Prvi sestanek v letu 2020 z okoljsko obarvanim predavanjem o Antarktiki

8. jan. 2020, Špan

Upravni odbor se je letos prvič sestal 8. januarja in obravnaval tekoče zadeve. Po sestanku je predsednik, Miroslav Brumat, vse člane z družinami povabil na predavanje o Antarktiki. Brumat je namreč kot prejšnji predsednik Slovensko-švedskega društva eden izmed pobudnikov ratifikacije Pogodbe o Antarktiki, h kateri je lani pristopila Slovenija. S predavanjem je dokazal da je dober poznavalec naravnih potez tako imenovanega petega kontinenta in ima bogate lastne izkušnje, saj je Antarktiko tudi obiskal in doživel na lastni koži.

Miroslav Brumat je ob topografski karti najprej predstavil geografske poteze Antarktike.

Predavatelj je ob osnovnih geografskih potezah predstavil tudi zgodovino raziskovanja Antarktike in osvajanja Južnega pola, med drugim z odlično in duhovito predstavljeno zgodbo Ronalda Amudsena in Roberta Falcona Scotta, ki sta leta 1911 osvojila južni pol. Amudsen je Scotta premagal za nekaj dni, slednji pa je žal med vračanjem na ladjo tragično preminul.

Članice in člani MBKS smo sejno sobo podjetja Špan napolnili do zadnjega kotička.

Uživali smo ob vrhunskih fotografijah.

Brumat je med drugim poudaril,  da pogodba opredeljuje Antarktiko kot območje miru, prepoveduje kakršnokoli vojaško delovanje, prilaščanje ozemlja, sebično izkoriščanje naravnih bogastev in onesnaževanje. Sedaj na Antarktiki v krutih podnebnih in vremenskih razmerah živijo večinoma znanstveniki, ki raziskujejo in delajo v naravnem laboratoriju. Kljub temu, da tam ni nobene oblike represije, na tem kontinentu vlada red, tudi (oziroma še zlasti) pri obiskih turistov.

Pogovor o Antarktiki smo nadaljevali ob prijetnem po-novoletnem druženju.