Retro Classics 2019 – pod streho

V nedeljo 10. marca so se zaprla vrata stuttgartskega Retroclassicsa. Prireditev je ponovno lepo uspela, na celovito analizo bo potrebno še počakati, verjetno do zaključka Essenske Tehno Classice. Besedna zveza »pod streho« v naslovu ima dva pomena. Prvi pomeni, da je bil Retro Classics uspešen, drugi pa, da se je prireditev resnično dogajala večinoma v pokritih halah. Tokrat je bilo na prostem le nekaj malega avtomobilov. Stuttgartsko razstavišče je s površino 140.000 mresnično izjemno veliko. Retro Classics Stuttgart je največja sejemska prireditev na področju kulture prometa, kjer lahko na enem mestu vidimo zgodovinska in klasična osebna vozila, motocikle ter gospodarska vozila. Na sejmu je mogoče velik del naštetih vozil prodati ali kupiti. Na voljo so novi in rabljeni deli, oprema, celo letniku vozila ustrezna oblačila se najdejo. Na enem mestu je mogoče najti strokovno in poljudno literaturo, modele različnih meril, ob vsem tem pa organizirajo še množico spremljevalnih prireditev. Za vsakega obiskovalca se najde kakšna zanimiva tema. Ne preseneča torej, da je blagovna znamka Retro Classics oktobra 2018 v Londonu prejela zveneči naziv: Show of the Year. Ker je Stuttgart tudi domače okolje Mercedes-Benza, je njihov razstavni prostor vedno bogato opremljen in vedno poskrbijo za opazen nastop, zato je nadaljevanje posvečeno vozilom te znamke.

Zadnji dve leti Mercedes-Benz razstavlja v hali 10 – najnovejši zgradbi Stuttgartskega sejmišča. Ob uradnem razstavnem prostoru najdemo še Mercedesove klube, restavratorje, dražbene hiše …

V znamenju 125-letnice avtomobilskega športa

Nosilna tema letošnjega nastopa znamke Mercedes-Benz je bila 125 let avtomobilskega športa in ob tej priložnosti so na osrednjem razstavnem prostoru postavili avtomobilski motor in tri dirkalnike iz različnih obdobij. Dirkaška zgodba se je začela leta 1894, s prvo avtomobilsko dirko od Pariza do Rouena. Zmagala sta bencinsko gnana avtomobila Peugeot in Panhard & Levassor, ki sta ugnala vozila na parni, hidravlični in pogon na komprimiran zrak. V obeh vozilih sta bila vgrajena V-dvovaljnika, ki sta ju konstruirala Gottlieb Daimler in Wilhelm Maybach in to je motor, ki je bil postavljen na ogled. V osnovi je imel prostornino 565 ccm, največja pa je znašala 1.646 ccm.

Daimlerjev in Maybachov dvovaljnik prostornine (največ) 1,6 l je zmogel 2,75 kW (3,75 KM).

Najstarejši razstavljeni dirkalnik na Mercedesovem razstavnem prostoru je bil Benz 200 PS iz leta 1909. Zaradi svojih izjemnih zmogljivosti je dobil vzdevek »Blitzen-Benz« (Bliskoviti Benz). Poganjal ga je največji – kadarkoli v dirkalnikih znamke Mercedes-Benz uporabljeni motor. Ta 21,5-litrski štirivaljni orjak z močjo (200 KM), ki jo je dosegel pri 1.600 vrt/min, je prvi med kopenskimi vozili leta 1909 presegel »magičnih« 200 km/h. Leta 1910 je drvel 211 km/h, leto kasneje pa 228 km/h.

Z »Blitzen-Benz«-om je Bob Burman leta 1911 dosegel rekordno hitrost 228,1 km/h.

All Time Stars na 500 m2

Pri Mercedesu skrbijo, da so starodobniki, ki jih prodajajo v okviru All Time Stars vrhunske kakovosti. Avtomobile pred prodajo ljubiteljem temeljito pregledajo in na podlagi tega jih uvrstijo v naslednje razrede: Drivers Edition, Collectors Edition, in Concours Edition. Že cene v začetnem razredu (Drivers Edition) lahko krepko presežejo cene, ki jih specializirani časopisi navajajo za razred 1 (najvišji standard kakovosti). V razredu Concours Edition lahko cena tudi tri ali večkrat preseže vrednost 1. kakovostega razreda.

Mercedesa 230 C (C 123), letnik 1980 s 100.000 prevoženimi kilometri so uvrstili v Drivers Edition in postavili ceno 34.890 EUR (povprečna cena za 1 razred po Oldtimermarktu znaša 18.100 EUR.

Mercedes 280 TE, letnik 1984 je uvrščen v Collectors Edition (dobrih 80.000 prevoženih km) je ocenjen na 58.890 EUR, kar je tudi skoraj dvakratna povprečna cena za ta model po Oldtimermarktu.

Mnogi jih imajo radi

Mercedes je med lastniki starodobnikov izjemno priljubljen. Poglavitni razlog je visoka kakovost teh vozil. Praktično enako pomembna je izjemno bogata ponudba nadomestnih delov – tako s strani Daimlerja, kakor specializiranih ponudnikov. Mercedesi zato zelo uspešno ohranjajo vrednost, to pa je spet pomembna prednost. Ne preseneča, torej, da so Mercedese ponujali v vseh halah, in sicer specializirane avtomobilske delavnice, uradni zastopniki ter tudi individualni lastniki.

Pri HK Ingeneeringu so bili uspešni pri prodaji Mercedesa 300 SL, letnik 1955, ki so ga v perfektno stanje restavrirali leta 2004 in je prevozil vsega 11.600 km. Cene za te avtomobilske dragulje so znašale od 1,1 do več kot 1,5 milijona EUR.

Podjetje Betz je tega solidnega MB 190 2,3, 16V prodajalo za dokaj ugodnih 19.850 EUR (cena med 2. in 3 kakovostnim razredom po Oldtimermarktu).

Tudi tovornjaki in avtobusi

V Stuttgartu je mogoče v hali 8 vsako leto videti številna Mercedesova gospodarska vozila. Tudi letos so bili kamioni in avtobusi s srebrno zvezdo med številčnejšimi. Mnogi smo najprej poiskali legendarnega Kurzhauberja, ki letos slavi 60. rojstni dan.

Mercedesov trio z zelenim Kurzhauberjem / Rundhauberjem v ospredju – gre za model L 1113, letnik 1966.

Ta vrhunsko obnovljeni avtobus O 3500, letnik 1951, so obnovili pri Setri. Začetek projekta sega v leto 1982, ko so to vozilo našli zapuščeno na travniku pri kraju Lonsee. Ker je bila obnova prezahtevna, so ga leta 1987 vrnili podjetju Kässbohrer. Med tem časom je Kässbohrerju Nürnberški muzej za industrijio in transport doniral še enega, tako da so tega lepotca sestavili iz obeh vozil. Toda še to ni bilo dovolj, saj so nekatere dele dobili s tretjega vozila z odpada Buchloe.

Besedilo in fotografije: E. Šterbenk