Ekskurzija MBKS v Nemčijo

20. do 24. marec

MBKS v času Techno Classice in Retro Classicsa vedno prireja ekskurzije. Klubski organizator Frenk Udovč je pripravil dva programa – dvodnevnega z obiskom Techno Classice in Retro Classicsa, tridnevnega kjer so poleg obeh sejmov obiskali še Remizo Düsseldorf, tehniški muzej v Sinsheimu in še nekaj drugih lokacij. Tretja – tričlanska skupina je bila v gosteh pri Daimlerju in si ogledala proizvodne obrate v Sindelfingnu. Ekskurzij se je tako udeležila skoraj petina članov našega kluba.

Na pot smo se podali z dvema kombijema in osebnim avtomobilom (Ekipi z Mercedesoma Viano in Vito na parkirišču stuttgartskega razstavišča).

Osrednja cilja ogledov Techno Classica in Retro Classics bosta “obdelana” v posebni novički. Obeh smo se lotili resno in na njih preživeli ves dan. Zjutraj smo čakali, da so se vrata odprla, zvečer pa odhajali med zadnjimi. Kakorkoli, sejma sta vredna ogleda, saj dajeta veliko informacij o gibanju cen in možnosti nabave literature, opreme ter rezervnih delov.

Takole smo v Stutgartu ob 18:05 čakali vodjo poti, Frenka Udovča, ki je ta čas še “glihal” za žaromete, potrebne njegovemu stoletnemu starodobniku – bil je uspešen.

Če vas pot zanese v Düsseldorf, toplo priporočamo obisk tamkajšnje Oldtimer Remise, kjer so stalno na voljo starodobniki različnih razredov in različnih cen. Znotraj te ogromne stavbe, ki je že sama po sebi ogleda vredna, delujejo restavratorske delavnice, trgovine in restavracija z dokaj dostopnimi cenami. Tokrat je bilo na ogled postavljenih manj starodobnikov, saj so jih del odpeljali na essensko in stuttgartsko prireditev, vseeno pa smo jih našteli več kot 100.

Zaradi največjih nemških starodobniških prireditev je bila monumentalna bivša remiza za lokomotive manj napolnjena z avtomobili.

V Remizi lahko lastniki svoja vozila tudi garažirajo – čeprav so v merilu 1:1, so videti kot modelčki.

Muzej v Sinsheimu je poznan in slovi po vsem svetu. Največja atrakcija je Concorde, s katerim so promocijo muzeja začeli že med časom njegovega transporta. A tam imajo tudi njegovega ruskega rivala, Tupoljeva TU 144. Na avtomobilskem oddelku lahko ljubitelji Mercedesov vidijo marsikaj, saj je na ogled kopica vozil s srebrno zvezdo, med njimi izredno redki “prestižneži” iz 2. svetovne vojne, modeli SSK, 600 (W 100) in še več. Zbrali so tudi lepo število Maybachov, ne smemo spregledati Brutusa z dvanajstvaljnim letalskim motorjem V oblike, ki je že leta 1917 premogel od 500 do 750 “konj”. Te so dobili iz prostornine 47 l, neverjetno moč pa je na cesto prenašal zadnji kolesni par z lesemimi platišči in tudi zavore so bile samo v zadnjih kolesih! Toda tu se zgodba ne konča. V Sinsheimu premorejo veliko mikro avtomobilov, vsakdanjih osebnih avtomobilov, tovornjakov, prestižnih GT-jev, motociklov različnih prostornin, med njimi tudi Herculesa z Wanklovim motorjem, zbirko vojaških vozil, lokomotive, še kakšen helikopter se najde.

Brez skupinske slike pod Concordom v Sinsheimu ne gre.

Mercedesi so v Sinsheimu na vsakem koraku.

Ko na lastne oči vidiš Brutusove dimenzije, predvsem ogromen letalski motor, je jasno od kod njegovo ime.

Izredno zanimiv je bil obisk pri avtomobilskem trgovcu Michaelu Fröhlichu v bližini Düsseldorfa. V veliki hali in na dvorišču ob njej je pisana izbira starodobnikov različnih znamk – velikokrat zelo posebnih; ali po načinu predelave, njihovem številu ali pa prejšnjih lastnikih.

V tej “Tristotici”, ki je naprodaj pri Fröhlichu, se je bojda vozil general Franco.

Hala je tako polna, da je treba zelo pazljivo hoditi med avtomobili.

V MBKS se trudimo, da člani nismo zgolj lastniki in vzdrževalci svojih vozil. Vseskozi dopolnjujemo znanje o zgodovini iz obdobji, v katerih so bili naši avtomobili izdelani, o okolju, od koder izhajajo in o tehniški ter kulturni dediščini nasploh. Ekskurzije so odličen način za pridobivanje novih koristnih informacij in prijetno druženje obenem.

Povratka domov si ne znamo predstavljati brez obveznega postanka pri Hircingerju v Riederingu – tam ob odlični hrani in v prijetnem okolju vedno strnemo svoje vtise.