Letos smo se dobili v Spodnji Savinjski dolini

5. jun 2021, Savinjska dolina

Tokrat smo na predlog Denisa Kolmana letno srečanje organizirali v Spodnji Savinjski dolini – dolini zelenega zlata. Na tem malem območju pridelajo večino slovenskega hmelja in zato je bilo srečanje hmeljarsko ter pivovarsko obarvano. Dobili so se v Malih Braslovčah, ob hmeljiščih v piceriji Afrika in se tam dobro podložili za celodnevni program. Mimo Žovneškega jezera smo se odpeljali proti Žalcu. Vmes smo se ustavili in od daleč pogledali grad Žovnek in ga izkoristili kot kuliso za fotografijo naših pločevinastih ljubljencev.

Prvo skupinsko fotografijo smo posneli pod gradom Žovnek, ki ga obnavljajo prostovoljci.

V Hmeljarskem muzeju so nam predstavili zgodovinski razvoj hmeljarstva in pivovarstva v tem delu Slovenije, tako da smo dobili dobro teoretično podlago.

V muzeju smo si med drugim (na varni medsebojni razdalji) ogledali film o gojenju, obiranju, sušenju in pakiranju hmelja iz leta 1961.

Seveda nismo mogli ostali le pri teoriji, zato smo šli na Fontano poizkušat, kakšne vrste piva varijo lokalni pivovarji. Pri tem delu programa so bili na boljšem sopotniki in sopotnice.

Na voljo je bilo šest vrst piva, ki se ga je splačalo poskusiti.

Pri organizaciji so pripomogli tudi odgovorni z občin Žalec in Polzela, za kar se jim članice in člani MBKS lepo zahvaljujemo. Polzelski podžupan, Mihael Frankovič nas je povabil na ogled gradu Komenda in nam podaril fotografijo iz časov začetka motorizacije v Savinjski dolini. Tako v Žalcu kot na Polzeli pa so poskrbeli za varovanje naših starodobnikov.

Na Polzeli so za nas rezervirali parkirišče.

Slika, ki jo je podelil polzelski podžupan.

Moški del ekipe si je na Polzeli ogledal Obermajerjev muzej traktorjev in se razveselil, ker sta poleg traktorjev v zbirki Mercedes 170 D in eden starejših Unimogov.

Ob vseh traktorjih smo se »Mercedesovci« najbolj zanimali za model 170 in Unimoga 2010 iz leta 1952.

Predsednik, Miroslav Brumat, se je v imenu vseh zahvalil vnukinji gospod Obermajerja in vpisal nekaj misli v knjigo vtisov.

Grad Komenda si v vsakem primeru splača ogledati in uživati v razgledu po Spodnji Savinjski dolini – po obisku traktorskega muzeja smo se do tja sprehodili tudi moški.

Gospe so si ogledale pred kratkim obnovljeni grad Komenda. Zaključili smo s poznim kosilom v gostilni Cizej z več kot stoletno tradicijo in se okoli sedmih zvečer poslovili ter se odpravili domov.

Prvovrstno presenečenje za celoten klub je pripravil Gregor Lapuh, ki je za klubske prostore podaril maketo Mercedesa SLR, za katero je porabil 300 ur.

Da je vse teklo, kakor je treba, sta poskrbela organizator, Denis Kolman, in Mojca Zajc.

Besedilo: E. Šterbenk, fotografije J. prelac, E. Šterbenk