Strokovna ekskurzija v avstrijski Tulln

Maj 2018

Članice in člani MBKS smo se podali na strokovno ekskurzijo v sosednjo državo, kjer smo obiskali sejem “Oldtimer Messe Tulln”. Prireditev je največja v Avstriji,  letos pa so jo organizirali že tridesetič zaporedoma. Sejem se odvija  na celotnem razstavišču. Podjetja, posamezniki in starodobniški klubi razstavljajo širok nabor vozil od koles do kamionov in avtobusov. Ob vozilih je tudi pestra izbira novih in rabljenih avtomobilskih delov, kar privablja tako obiskovalce kot prodajalce iz sosednjih držav, največ iz tistih, ki so bile članice bivše Avstro-Ogrske monarhije, veliko ponudnikov se je pripeljalo tudi s Poljske.

Nekateri člani pred vhodom v muzej.

Na sejmu so ob standardnem programu ponudili kar osem posebnih tematskih razstav, in sicer: 80 let VW Hrošča, 70 let Jaguarjeve serije XK, 70 let znamke Porsche, 60 let MG-A Twin Cam, 50 let Forda Caprija, 50 let Mercedes Benza W 114/115, 50 let Opla GT, 50 let Peugeot-a 504, 45 let vozil LEDL in Renault v 30-ih letih 20. stoletja.

Model W 110 so v karavanski različici proizvajali predelovalci in ga je le redko mogoče videti.

Za prijavljene članice smo pripravili turistični program na Dunaju z ogledom nekaterih mestnih znamenitosti, moški del pa se je odpeljal do Tullna. Na sejmu smo si ogledali kar nekaj redko videnih modelov vozil različnih znamk. Seveda smo največ pozornosti posvetili razstavnemu prostoru avstrijskega Mercedes-Benz kluba, katerega člani so se potrudili z zanimivo razstavo o jubilejnega modela W 114 / 115. Na ogled so postavili nekaj izredno redkih primerkov, med njimi Mercedesa 320, letnik 1940, v različici Cabrio D, narejenega v Berlinu v zgolj enem »izvodu«.

Karoserijo Mercesdesa 320 Cabrio D so leta 1940 izdelali v podjetju Erdmann-Rossi.

Besedilo in fotografije Franc Udovč- Frenk