Ob Ulici Carla Benza poslej tudi njegova bista

Septembra 2016 so v Ljubljani na pobudo Mercedes-Benz Kluba Slovenija na Kodeljevem dobili Ulico Carla Benza, zeleno površino ob njej so na predlog kluba ljubiteljev starodobnih vozil Codelli poimenovali v Park Antona Codellija. Ker so omenjeni ideji na Mestni občini Ljubljana z navdušenjem podprli in ju pomagali uresničiti, smo člani obeh klubov začeli razmišljati o naslednjih potezah. Dogovorili smo, da bi obema zaslužnima gospodoma postavili še spominski obeležji. Odbor kluba MBKS je prevzel postavitev biste Carla Benza. Z odličnim sodelovanjem vseh pristojnih in z njihovo izdano pomočjo – od Mestne občine Ljubljana, Zavoda za varstvo kulturne dediščine do “hišnih” ustvarjalcev smo projekt v petek, 7. septembra, uspešno uresničili s svečanim odkritjem.

S prireditvijo smo dostojno proslavili 120-letnico prihoda prvega avtomobila v Slovenijo. Glavni govorec, podžupan MO Ljubljana, Aleš Čerin, je poudaril, da je mestna Občina Ljubljana z veseljem tudi delno finančno  podprla predlog obeh klubov.

Projekta sta podrobneje predstavila predsednik Mercedes-Benz Kluba Slovenija, Miroslav Brumat in predsednik Codelli Kluba, Jurij  Curk. Prireditve sta se udeležila predsednika zvez SVS (Janko Uratnik) in SVAMZ (Franc Škrjanec), ki sta prav tako nagovorila prisotne.

Bisto sta ob koncu programa odkrila M. Brumat in A. Čerin.

Prireditev je bila dobro obiskana, posebno težo pa sta ji s svojo prisotnostjo dala predsednika SVAMZ (F. Škrjanec – prvi z desne), in SVS (J. Uratnik – tretji z desne).

Člani obeh klubov smo se pripeljali s svojimi starodobnimi vozili in s tem prireditvi dali dodaten šarm, največja atrakcija pa je bil Benz Velo našega nemškega prijatelja Christopha Schmidta. S takšnim Benzom se je kot prvi slovenski avtomobilist v Ljubljano pripeljal baron Codelli. G. Schmidt je svojega lepotca pripeljal v naše kraje že ob 10-letnici MBKS in odprtju Ulice Carla Benza. Z Velom je v petek neumorno prevažal člane MBKS in druge obiskovalce, najbolj pa so se vožnje s kočijo brez konj, ki drvi do 20 km/h, veselili otroci.

Člani MBKS smo svoje jeklene konjičke postavili v eno vrsto.

Kolegi iz Codelli Kluba pa v dve.

Otroci so v vožnji z Velom nepopisno uživali.

Nič manj navdušen ni bil urednik spletne strani MBKS, Denis Kolman.

Nič manj navdušen ni bil urednik spletne strani MBKS, Denis Kolman.

Bisto Carla Benza je izdelala umetnica, Jeanette Schmidt Nagel, žena Christopha Schmidta, ki je Ljubljano prav tako obiskala že drugič. Bila je zadovoljna tako s prostorom, kjer je obeležje postavljeno, kot tudi s podstavkom in pravi, da bosta z možem vsekakor še večkrat prišla v Slovenijo.

Miro Brumat, Jeanette Schmidt Nagel, Tatjana Voj in Christoph Schmidt po zaključku prireditve niso skrivali zadovoljstva.

Miro Brumat, Jeanette Schmidt Nagel, Tatjana Voj in Christoph Schmidt po zaključku prireditve niso skrivali zadovoljstva.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=hq9nJtGE5J8[/embedyt]