Miroslav Brumat: potopis Pakistan

Ljubljana, 6. marec 2024

V MBKS so v središču našega zanimanja sicer starodobna vozila znamke Mercedes-Benz, a naši interesi so dosti širši. Tako na rednih mesečnih druženjih po sestanku upravnega odbora obravnavamo najrazličnejše teme. Po marčevskem sestanku je naš predsednik Miroslav Brumat pripravil kratek potopis s potovanja po Pakistanu, ki sta se ga udeležila z njegovo ženo.

Brumat nam je približal Pakistan in nam pri tem podal tudi veliko nasvetov, če bi se kdo izmed nas odpravil tja.

Butično potovanje (majhna skupina) je organizirala mariborska turistična agencija Van Gogh in Brumat je povedal, da so prišli do ljudi, ki so izjemno prijazni. Presenetila ga je visoka stopnja urejenosti države, v kateri zlepa ne vidiš smeti, kaj šele beračev. Gre za ogromno ozemlje, saj Pakistan meri skoraj 900.000 kvadratnih kilometrov. Na tej površini živi okoli 240 milijonov prebivalcev, kar pomeni, da njihova gostota znaša skoraj 270/km2. Najgosteje naseljena so velika mesta ravninskega sveta, oni pa so potovali tudi po območjih, kjer na kvadratnem kilometru živi manj kot 20 ljudi.

Članice in člani MBKS smo z zanimanjem prisluhnili njegovim vtisom, ki so nam jih približale odlične fotografije.

Brumat je med drugim poudaril: »Kadarkoli greste na potovanje, imejte oči odprte in se trudite odmisliti primerjavo z razmerami pri nas. Državo, v katero ste se podali, se trudite gledati tako, kakor jo gledajo domačini, pa boste odnesli veliko vrednih spominov. Pakistan je res v velikim meri islamska država, a tega popotnik skorajda ne čuti.«

Prebivalstvo Pakistana je mlado, veliko mlajše od evropskega. Imajo drugačne vrednote in življenjske cilje in še vedno živijo bolj v skladu z naravo, predvsem pa po logiki zdrave kmečke pameti.

Ker je svoje vtise predstavljal klubskim somišljenikom, je veliko časa porabil za opisovanje prometa, prometnih navad in vozil, ki jih – zlasti gospodarska – sami ročno predelujejo.