlo za podjetje v lasti ameriškega General Motorsa, kjer so avtomobile na ta način oblikovali.  Plastelin je po Gedlovih besedah mrtev material, ki se ne krči li razteza in ga je relativno lažje oblikovati. Poleg tega ga je mogoče polirati, nanj pa se da tudi nalepiti folijo. Nenazadnje, ga je mogoče odstraniti in ponovno uporabiti. Za maketo osebnega avtomobila v merilu 1:1 potrebujemo tudi do 3 tone plastelina. Podlaga za oblikovanje s plastelinom je trden okvir – lahko bi rekli tudi šasija, na katero postavijo grobo obliko iz stirodura.

Na primeru Mercedesa 300 SL je pokazal, da za predstavitve lahko na eni maketi prikažejo dve oblikovni varianti.

Ko je maketa izdelana, jo navadno predstavijo vodstvu podjetja. Najprimernejša barva za to je siva ali pa kovinsko srebrna. Prezentacije potekajo zunaj ali pa v studiih, kjer poskrbijo za optimalno razpršeno svetlobo. 

Nove metode vključujejo tudi silikonske modele, epoksi plastiko in podobno, ampak za modele v manjših merilih. Pri merilu 1:1 je plastelin še vedno prva violina.

Maketa Adriine počitniške prikolice (epoksi), ki so jo izdelali za prikaz vodstvu.

Ob koncu predstavitve nam je pokazal, kako so materiali o katerih je predaval videti, kako se jih čuti pod prsti in na kakšen način jih uporabljamo (npr. segrevanje plastelina na temperaturo 35-40 stopinj Celzija.

Za druge ne vem, zase pa, da sem prvič videl in prijel modelarski plastelin.

Besedilo in fotografije: E. Šterbenk, Cadillac, Mercedes-Benz.