Prva septembrska sobota v Ljubljani v znamenju Mercedesov

5. sep. 2020, Ljubljana

Navadili smo se že, da ljubljansko Stritarjevo ulico, prvo septembrsko soboto »zavzamejo« Mercedesi. Mercedes-Benz klub Slovenija je razstavo vozil svojih članov organiziral že tretje leto zapored. Klub, ki je začel delovati leta 2006, je doslej štel med 60 in 80 članic ter članov, letos pa kaže, da bomo dosegli številko 100. Odlično sodelovanje s predstavniki Mestne občine Ljubljana se je začelo z obeleženjem 125-letnice avtomobila, leta 2011, ko smo se prvič predstavili v starem mestnem jedru. Leta 2016 je Ljubljana na našo pobudo dobila ulico Carla Benza, naslednje leto pa smo postavili še doprsni kip Carla Benza ter obeležili prihod grofa A. Codellija v Slovenijo s prvim avtomobilom. Sodelovanje z MO Ljubljana se je še poglobilo, tako da smo letne skupščine že trikrat organizirali v dvorani Mestne hiše. Z razstavami vozil članic in članov smo začeli leta 2018 in po tretji zaporedni je gotovo, da gre za tradicionalno prireditev.

Malo pred deveto so bili vsi razstavljeni Mercedesi natančno poravnani.

Mercedes G je bil »glavni igralec«.

Letos je bil v središču razred G

Članice in člani kluba smo Ljubljančanom in (tokrat bolj redkim) turistom predstavili 17 svojih avtomobilov. Razred G so začeli proizvajati leta 1979 in prvih 21 let je bil po tovarniških oznakah to model W 460. Z letom 1990, torej pred 30 leti so začeli izdelovati model 463, ki je bil namenjen »civilni« rabi – bolj bogato opremljena različica. Ampak razred G je ena od avtomobilskih ikon. Z ikonami pa vemo kako je: kakšno gubo jim že lahko pogladijo, videz pa se skoraj ne sme spremeniti. Zato razlike med posameznimi predstavniki razreda G prepoznajo predvsem poznavalci. Dejansko pa sta »pod kožo« izhodiščni model in aktualni G popolnoma različni vozili.

Nad postavitvijo je bdel Boštjan Čampa in usmerjal udeležence – tudi Ludvik Špan je sledil njegovim navodilom, od daleč je vse spremljala naša poslovna sekretarka, Mojca Zajc.

Spomnili smo se 55-letnice modela W 108/109 – razreda S. Pred štiridesetimi leti so predstavili model razreda S, W 126 v daljši izvedbi (Lang). Model W 123 – predhodnik prvega E-ja slavi 45 let, model 124 (E model) pa 35.

Model W 123 smo pokazali v limuzinski in kupejevski obliki.

Predsednika obeh slovenskih starodobniških krovnih zvez, mag. Janko Uratnik (SVS) in Franci Škrjanec (SVAMZ) sta se odzvala vabilu ter nas počastila s svojo prisotnostjo (od leve: J. Uratnik, M. Brumat, F. Škrjanec).

Na koncu  – ali na začetku smo pokazali še model W 221 (razred S), ki je med nami že 15 let, čeprav je še vedno videti zelo sodobno. Vse naštete avtomobile je bilo v soboto moč videti v mestnem središču.

Člani so na ogled postavili kar štiri limuzine razreda S W 126.

Popestritev sobotnega dopoldneva

Od devetih do enih, kolikor je razstava trajala, so se ljudje ob avtomobilih ustavljali, si jih ogledovali in fotografirali. Nekateri so prišli tja namensko, drugi so na zloščeno pločevino naleteli slučajno. Sodelujoči iz Mercedes-Benz kluba Slovenija smo bili z zanimanjem mimoidočih več kot zadovoljni in bomo s to dejavnostjo z veseljem nadaljevali. Se vidimo prvo septembrsko soboto 2021 – 4.9. od devetih zjutraj do enih popoldne nas najdete na Stritarjevi ulici.

Veseli smo bili, da sta nas obiskala starosta slovenskega avtomobilskega starodobništva, Miha Vrhunec (levo) in priznani strokovnjak za tehniško dediščino, dr. Tadej Brate.

Predsednik, Miroslav Brumat, je ob postavitvi razstave povedal: »Skupaj smo ugotovili in dokazali, da zmoremo, navkljub omejitvam določenih z odloki NIJZ, organizirati kvalitetno prireditev v zadovoljstvo članov Mercedes-Benz Kluba Slovenije in v zadovoljstvo služb ki so pripomogle k organizaciji dogodka. Potrebno je bilo aktivno sodelovanje vseh služb MOLa, pridobiti vsa njihova potrebna dovoljenja, MNZ, Varnost, Redarstvo in NIJZ. To srečanje bo koristna pobuda za organiziranje novih dogodkov/srečanj. Seveda upoštevajoč vse omejitve ki nam jih nalagajo predpisi MNZ in NIJZ. Ne smemo pozabiti, da so druženja/srečanja članov tako našega kot drugih klubov naša glavna dejavnost in naloga.«

Tako Ksenja kot Frenk Udovč sta tudi tokrat skrbela, da je prireditev tekla, kakor je treba.

Povezava na članek, ki je objavljen v reviji AVTO FOKUS.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=Ym-JKsqS6tg[/embedyt]