Muzej Kremzer – skriti biser v Vuzenici

S predsednikom Miroslavom Brumatom sva bila sredi februarja na obisku pri Rudiju Robiču, avtokleparju iz Selnice ob Dravi, ki je naredil prvi, a pomemben korak pri restavraciji njegovega čudovitega Mercedes-Benza 200 kabriolet, letnik 1934. Dele iz škatel je namreč sestavil v celoto, precej manjkajočih pločevinastih delov pa je naredil na novo. Veliko smo govorili tudi o poklicu karoserista, ki izumira.

Mojster Rudi nama je razložil na kakšen način se je lotil sestavljanja predvojnega Mercedes-Benza.

Rudi potrebuje samo kos pločevine in s kladivom tako dolgo udriha po njem, da postane ustrezen rezervni del.

Muzej v Vuzenici

Nazaj grede sva se proti Ljubljani odpeljala navzgor po Dravski dolini in zavila v Vuzenico. Da je tam Kremzerjev muzej mi je konec lanskega leta povedal moj beograjski prijatelj Miroslav Milutinović. Piše namreč zgodbo o najznamenitejšem eksponatu te zbirke – Jaguarju MK 10, s katerim se je vozil pomemben jugoslovanski politik Ranković. Avtomobil so Kremzerjevi kupili na Hrvaškem, nadomestni motor pa so pred leti našli v Izraelu in ga vgradili v vozilo, da je sedaj vozno.  Toda to je samo eden eksponat. Pokojni oče Kremzer je zbiral vse vrste starin – od pohištva, notranje opreme, stenskih ur, umetelno izdelanih peči, do koles, mopedov, motornih koles in celo stabilnih motorjev.

Jaguar Aleksandra Rankovića je letnik 1962. Z njim se je vozil do leta 1968, ko so tega politika hipoma odstranili z vseh položajev.

S predsednikom sva si z veseljem ogledala motocikle, s kakršnimi smo se vozili v sedemdesetih in osemdesetih letih dvajsetega stoletja.

Ljubitelji akustike tudi imajo kaj videti – zbirka radiev je zudi bogata.

Prostora v gospodarskem poslopju je (pre) malo, zato so stabilni motorji postavljeni pod napuščem.

Če vas pot zanese v dolino Drave, si vzemite urico in si oglejta ta mali zanimiv muzej. Takšne bisere bomo v MBKS še naprej iskali in to delili z vsemi obiskovalci naše spletne strani.

Besedilo: E. Šterbenk

Fotografije: E. Šterbenk, Kremzer