14. Classic Expo Salzburg 2018

19. do 21. oktober

Razstave oziroma sejma Classic Expo Salzburg se člami MBKS redno udeležujemo in tako smo storili tudi letos. Organizatorji so prireditev pripravili že štirinajstič zapored. Na ogled so bili številni odlično restavrirani primerki vozil. Vozila in opremo je razstavljalo okoli 400 ponudnikov. Posamezniki – zasebni lastniki so dali »na boben« kar 230 starodobnikov iz »druge roke«. Najodmevnejši posebni razstavi sta bili 70 let mita Porsche in 110 let Carla Abartha. Seveda ni manjkala tradicionalna dražba hiše Dorotheum, v okviru katere so ponujali stotnijo vozil, od katerih jih je kar 45 prišlo iz zasebne zbirke čez Lužo, med njimi tudi kamioni in letalski motor).

V Salzburgu so bili naprodaj tudi manj dragi modeli, vseeno je tale W 123 300 s turbodizelskim motorjem v kupejevsjki karoseriji zelo redko vozilo.

Tudi v Salzburgu se je avstrijski klub Mercedes-Benz lepo predstavil z razstavo 50 let modela W114/115 in večino eksponatov, ki smo jih videli že spomladi v Tullnu.

Štiri v vrsto – model W 114/115 tudi v redki, karavanski različici (fotografija iz Tullna).

Bogata je bila še ponudba rezervnih delov, kjer so se našli tudi kakšni butični izdelki. Še posebej zanimiva je bila razstava kopij priljubljene dodatne opreme, ki so jo v drugi polovici dvajsetega stoletja vozniki postavljali na zadnjo polico avtomobila. Tudi salzburška prireditev vztrajno raste in število obiskovalcev se počasi približuje številki 30.000.

Mercedes 170 S-V 170 Coupe, letnik 1952, je privabil veliko pogledov.

Besedilo in fotografije: Franc Udovč, Frenk