Mercedes-Benzov Kurzhauber še vedno služi kruh

V Evropski Uniji, torej tudi v Sloveniji, lahko tu in tam najdemo kakšnega Kurzhauberja, znamke Mercedes-Benz. Ampak gre večinoma za zgodovinska vozila, starodobnike, ki niso več v redni uporabi. Zato sem bil toliko bolj navdušen, ko sem naletel na model 1313 iz začetka sedemdesetih let, ki ga lastnik še vedno uporablja za redne prevoze. Tovornjak je »zaposlen« na kmetiji s precej gozda in Tomaž Zore z njim prevaža vse, za kar je traktor prepočasen. Z njim dovaža material za obnovo gozdnih cest na svoji kmetiji, poleti v planino pelje po 5 do 6.000 l vode za napajanje živine, v največji meri pa svojim kupcem vozi kakovostna drva.

Stari Kurzhauber je vsak dan v akciji.

Kamion je prvih deset let prevažal naftne derivate (cisterna), nato ga je kupil Tomažev oče in ga predelal v prekucnika ter z njim vozil do upokojitve. Letno je prevozil od 20.000 do največ okoli 50.000 km, tako da je za Mercedesom krepko več kot milijon kilometrov poti.

Z Mercedesom 1313 si je ata Zore privozil »penzion«.

Tomaž ga sedaj dosti manj »špona«, saj se števec kilometrov v enem letu zavrti le za okoli 10.000 km. Vsako leto mu privošči servis, saj zdaj olje zdrži dlje kot včasih, ko so ga menjavali najmanj mesečno. Tovornjak poganja drugi motor, saj je izvirnemu (ki ga hranijo v skladišču) že mnogo let nazaj začela pohajati sapa. Gospodar kmetije me je povabil z njim na vožnjo in na lastne oči sem se prepričal, kako dobro še pelje ta petdesetletna legenda. Zelo sem mu hvaležen, da me je spustil tudi za volan, da sem lahko občutil zanesljivo delovanje mehanskih sklopov. Tomaž pravi, da je že iskal nadomestni tovornjak, a se je odločil, da bo ostal kar pri tem. Denar bo namesto za nakup drugega namenil za obnovo tega tovornjaka. Članek je objavljen v novembrski številki revije Transport in logistika.

Tovornjak je v odličnem delovnem stanju s sledovi uporabe. Praske in udrtine k prekucniku, ki prevaža drva in druge razsute tovore pač sodijo.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=fivMSg6zhBw[/embedyt]

Kliknite na sliko za ogled Kratkega videa o Zoretovem MB Kurzhauberju

Besedilo: E. Šterbenk

Fotografije: E.Š, Arhiv Zore