Strokovna ekskurzija članov MBKS v Stuttgart

27. feb – 1. mar. 2020, Stuttgart

Srečanje urednikov MBCM vedno organizirajo v času sejma Retro Classic Stuttgart, klub pa organizira strokovno ekskurzijo za naše člane in tako je bilo tudi letos. Frenk Udovč, vodja prireditev, je pripravil bogat in zanimiv program. Ogled Retro Classicsa je bil osrednji dogodek, ki mu je bila namenjena sobota. Toda petkov program je bil v znamenju dolgoletne želje članov, ogled tovarne Mercedes AMG, ki je bil najmočnejši magnet za tako številčno udeležbo. Ekskurzije se je udeležilo 22 članov, tako da smo morali na pot s tremi kombiji.

Mercedesa AMG GT R Pro se ne da videti vsak dan, tu pa smo ga lahko celo odprli, vanj sedli in mu pogledali pod motorni pokrov.

V tovarni AMG smo posneli tudi tole skupinsko fotografijo.

Ogled tovarne AMG je trajal dve uri. Seveda je fotografiranje tam prepovedano, a na parkirišču so nam dovolili slikati celo prototip, ki je v fazi praktičnega preizkusa.

Nato smo se odpeljali do muzeja, spomenika Gottliebu Daimlerju v njegovem parku in pobliže spoznali nekatere njegove stvaritve, ki so razstavljene v delavnici med orodjem s katerim je izdeloval prototipe in delal teste ter popravke na novih izumih. Pogledali smo si še vilo kjer je bival Wilhelm Maybach in pokopališče kjer počivata Gottlieb Daimler, Wilhelm Maybach in dirkač Hermann Lang. Slednji je leta 1939 v Beogradu na dirki z dirkalnikom  Mercedes-Benz W154 osvojil naslov evropskega avtomobilističnega prvaka, leta 1952 pa je bil njegov drugi največji dosežek zmaga na dirki 24 ur Le Mansa.  Seveda tudi tokrat nismo mogli brez postanka v centru, kjer kupci prevzemajo nove mercedese: Mercedes-Benz Kundencenter Sindelfingen. Sledil je še ogled MOTORWORLD-a Region Stuttgart, saj je na obeh mestih vedno videti kaj novega.

Ogled Daimlerjevega muzeja se začne z modelom motorne kočije.

Soboto smo preživeli na sejmu Retro Classics, v nedeljo pa smo malo potem, ko so odprli vrata, vstopili v Mercedesov tovarniški muzej. Tudi tega si vedno z veseljem ogledamo. Pot po muzejski zbirki je bila malo hitrejša kot navadno, saj smo si več časa vzeli za ogled posebne razstave o Mercedesu G: G-schichten (G-zgodovina).

Na Retro Classicsu smo se ustavili tudi pri posebnostih, kakor je ta Pagoda.

Nič manj nismo bili navdušeni nad futurističnim EQ-jem.

V Muzeju Mercedes smo se najdlje zadržali na razstavi o legendarnem G-ju; avtorji razstave so pokazali, kakšne nagibe ta trdoživi terenski stroj prenese.

Okoli poldneva smo se podali proti domu in se pred Nemško-Avstrijsko mejo ustavili v gostilni Hirzinger , ki smo jo tudi že vzeli za obvezno točko naših klubskih potovanj.

Gostilna Hirzinger je naša redna postojanka.

Besedilo: E. Šterbenk, Foto: D. Kolman, F. Udovč