Trening varne vožnje v Leipheimu

Na trening varne vožnje, 17. septembra 2018, ki ga je razpisal Mercedes-Benz Classic Club Management, se je uspelo »uvrstiti« 8 članom MBKS, čeprav je bilo za klube iz vse Evrope razpisanih zgolj 48 mest. Fantje so vzeli zadevo resno in se najprej poglobili v teoretični del. V praktičnih preizkusih so organizatorji vse vožnje merili oziroma ocenjevali in med udeleženci se je razvil zdrav tekmovalni duh. Preizkušali so se z avtomobili različnih zasnov na različnih podlagah in se pri tem trudili, da vse vaje izpolnijo kar najhitreje in obenem dovolj precizno. Za napake so namreč organizatorji »podeljevali« kazenske dodatne sekunde.

Že navsezgodaj zjutraj so udeležence čakali v vrsto postavljeni avtomobili.

Slovenska ekipa ob prihodu na poligon (na sliki jih je 7, ker je Denis Kolman za objektivom).

V predavalnici so najprej preleteli osnove vožnje z različnimi konfiguracijami avtomobilov in podrobno spoznali vse vaje, ki so jih pripravili za preizkus.

Nasveti inštruktorja so bili dragoceni.

Vaje so v prvem koraku opravili v skupinah in pri tem menjali vozila.

Potem so skupinsko analizirali vožnje posameznikov, odkrivali napake in iskali rešitve za boljše rezultate.

Komaj so čakali, da se spopadejo s stezo, z vodo na njej, z avtomobili in sami s sabo ter med seboj. Adrenalin se je sproščal v vulkanskih izbruhih. Ampak vsi so uživali, predvsem pa so se naučili pravilno reagirati v najtežjih situacijah. To je, konec koncev, tudi cilj vsakega treninga varne vožnje.

Na suhi podlagi lahko »goniš« do konca.

Drugače je na površini, prekriti z vodo. Kljub »pametnim« avtomobilom je potrebno nežno ravnanje s komandami, saj se fizike ne da prelisičiti.

Kdo pravi, da se s karavanom ne da drveti?

Slovenska ekipa je bila na koncu prepričljivo najboljša. Skupni zmagovalec je bil Aleš Ilijaš, na tretje mesto pa se je uvrstil Denis Kolman. Prvi trije so se zvrstili v četrtinki sekunde. Aleš je dosegel čas 47,75 s, drugi (nemški voznik) mu je dihal za ovratnik s časom 47,95 s, Denis pa je bil le 5 stotink za njim (48,00 s.) Rezultati naših članov so bili takšni, da bi se vsi lahko »uvrstili« med tovarniške testne voznike (norma za to je 52,00 s).

Ekipa MBKS ob zaključku: Zmagovalec Aleš Ilijaš (drugi z leve), tretje uvrščeni, Denis Kolman (peti z leve).

Vsi udeleženci se strinjajo, da je trening varne vožnje odlična izkušnja, ki lahko voznika reši v nepričakovanih situacijah. Poleg tega so se lahko na lastni koži prepričali, kako pomembni so pri zmogljivih sodobnih avtomobilih asistenčni sistemi. Na šolanjih kot je Leipheimsko se elektronsko podporo vozniki skozi prakso naučijo še v večji meri izkoristiti. Vsekakor je takšen trening varne vožnje priporočljiv za slehernega voznika. Že popravilo odrgnjenega odbijača stane več kot »šolnina«, da ne govorimo o večjih nesrečah, ki se jim z novim znanjem laže izognemo. Saj vemo: bolje preprečiti kot zdraviti.