Razstava starodobnih vozil Mercedes-Benz v Ljubljani

7. sep. 2019, Ljubljana

Članice in člani Mercedes-Benz kluba Slovenija smo svoja vozila pokazali javnosti v Ljubljani že ob več priložnostih. Med drugim smo obeležili smo 125-letnico avtomobila, prihod prvega avtomobila v Slovenijo, sodelovali pri poimenovanju ulica Carla Benza in postavitvi njegovega doprsnega kipa. S sobotno razstavo (7. september 2019) na Stritarjevi ulici smo obeležili nekaj jubilejev, ki jih v tem letu praznujejo pri Mercedes-Benzu. Kljub kislemu vremenu je bilo zanimanje mimoidočih za starodobna vozila izjemno veliko. Največji poudarki so bili na 70-letnici modela 170 S (W136), 60-letnici modela 220 S (W111), 50-letnici osemvaljnega 3.5 litrskega motorja vgrajenega v limuzino 300 SEL 3.5 (W 109), Coupe 280 SE 3.5 (W111) in Cabriolet 280 SE 3.5 (W111) , 40-letnici Mercedesove terenske ikone razreda G (W460), štirideseti rojstni dan je praznovala limuzina razreda S (W 126), tridesetletnico pa športni SL (R129). Toda ob teh vozilih smo s ponosom pokazali še druge modele različnih letnikov.

Starodobni Mecedesi so zasedli Stritarjevo cesto (pogled proti Tromostovju) in pritegnili veliko pozornost mimoidočih.

Na začetku kolone sta stala dva modela 170 S, na eni strani Sitarjev Cabrio.

Na drugi strani se je kolona začela z Matevljičevo limuzino Sb, letnik 1953 limuzina.

Leta 1959 je Mercedes dal na trg model S (W 111), ki je nadomestil velikega »Pontona«. Namenili so mu tiste čase moderne repke in šestvaljni motor. Tale je s konca te serije (letnik 1966) in je v Grčarjevi lasti že dobro desetletje.

Leta 1969 so javnosti pokazali osemvaljni Mercedes razreda S, ki je takrat (in še danes) spadal med najprestižnejša vozila, zlasti v podaljšani različici L (Lang). Franc Udovč je ta avtomobil (Mercedes 300 SEL 3.5) kupil v Avstriji, kjer je pri drugem lastniku dlje časa stal. Spravil ga je v zelo solidno vozno stanje, a ga ni »šminkal«. Vozilo je izvirno s sledovi uporabe, je pa popolnoma zanesljivo in nudi vse udobje, ki so ga njihovim kupcem namenili v Mercedesu. Za kolena potnikov je na zadnji klopi na voljo obilica prostora, motor je v kabini slišati le pri pospeševanju, podvozje pa je zračno vzmeteno in željeno oddaljenost od tal je mogoče nastavljati ročno.

Udovčev 3,5 litrski 300 SEL (W 109) je letnik 1971 in z močnim motorjem ter visokim udobjem še vedno razvaja voznika in potnike.

Motor ni videti kakor iz tovarne, saj je za njim že dolga pot, je pa dobro vzdrževan in s svojimi 147 kW (200 KM)zanesljivo poganja gosposko limuzino.

Klasična armaturna plošča navduši vsakega ljubitelja starodobnih vozil.

Mercedes G je izjemno trdoživo vozilo. Na zunaj se je v štiridesetih letih le malo spremenil, pod pločevino pa je skozi štiri desetletja doživljal zelo velike spremembe. Robata karoserija, podvoze, motor in celoten pogonski sklop omogočajo skoraj nepredstavljivo »gibčnost« na terenu, a kljub temu na asfaltu ponuja praktično limuzinsko udobje – še posebej aktualni model, ki so mu spredaj prvič vgradili posamični obesi, zadaj pa poltogo premo. Najstarejši med G-ji je bil, letnik 1979 v precej redki kabrioletski izvedbi, ki ga je pikolovsko obnovil lastnik Kovič. Ta je G-jev videz malce pomladil (maska in obrobe žarometov v barvi karoserije) a z nekaj potezami mu lahko povrne tovarniški videz začetne serije.

Na Stritarjevi ulici so bili na ogled trije Mercedesi G. Prvi z leve je letnik 1979, druga dva pa sta bila izdelana po letu 2000.

Pogled na armaturno ploščo izda, da gre za vozilo izhodiščnega letnika.

Po generalnem popravilu je petvaljnik prevozil okrog 20.000 km, torej je ravno utečen.

Na ogled so bili tudi štirje modeli razreda S (W 126), ki prav tako slavi 40-letnico.

Besedilo in fotografije: Emil Šterbenk