Prvi junijski konec tedna 2022 v znamenju trikrake srebrne zvezde

Srečanje MBKS Kras 2022

Letna srečanja kluba Mercedes-Benz so stalnica in letos smo se po daljšem času vrnili na Kras. Nič nismo prepustili naključju, zato smo organizacijo zaupali našemu v praksi večkrat preizkušenemu domačinu Albinu Tavčarju. Srečanje je pod njegovo taktirko ob sodelovanju Franca Udovča-Frenka, klubskega organizatorja prireditev, kot vedno teklo gladko kot olje. Tisti, ki smo se pripeljali s »Celine«, smo se zbrali pri našem prijatelju in dolgoletnem mecenu Španu, kjer so nas pogostili, ter se od tam po regionalni cesti odpeljali do zbirnega mesta. V Divači so nam v Hotelu Malovec pripravili krepak zajtrk.

Fotografirali smo se v Lipici – kolona klasičnih Mercedes-Benzov v okolju kraške atrakcije – Kobilarne Lipica – je vedno čudovit motiv.

V Avtocentru Špan nas je zgodaj zjutraj pričakal direktor, Damjan Špan.

Slikovita pot, Nanos in Mercedes 450 SL (R107) – recept za čudovito sobotno dopoldne.

Od tam nas je pot vodila do Divaške jame. Po prijetnem sprehodu po kraškem podzemlju smo se odpeljali do Štanjela, kjer smo se postavili pred fotografski objektiv in se podali na raziskovanje tega kraškega bisera – od  naselja samega do vrta Ferrari. Seveda ni šlo brez prigrizka in pokušine lokalnih vin (ubogi vozniki).

Prvo »gasilsko sliko z udeleženci in avtomobili smo posneli pred hotelom Malovec – veliko nas je bilo in z lepimi Mercedesi smo se pripeljali.

Naš prijatelj, član in organizator srečanja nas je presenetil. Ni prišel s svojim vrhunskim R 107, ampak nas je pričakal s filigransko obnovljeno ameriško predvojno legendo – Fordom A, letnik 1931.

Nato smo nadaljevali pot do Avberja. Tam so nas na kmečkem turizmu pri Francinovih pričakali z domačimi dobrotami. Po odličnem kosilu smo zaključili uradni del srečanja. Nekateri so se odpeljali domov, dobra polovica udeležencev pa je na Krasu prespala.

V nedeljo smo se zjutraj ponovno dobili pri Malovcu in se odpeljali na italijansko stran do Bazovice in skozi Opčine do razgledne točke Debela Griža. V Pliskavici smo se ustavili pri kamnoseku, v Krajni vasi obiskali vinarstvo Štoka in ob štirih popoldne zaključili s kosilom v Dutovljah.

Z Debele Griže smo Tržaški zaliv videli kot na dlani.

Drugi dan je ostalo 19 udeležencev z enajstimi avtomobili a nismo mogli parkirati skupaj.

Besedilo E. Šterbenk

Fotografije: J. Prelac (prvi dan), D. Kolšek (2. dan)