Strokovna ekskurzija v Budimpešto 2019

8. -10. nov. 2019

V petek 8.11.2019 so se člani MBKS z dvema kombijema odpravili na tridnevno strokovno ekskurzijo v Budimpešto, kjer so si ogledali niz znamenitosti in muzejev.

V petek na poti proti Blatnemu jezeru so obiskali zasebni muzej dragocenih avtomobilov Cadillac v večjem turističnem naselju ob jezeru Keszhely (po slovensko to pomeni kostel), kjer je bila nekoč najpomembnejša plemiška družina Festetics, zelo napredno misleči in izobraženi člani te rodbine so bistveno vplivali na razvoj tega okolja.

Sledil je ogled naselja Tihany – “zgodovinska zakladnica”  območja Balatona. Celoten polotok je zgodovinsko okrožje, katerega središče je benediktinski samostan iz leta 1055. Za vasico Tihany pravijo, da je najlepši kraj na Madžarskem in je zelo priljubljena turistična točka. Skoraj vsaka hiša ima trgovino s spominki ali gostišče s prenočišči, kjer ponujajo svoje tradicionalne jedi. Vasica je idilična in lepo urejena, v njej pa je tudi čudovit etno muzej na prostem, ki ponuja veliko sprehajalnih poti s prekrasnim pogledom na Blatno jezero. Cerkev ob samostanu je bila v baročnem slogu prezidana leta 1754, samostan pa še vedno deluje in je priljubljena turistična točka. Ljudje ga radi obiskujejo ravno zaradi čudovitih fresk, umetnostnozgodovinskega pomena in prečudovitega razgleda na Blatno jezero. Ustanovitveno listino benediktinske opatije Tihany je izdal kralj Andrej I. Madžarski leta 1055. Listina napisana v latinščini, je najstarejši avtentični ohranjeni izvirnik zapisa madžarskega jezika, ki vsebuje okoli sto najstarejših madžarskih besed (pripon in končnic), toda največ posestnih in krajevnih imen.

Od tam so se s trajektom vrnili nazaj na »celino« in nadaljevali pot do Budimpešte, kjer so si zvečer ogledali znamenitosti Budimpešte z ladjice, ki je plula po Donavi.

V soboto je sledil obisk Centra tehničnih študij, ki je eden najbolj edinstvenih razstavnih prostorov na Madžarskem. Lahko ga štejemo za muzej, vendar ne vsebuje stalnega razstavnega prostora. Gre za posebno vrsto hibridnega prostora, saj se v njegovih dvoranah obiskovalci srečujejo z razstavami ne v tradicionalnem smislu.

Prva soba je namenjena lahki industriji in mehaniki. Prostor je opremljen s teleskopi iz 18. stoletja, globusi, nebesnimi kroglami, posebnimi optičnimi napravami, zbirko ur na stotine kosov in zbirko svetlobnih pritrditev.

Druga soba gosti instrumente računalništva, telekomunikacije, kemične industrije in gospodinjskih naprav: računalnik URAL-2, ki je eden prvih računalnikov na Madžarskem, ki ga je zasnoval László Kozma, radiotelefon iz 80. let, mobilni računalnik, ki tehta več kot deset kilogramov in velja za prednika mobilnega telefona…

Tretja soba pa prikazuje čudeže madžarske strojne industrije, dvorano Mobileum, kjer je mogoče opaziti razvoj motorjev, ki jih poganja par, voda ali plin.

Tekom dneva so si ogledali znamenitosti Budimpešte: Trg herojev, Budimski grad, Kraljevsko palačo, nacionalno knjižnico, narodno galerijo, Matjaževo cerkev, ribiški bastion…

V nedeljo je sledil ogled ene najpomembnejših madžarskih palač–dvorec Kiraly, imenovan tudi dvorec cesarice Elizabete (Sissi) v 30 km oddaljenem mestu iz Budimpešte, Godollo. Nekaj časa je palača služila kot počitniška rezidenca. V gradu smo si ogledali  sobane in prisluhnili zgodbam o Sisi.

Člane je pot vodila nazaj v Budimpešto še na ogled vojaškega muzeja, ki se nahaja v tamkajšnji trdnjavi. V njem je zbrano različno orožje in predstavlja pomembno madžarsko muzejsko ustanovo. Osrednjo zbirko predstavlja stalna razstava orožja  20 stoletja, ki kronološko prikazuje obdobje od madžarske kraljevine vojske iz prve svetovne vojske do obdobja hladne vojne. Muzej z eksponati oskrbuje madžarsko ministrstvo za obrambo, ki deluje z muzeji celega sveta.

Pozno popoldan se je ekipa spodnjih udeležencev odpravila v Ljubljano.