Tradicionalna razstava Mercedes-Benz Kluba Slovenija 2023

Prvo septembrsko soboto smo ponovno popestrili Staro Ljubljano

Septembrska razstava vozil Mercedes-Benz, ki jo organizira naš klub, je letos ponovno upočasnila korak sprehajalcev na Mestnem trgu in Stritarjevi ulici. Članice in člani smo na ogled postavili svoje starodobne ljubljence. V večini so bile Mercedes-Benzove limuzine razreda S – od modela W 108, W 116, W 126 ter vse do modela W 220. Lastniki so pripeljali več kupejev serije W 124, mimoidoči pa so se največ ustavljali pri liniji SL različnih letnikov.

Malo pred poldnevom je bila gneča na Stritarjevi ulici tolikšna, da se razstavljenih avtomobilov skoraj ni videlo.

Na avgustovskem sestanku MBKS je upravni odbor določil, da bo prva septembrska sobota, dan, ko organiziramo razstavo v Ljubljani, poslej tudi praznik našega kluba. 

Vsaj takšno pozornost kot kupeji je požel največji starodobnik v MBKS, avtobus O 321 H, s katerim smo se lani odpeljali na sestanek klubskih predsednikov organizacije. Člani so poleg tega pripeljali še nekaj starodobnikov, ki smo jih videli prvič.

Bizjak je svoj avtobus postavil pred vhod v mestno hišo ob njem pa so stali še trije lepi primerki – Maybach in Mercedesa 220 ter 170 iz petdesetih let.

Albin Tavčar se je pripeljal z nečakovim Mercedesom 220, kabriolet a letnik 1955, ki so ga registrirali po skoraj dveh desetletjih in ima v večjem delu še izvirno barvo.

Boštjan Paušer je temeljito obnovil model S 500, letnik 1998, slovenskega izvora, ki ima izvirno notranjost skoraj brez sledi uporabe.

Denis Kolman je svojega karavanskega W 123 pokazal že lani, letos pa je dodal še strešne kovčke ORIS, ki jih je bilo mogoče naročiti kot tovarniško dodatno opremo.

Ob razstavi organiziramo še spremljajoče dogodke. Tudi na razstavo modelov smo se že navadili. Poudarek letošnje je bil na Mercedesu 600 (W 100), predsedniški limuzini, ki je bila leta 1963, ko so jo pokazali javnosti ciljala nad dotedanji visoki razred. Letos praznujeta tudi SL 230 – W 113 (popularna Pagoda) in model W 120/121, poznan pod vzdevkom Ponton.  Oba smo lahko videli med razstavljenimi avtomobili na Stritarjevi. Svoje risbe legendarnih Mercedesovih avtomobilov je že tretjič v prostorih mestne hiše postavil starosta slovenskega oblikovanja, Georg Gedl.

Ker Mercedesa 600 nismo imeli v merilu 1:1, smo se ga spomnili z modeli.

Adolf Sitar je ta čudovit primerek Pagode našel na Švedskem. Vozilo je popolnoma izvirno – od prvega lastnika, Albin ga je samo temeljito očistil in mu privoščil celovit servis.

Ta ponton, letnik 1959, je star znanec na ljubljanski razstavi in njegov lastnik Boštjan Mrak ga že dve desetletji skrbno neguje ter ohranja v dobrem stanju.

Glavni spremljajoči dogodek je bilo predavanje Nataše Grom Jerina, vodje pisarne in pravne službe SVAMZ ter predsednice komisije za kulturo in mlade FIVA in obenem podpredsednice te mednarodne starodobniške zveze. V svojem nastopu je izpostavila s čim se ta komisija ukvarja in poudarila, da se celotna FIVA bori, da bodo naša starodobna vozila lahko ostala na cestah. Osnovna naloga kulturne komisije je evropsko javnost ozaveščati o pomenu ohranjanja tehniške kulture. Evropa je igrala pomembno vlogo v razvoju svetovnega avtomobilizma, avtomobilska industrija in avtomobilizem pa sta bila (in sta še vedno) pomembna vlečna konja evropskega gospodarstva. Zato je še toliko bolj pomembno ohranjati naše eksponate.

Dvorano sveta ljubljanske mestne občine smo članice in člani MBKS z gosti zaradi aktualne teme dodobra napolnili.

Dvorano sveta ljubljanske mestne občine smo članice in člani MBKS z gosti zaradi aktualne teme dodobra napolnili.

Seveda nismo pozabili tudi na družabni del, ki smo ga začeli že ob stojnici na Stritarjevi ulici.

Druženje smo po krajši panoramski vožnji zaključili pri našemu dolgoletnemu mecenu, Avtocentru Špan na Brezovici.

Besedilo: E. Šterbenk

Fotografije: J. Prelac,  E. Š.