Na obisku pri mojstru Harbu

Cvetko Harb je član Mercedes-Benz kluba Slovenija že od začetka 2007, saj se nam je pridružil v prvem letu delovanja. S svojim bogatim znanjem lastnikom vozil Mercedes-Benz vedno rad pomaga – tako z odpravo napake na jeklenem konjičku kot s pomočjo pri tehniških podatkih ali s kakršnim koli drugim nasvetom. Zadnjič sem se v njegovi delavnici zagledal v veliki tester, ki stoji ob zidu in je videti, da je še vedno v uporabi.

Tester, ki ga je mojster Harb kupil leta 1977 je bil pregrešno drag in zelo napreden.

»Leta 1977, ko sem kupil ta tester, je bil prvi tako zmogljiv v Mariboru. S pomočjo oscilografa sem lahko spremljal delovanje do 8 vžigalnih svečk, kot vžiga, vrtljaje, vsebnost CO v izpušnih plinih in še kaj. Samo možnosti izpisa podatkov ni imel. Uporabljal sem ga do leta 1994, ko se je začelo obdobje računalnikov. Nisem se odločil za nadgradnjo, saj bi to predstavljalo prevelik strošek, potem pa bi sledili še računi za letne posodobitve. Sedaj ga uporabljam predvsem za ugotavljanje netesnosti pri podtlačnih napeljavah, ki pri starejših modelih služijo za centralno zaklepanje, nastavljanje snopa luči in ugašanje dizelskih motorjev«, pove mojster.

Čeprav je naprava stara več kot štiri desetletja, je še vedno delno v uporabi – napake na vakuumskih napeljavah je praktično nemogoče najti »na posluh«.

Na obisk sem prišel, ko je po opravljenem delu za tisti dan mojster pospravil delavnico. Vse orodje je bilo na svojih mestih, nikjer nobenih smeti, kanali pokriti z deskami. Fino nemško, pač.

Pred odhodom domov je vse orodje zloženo, če je pa kakšna posebnost, jo označi z listkom.

Harb je v svojem poklicu že 54 let, od tega je desetletje delal v Nemčiji. Večino delovne dobe je vzdrževal in popravljal Mercedese in tej znamki je še vedno zvest. Delavnico v Zgornjih Hočah, kjer dela, ima v najemu, čeprav je že nekaj časa upokojen. Takole poudari: »Veste, nisem šušmar, s podjetjem Veteran d.o.o. sem podpisal pogodbo za omejeno število ur in za storitve, ki jih za njih opravljam, plačujem čisto vse predpisane dajatve. Kaj pa naj bi počel, delam tisto, kar znam in v tem še vedno uživam.«

Napis na Harbovi delavnici pove, da nudi storitve lastnikom osebnih vozil Mercedes-Benz; v zadnjem času izključno za starodobna vozila.

Besedilo in fotografije: E.Šterbenk