Po mestu na elektriko: eCitaro

17. julij 2020

V našem klubu nas ne zanimajo zgolj starodobniki, ampak vsa vozila, ki jih proizvajajo pri Mercedes-Benzu. Iz zgodovine se učimo za prihodnost, kakor priporočajo modri ljudje. In prihodnost mestnega prometa je videti, da je v veliki meri električna. Zato smo pazljivo spremljali julijsko predstavitev e-Citara v Ljubljani.

Mercedes-Benza e-Citaro je po ljubljanskih ulicah zapeljal urednik revije Kamion in Bus, Boštjan Paušer.

V vročem in soparnem dopoldnevu smo se lahko prepričali, kako dobro deluje popolnoma avtomatizirana klimatska naprava, na katere parametre voznik ne more vplivati.

Zaradi kar najugodnejše porabe električne energije so vsi sistemi hlajenja in gretja pogonskega sklopa ter potniškega prostora povezani v celoto in računalniško vodeni.

eCitaro je udoben in skrbno izdelan, kakor je od Mercedesa pričakovati.

V več slovenskih prevozniških podjetjih so eCitara preizkusili na rednih progah in z njim z enim polnjenjem prevozili do 250 km, kar je zelo dober rezultat – saj je vozilo opremljeno še z akumulatorji prve generacija. V nove avtobuse tega tipa že vgrajujejo drugo generacijo s skoraj tretjino večjo kapaciteto, ki za približno toliko tudi podaljša doseg.

eCitara so na Autocommercu polnili s hitrim polnilnikom moči 40 kW, torej je z njim mogoče akumulatorje kapacitete 243 kW napolniti v okoli šestih urah.

Besedilo: E. Šterbenk

Fotografije: E.Š. Daimler