Predavanje oblikovalske legende

Četrtek, 11. maj 2023

V četrtek 11. maja se je v sodelovanju Mercedes-Benz Kluba Slovenije, Izobraževalnega centra B&B in revije Transport & Logistika, v Kranju odvijalo predavanje oblikovalske legende vozil Georga Gedla. S strani MBKS je v uvodu goste med drugimi nagovoril predsednik Miroslav Brumat in poudaril, da klub podpira vse, kar je neposredno in tudi posredno povezano z varovanjem tehniško dediščine.

Gedl je odličen predavatelj, ki zna zainteresirati publiko – predavanje so prišli poslušat od študentov do inženirjev, nekoč zaposlenih na Avtomontaži.

Bogata oblikovalska kariera je Gedla vodila od dela za priznane avtomobilske znamke kot sta Audi ter BMW, do oblikovanja počitniških prikolic IMV in kasneje Adria, turističnega avtobusa TAM in jugoslovanskega hitrega vlaka.

Mer razstavnimi eksponati je bil model prikolice Adria Adiva v merilu 1:18, ki jo je oblikoval Gedl.

Takole so o TAM-u 260 A 118 T poročali v švicarski Automobil Revue po njegovi predstavitvi v Frankfurtu pred skoraj 40 leti.

Gedl je tokratno predavanje razdelil v tri vsebinske sklope: predstavitev njegove življenjske zgodbe, razvoj oblikovanja vozil skozi leta in proces modeliranja vozil.

Predavanje je bilo dobro obiskano.

Razlagal je tudi ob avtomobilih, ki so postali ikone in jih je tudi pokazal v sklopu razstave.

Udeleženci predavanja so si lahko ogledali različne pripomočke, ki jih je prinesel s seboj.

V sklopu dogodka je bila v prostorih na ogled razstava Gedlovih originalnih skic in risb vozil ter maket in tudi risb, ki so jih izdelali njegovi študenti. Pred stavbo pa je na parkirišču udeležence pričakal TAM-ov turistični avtobus 331 VT 119, pri razvoju katerega je sodeloval Gedl.

Seveda ni šlo brez Mercedes-Benzovih legend 300 SL in 500 K.

Ob koncu predavanja je Gedl poslušalce obdaril s podpisanim izvodom osnutka prikolice in avtodoma (sitotisk na kartonu).

Predavatelj je prvič vstopil v TAM-a 331 A 119 VT, ki so ga izdelali že po njegovem odhodu na osnovi njegovih oblikovnih rešitev pri predhodniku 260 A 119 T. Po predavanju so si avtobus ogledali še številni udeleženci.

Besedilo in fotografije: Boštjan Paušer