Srečanje predsednikov klubov v okviru Meredes-Benz Classic Club Management 2018

Stuttgart, oktober 2018

Meredes-Benz Classic Club Management (MBCM) je med 12. in 14. oktobrom 2018 v Stuttgartu organiziral redno letno srečanje predsednikov Mercedes Benz klubov. Med udeleženci je bil predsednik, MBKS Miroslav Brumat, ki so ga uvrstili med poročevalce. Predstavil je delovanje slovenskega kluba s poudarkom na poimenovanju Ulice Carla Benza Ljubljani (2016) in postavitvi doprsnega kipa tega očaka avtomobilizma (2018). Ob poročilu je kolegom iz klubov po vsem svetu prikazal kratek film o tem dogodku. V nadaljevanju objavljamo njegovo poročilo s srečanja.

Najpomembnejši dogodek letošnjega srečanja je bil obisk poligona v Immendingenu, kjer je nastala tudi »gasilska« fotografija.

Kratko poročilo o srečanju MBCM 2018

Organizatorji so pripravili zanimiv in bogat program, v okviru katerega smo videli vrsto predstavitev in dobili številne pomembne informacije za leto 2019 – od delovanja koncerna do pomembnejših zgodovinskih mejnikov. Seveda smo srečanje izkoristili tudi za izmenjavo izkušenj. Posebej zanimivi temi, ki ju izpostavljam v kratkem poročilu, sta predvsem ogled novega poligona v Immendingenu  in predstavitev popolnoma električnega GLS EQ.

Novi poligon

Predsedniki smo imeli privilegij, da smo si lahko (kot prvi in edini – od tega dne je poligon zaprto območje) ogledali poligon v Immendingenu, 80 km od Stuttgarta, namenjen za testiranje samo-vozečih vozil. Na površini 520 hektarjev gradijo poligon, pri čemer so upoštevali vse ekstremne vozne pogoje, ki danes na našem planetu obstajajo: tirolske avtoceste, vse svetovne prometne znake in cestna obeležja, 100% vzpone, grbine, simulacije mest, lutke-poosebljene ljudi, ki se nepredvideno dvignejo iz cestišča, divjad itd.

Na poligonu, ki se razprostira na površini 5,2 km2, je več kot 30 različnih testnih in preizkusnih prog v skupni dolžini 56 km.

Električni prototip GLS EQ

Prototip GLS EQ smo na srečanju lahko videli v živo in vanj tudi sedli.

Zanimiva je bila predstavitev popolnoma električnega prototipa GLS EQ, katerega razvoj je potekal od 2011 leta. Vozilo je izdelano iz nemških komponent in sestavljeno v Bremnu. Njegov doseg znaša do 360 km, baterije pa se obnavljajo ali zamenjajo na šest let. Vozne lastnosti so popolnoma primerljive s klasično gnanimi vozili MB. Na osnovi pogovora s projektantom tega vozila sklepam, da se MB po vsej verjetnosti ne bo (takoj) lotil serijske proizvodnje električnih vozil, obstajala bo le projektna proizvodnja. Predstavljeno vozilo je prototip/tehnična osnova za proizvodnjo hibridnih vozil in vozil na vodik. Kot hibridno vozilo bo srednjeročno MB proizvajal električno vozilo v kombinaciji z dizelskim motorjem. Kot dolgoročna usmeritev pa se za najbolj realno kaže proizvodnja vozil na vodik.

Predstavitev delovanja MBKS

Na konferenci mi je bilo v čast vsem prisotnim predstaviti kratko poročilo o uspešnem delovanju MBCM s poudarkom na postavitvi spomenika Carlu Benzu in reliefa Antonu Codelliju v Ljubljani, septembra 2018. Po zaključenem nastopu so delovanje našega kluba pohvalili pri MBCM, poželi pa smo tudi odobravanje številnih predsednikov drugih MB klubov.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=hq9nJtGE5J8[/embedyt]

Kratek film o postavitvi obeležij C Benzu in A. Codelliju si lahko ogledate tukaj.

Besedilo: Miroslav Brumat, foto: Daimler