Strokovna ekskurzija v Stuttgart po 15 letih članstva v MBCCM

20. – 23. september 2022

Pred 15 leti so naš klub v Stuttgartu sprejeli v veliko družino Mercedes-Benz Classic Club Management. Po našega takratnega predsednika, dr. Matjaža Šekoranjo, smo se članice in člani odpravili kar z avtobusom in ob tem obiskali tudi novi Mercedes-Benz-ov muzej.

Ob 15-letnici našega prejema v MBCCM smo se odločili, da ekskurzijo v Stuttgart ponovimo. Tudi tokrat smo se tja odpeljali z avtobusom, ampak ne običajnim. Naš novi član Aleksander Bizjak je to storil s starodobnim Mercedes-Benzovim modelom O 321 H iz daljnega leta 1961.

V Stuttgart in nazaj smo se s starodobnim avtobusom zanesljivo in udobno pripeljali.

Pred 15 leti smo v Stuttgart in nazaj prav tako potovali z avtobusom.

Dobrih 600 kilometrov dolga pot za 61-letni avtobus ni mačji kašelj. Od Jesenic do Rosenheima je peljal Rok Bizjak (sin), nato pa je za volan za naslednje tri dni sedel lastnik. Ta je ob vrnitvi povedal, da je pred odhodom imel pošteno tremo. Toda tako lastnik kot avtobus (s potniki, seveda) sta jo prestala brez najmanjše težave.

Prvi del poti je prevozil Bizjak mlajši.

Blizu Roesnheima je volan prevzel Aleksander in že smo nadaljevali proti Stuttgartu, kamor smo prispeli malo po peti uri popoldan.

V Stuttgartu nam je organizacijska skupina s predsednikom Miroslavom Brumatom na čelu (Frenk, Mojca in Lado) z izdatno pomočjo sodelavcev Tima Classic Club Management (G. Vohlfarth, M. Schuh, R. Finkbeiner in s. s. Juretzka) pripravila vsebinsko bogato in nepozabno ekskurzijo.

Najprej smo si pogledali Mercedes-Benzov center za stranke (Kundenzenter), Od tam so nas popeljali skozi proizvodne obrate.

V Kundencentru smo se fotografirali ob Benzovem Patent-Motorwagnu.

Po ogledu proizvodnje, kjer fotografiranja ne dovolijo, so nam podarili odsevne jopiče, ki smo jih morali pred vstopom nadeti.

Kosilo smo si privoščili v čudovitem okolju Motor World centra v Böblingenu – med starodobnimi in športnimi vozili.

Zaljubljencem v avtomobilsko tehniko in zgodovino je največ pomenil obisk delavnice njihovega Classic centra v Felbachu. Toliko atraktivnih in unikatnih vozil  je bilo tam, da so se le stežka poslovili.

V Classic centru smo uživali ob vrhunskih zgodovinskih vozilih, kakršnih zlepa ne vidiš.

Dvorišče pred centrom je v času našega obiska krasil lep starodoben avtobus.

Soboto smo začeli v Muzeju Mercedes Benz, kjer so nam pripravili prav posebno vodenje. Med drugim so nas odpeljali celo na streho te markantne zgradbe, od koder se vidi velik del Stuttgarta, predvsem pa zgradbe koncerna Mercedes-Benz s staro preizkusno progo vred, drugo skupino pa je v domačem Slovenskem jeziku  vodila naša znanka Vivien. Seveda smo se sprehodili tudi skozi avtomobilski salon in našli kaj zase v muzejski trgovini.

Peljali so nas na streho muzeja Mercedes-Benz.

Na kosilo smo šli v palačo sredi Zdraviliškega parka Bad Cannstatt, po njem pa smo si ogledali prvo delavnico Gotlieba Daimlerja, kjer je izdelal prvo motorno kolo.

Tudi ženski del ekipe si je z zanimanjem ogledal Daimlerjevo delavnico.

Sprehodili smo se še do vile, v kateri je živel Wilhelm Maybach in do obeležja počitka Maybacha ter Daimlerja, od tam pa skozi zdraviliški park na ogled naravoslovnega muzeja v gradu Rožni kamen (Schloss Rosenstein).

Ta čas, ko smo bili na ogledih, nas je Emil Šterbenk zastopal na svetovnem srečanju klubskih predsednikov MBCCM, kjer je nadomeščal predsednika, Miroslava Brumata, ki je tik pred tem dogodkom zbolel.

V nedeljo ob pol desetih smo se podali na pot domov.

V Nedeljo zjutraj smo jo ob pol desetih mahnili nazaj proti domu. »Naš« avtobus je poslušno sledil ukazom njegovega izkušenega voznika in 600 kilometrov poti premagal kakor za šalo – spet brez najmanjše težave ali napake.

Na postajališču Eisentraten, sta se voznika zamenjala.

Pot je toliko dolga, da nas je na postajališču Eisentratten pričakal drug voznik, ki je avtobus in nas odpeljal do Jesenic. Tam smo se poslovili in odpeljali proti našim domovom, vmes pa že tuhtali, kako bomo čez pet let obeležili 20-letnico članstva.

Kljub več kot dvournem postanku za kosilo smo še pred polnočjo prispeli na Jesenice.

Besedilo in fotografije: E. Šterbenk, F. Udovč

Fotografije: E. Šterbenk, F. Udovč, D. Kolman. L. Vicente

https://youtu.be/SouirWtF9wE