Srečanje klubskih urednikov MBCCM v Stuttgartu – 8.-9. marec 2019

Letošnjega srečanja urednikov Mercedes-Benz Classic Club management sem se ponovno udeležil z velikim veseljem in s še večjimi pričakovanji, saj so organizatorji pripravili posebno zanimiv program. Prvi dan so organizirali ogled raziskovalnega in razvojnega središča za tehnologije gorivnih celic v Nabernu, kjer smo podrobneje spoznali ta pogon avtomobilov in številne načrte, poskuse ter testiranja. Drugi dan je bil namenjen predstavitvi zgodovinskih tem, ki bodo leta 2019 v središču pozornosti javnosti in bodo dodatno loščile sijaj srebrne zvezde. Nadaljevali smo s temami o komunikaciji klubov z muzejem Mercedes-Benz in z MBCM in obravnavali vedno aktualno temo – rezervne dele za starodobna vozila. Pred predstavitvijo dela posameznih klubov pa se nam je s svojo zanimivo dirkaško zgodbo predstavil legendarni dirkač serije DTM, Roland Asch.

Mercedes GLC F-cell se od svojih bratov, gnanih z motorji na notranje zgorevanje navzven praktično ne razlikuje. Napolnjen je s sodobno tehnologijo in preizkušen v najtežjih razmerah.

Nazaj v prihodnost

V Nabern smo prišli brez fotoaparatov, saj je fotografiranje tam prepovedano. Obogatili so naše znanje o gorivnih celicah, v katerih reagirata vodik in kisik, ki se spojita v vodo. Pri tem nastane električna energija, ki poganja avtomobilske elektromotorje. Sklop je oblikovan skoraj tako kot avtomobilski motor, tako da »paše« v motorni prostor. Od hibridne različice je vseeno težji za okoli 100 kg. Ob vodikovem rezervoarju je v avtomobilu še akumulator, katerega energija zagotavlja do 50 km vožnje, ko (če) vodika zmanjka (priključljivi hibrid). Avtomobili so na voljo za mesečni obrok lizinga v višini 799 EUR. V rezervoar gre 4 kg vodika, kar zadošča za približno 400 km. Posoda je zelo trdna, saj tlak v njej znaša 700 barov. Za razliko od baterij njeno polnjenje traja vsega 3 minute. Ob avtomobilu smo si ogledali še vodikovo črpalko in laboratorije, kjer potekajo izjemno zahtevni preizkusi. Med drugim sodelujejo tudi s Hewlett-Packardom. Gre za simbiozo, saj pri Mercedesu potrebujejo računalniška znanja, gorivne celice pa lahko postanejo rezervni vir energije za velike računalniške sisteme.

Na lastne oči smo se prepričali, da je »tankanje« vodika enostavno opravilo in resnično ne traja več kot 3 minute.

Obeležja v letu 2019

Prvi poudarek letošnjega leta se je zgodil že na Retro Classicsu, in sicer 125-letnica avtomobilskega športa pri Mercedes-Benzu. Na ogled so postavili tri generacije dirkalnih avtomobilov, ki so vsak po svoje doprinesli k večjemu in boljšemu slovesu tega koncerna.

Za obeležitev visokega jubileja so v Stuttgartu od leve postavili naslednje avtomobile: GT dirkalnik CLK-GTR, 1997, dirkalnik formule 1, W 196 R, letnik 1953 in Benz 200 PS, 1909/11.

Pomembno obeležje je 60-letnica varnostne karoserije (varnostnih testov, ki so jih začeli z »repaši«). Šestdeseti rojstni dan slavijo kamioni s kratkimi motornimi pokrovi (Kurzhauberji – o tem smo na naši domači strani že pisali) Petdeset let je stara prototipna serija C 111, v kateri so najprej preizkušali Wanklov motor, kasneje pa postavljali  dizelske rekorde. Serija G, ena največjih Daimlerjevih ikon, je luč sveta zagledala leta 1979. Pred štiridesetimi leti so začeli s proizvodnjo serije S W 126 in še marsikaj, kar bomo spoznali med letom.

Komunikacija je pomembna, rezervni deli pa tudi

Klubi z Mercedes-Benzom in med sabo komunicirajo skozi MBCCM, poleg tega pa pri Daimlerju koristijo še številne druge kanale – od komunikacije z različnimi zainteresiranimi javnostmi po tiskanih in elektronskih medijih, promocije s pomočjo ambasadorjev blagovne znamke Mercedes-benz (bivši in sedanji dirkači, poznane osebe), do organizacije prireditev in sodelovanja na pomembnih dogodkih (1000 Miglia, Goodwood festival of speed, priložnostne razstave v Muzeju MB). Tudi vsakoletno srečanje klubskih urednikov je pomembna komunikacija. Več informacij o letošnjih dogodkih lahko dobite na domači strani: https://www.mercedes-benz.com/en/mercedes-benz/classic/brand-clubs/

Temo komunikacija je predstavil Ralph Wagenknecht iz Mercedesovega muzeja.

Prototip C 111 šteje že petdeset let (fotografiran na Techno Classici Essen 2018).

Pri Mercedesu veliko pozornost posvečajo oskrbi starodobnikov z rezervnimi deli. Dele za aktualne modele in za obdobje 15 let po zaključku proizvodnje posamezne serije zagotavlja koncern. Po 15 letih skrb zanje prevzamejo v oddelku za klasična vozila. Tako MB Classic že zagotavlja dele za serije W 202 (prva serija C), W 210 (druga serija E), in prvo serijo modela ML – W 163. Z novejšimi vozili število rezervnih delov narašča, tako da so konec leta 2018 za njihovo hrambo potrebovali že 1,4 milijona m2skladiščnih površin. Zaradi obsega komuniciranja pripravljajo novo e-platformo, želijo pa, da bi zaradi večjih naročil in enostavnejše logistike z njimi kontaktirali predstavniki klubov, ne pa posamezni člani.

Bilo smo kot družina, bilo je zanimivo razburljivo in napeto

V zaključnem delu srečanja se nam je pridružil Mercedesov ambasador, Roland Asch, nekadnji dirkač serije DTM, kjer je vozil z Mercedesi 190 (W 201) in razreda C (W 202). Pripoved je začel s svojimi prvimi izkušnjami z družinskima MB 170 in 180 D, skozi zgodovino dirkanja v DTM, sodelovanje z Daimlerjem in skupino dirkačev ter zaključil z vožnjami Mercedesovih starodobnikov na prireditvah svetovnega formata kot je Mille Miglia. Strast za vožnjo je pri njem še vedno vroča in njegov nastop je bil temu primerno dinamičen.

Roland Asch je med urednike vnesel veliko pozitivne energije.

Mercedes 190 z začetkov Aschovega dirkanja v DTM.

Iz delovanja klubov Mercedes-Benz po Evropi

Srečanje smo sklenili s predstavitvijo delovanja klubov. Ob zgodbah dveh posebnih Mercedesov sem predstavil še uspehe Mercedes-Benz kluba Slovenija v zadnjih letih, s poudarkom na novo poimenovani Ulici Carla Benza v Ljubljani in postavitvijo Benzovega doprsnega kipa leta 2018.

Srečanje klubskih urednikov MBCCM v Stuttgartu – 8.-9. marec 2019

Besedilo: E. Šterbenk Fotografije: E. Šterbenk, Daimler