VII. Forum zgodovinskih in starodobnih vozil

Sobota, 18. mar. 2023

Na povabilo SVAMZ se nas je nekaj članov MBKS udeležilo v naslovu omenjenega foruma, ki so ga organizirali 18. marca 2023 v ljubljanskem Muzeju novejše zgodovine.  Kot uradni predstavnik našega kluba je bil tam Tone Tegelj, ki je prisotne pozdravil v imenu predsednika, Miroslava Brumata, saj je bil ta zaradi klubskih obveznosti zadržan. Prisluhnili smo sta zanimivima predavanjema. Anej Ferko je v prvem udeležencem pobliže predstavil temo: Uporaba socialnih omrežij za promocijo klubskih dejavnosti. V drugem pa je avtor, Jožef Trpin, govoril o svoji knjigi Avtobusi in trolejbusi Ljubljane.

Poslušalci so skoraj čisto napolnili Viteško dvorano.

Jožef Trpin je napisal obsežno monografijo z obilico fotografij, shem, tehniških risb in še marsičesa. V knjigi ne govori zgolj o vozilih, ampak tudi o vzgibih, zakaj se je odločil, da jo napiše. Bralca res temeljito seznani z vozili, a ob njih opiše tudi razmere v določenem obdobju, spregovori o prometu na splošno in predstavi še določene spremljajoče dejavnike.

Člane MBKS nas je najbolj razveselilo dejstvo, da so avtobusi znamke Mercedes-Benz igrali pomembno vlogo v ljubljanskem mestnem prometu in jo še vedno igrajo (fotografija objavljena na str. 418)

Monografija je malo večjega formata od A4 in obsega 656 strani in je lepo berljiva – sploh tehniškim navdušencem. Po naših podatkih je nekaj izvodov je še na voljo v pisarni svamz NA Vranskem.