Februarsko predavanje

Gospodarska vozila TAM v primerjavi z vozili Mercedes-Benz iz istih obdobij

Odziv na januarsko predavanje je bil tako pozitiven, da smo naslednjega organizirali že  februarja. Tokratna tema so bila gospodarska vozila, ki so jih proizvajali v mariborski tovarni TAM. Rezultate večletnega raziskovanja je predstavil član MBKS, Emil Šterbenk. Poudarek je bil na vozilih, ki so prihajali iz te tovarne – od lahkih transporterjev, in srednje težkih tovornjakov, do težkih tovornjakov in avtobusov. Vsako linijo, ki jo je opisal, je primerjal z ustreznimi, ki so jih v istih obdobjih proizvajali pri Mercedes-Benzu.

O TAM-ih je predaval Emil Šterbenk, ki že dobro desetletje zbira podatke o teh vozilih.

Zgodbo je začel po drugi svetovni vojni, ko so v Mariboru po licenci češke Prage začeli izdelovati model Pionir. Tega je poganjal bencinski vrstni šestvaljnik s stoječimi ventili. Sprva so ga kombinirali s štiristopenjskim, kasneje pa petstopenjskim menjalnikom. Pionir je bil popolnoma primerljiv s takratnim Mercedesom 701.

Medtem ko so v TAM-u leta 1947 začeli proizvajati Pionirja so pri Mercedesu izdelovali model 701 (oba z bencinskim motorjem).

Nadaljeval je s kasnejšimi  modeli 4500, 5500 in 6500, V poznih petdesetih so bili  to sodobni tovornjaki po licenci nemškega Klöckner-Humboldt-Deutz-a. Kot modele 110 in 170 so jih izdelovali še v osemdesetih letih, takrat pa so bili že pošteno zastareli. Pri Mercedesu so v petdesetih proizvajali »langhauberje« (3500, 4500). Oboje so poganjali dizelski motorji, pri TAM-ih so bili zračno, pri mercedesih pa vodno hlajeni.

Pri TAM-u so s trambus modeli prišli prepozno (šele v osemdesetih letih). Ampak le redki vedo, da so prototipne in maloserijske trambuse pripravili že začetek šestdesetih.

TAM 4500 B je v začetku šestdesetih ostal na ravni prototipa.

Tovornjak TAM 6500 BVL (predstavljen 1964) so izdelali v manj kot 200 primerkih.

Serija B (serijske trambus kabine) je prišla šele v začetku osemdesetih let. Tudi posodobljeni modeli niso mogli obdržati koraka z Mercedesovo »Neue Generation«, čeprav so bili sodobno zasnovani. Toda v tem obdobju so zračno hlajeni motorji že izgubljali »tekmo« z vodno hlajenimi.

Mercedesovi tovornjaki nove generacije še danes vozilo po svetu (Jordanija 2019).

Člani so z zanimanjem poslušali zgodbo o vozilih mariborskega proizvajalca, kasneje se je razvila debata, ki se je nadaljevala še ob kozarčku po koncu sestanka, saj so tovornjaki TAM v takratni Jugoslaviji bili vsem poznani in imeli dober sloves.

Foto: E. Šterbenk, D. Kolman, TAM.