Srečanje klubskih urednikov Mercedes-Benz Classic Managementa

21. — 22. marec, Essen

Navadno Mercedes-Benz Classic Management (MBCM) srečanja klubskih urednikov organizira v Stuttgartu v okviru prireditve Retro Classics, letos pa so nas povabili v Essen (21- 22. marec). Dvodnevno srečanje je potekalo med tamkajšnjo Tecno Classico. Daimler je pripravil večplastno predstavitev z več temami, in sicer: 29 let Mercedesovega razreda G, kjer so postavili različne letnike te terenske legende in s ponosom pokazali novega G 500, 50 let modela w 114/115, prvega “bestsellerja” v “nakladi” več kot milijon “primerkov”, 80-letnico hitrostnega rekorda za vozila gnana s kolesi (Rudolf Caracciola, 432,4 km/h v eni milji), študijo električno gnanega vozila za hitrostne rekorde in še marsikaj.

Model G je eden izmed Daimlerjevih mitov, zato je veliko novosti skritih “pod kožo, a poznavalci vedo, da gre za velik napredek”.

Ogled Techno Classice je bil del uredniškega srečanja, ki so ga sodelavci MBCM začinili z demonstracijo neverjetnih terenskih zmogljivosti modela G (Iron Schöck – doživetje v razredu G). Tovarniški vozniki so nas zapeljali po mokri kovinski konstrukciji, ki je na posameznih odsekih dosegla kot 45o, kar je enako 100-odstotnemu klancu.

Tudi voznikom, ki imajo za sabo veliko terenskih kilometrov, vožnja tovarniških voznikov G-ju občutno dvigne pulz.

V uvodnem delu je udeleženca pozdravil Georg Wohlfarth, direktor MBCM. Takoj zatem  je sledila predstavitev Electric high speed Mercedes-Benz design projekta, ki so ga uresničili v sodelovanju z University of applied sciences München. Oblikovali so karoserijo vozila za hitrostne rekorde, ki naj bi s pogonom na kolesa doseglo hitrost 500 milj/uro oziroma 809,7 km/h in izdelali maketo v merilu 1:4.

G Wohlfarth je prisotne seznanil s programom in se vključeval v diskusijo.

Študija Electric high speed je pri obiskovalcih vzpodbudila veliko zanimanje.

Predstavili so osrednje teme za leto 2018: 50 let 114/115, 39 let razreda G. 40 let ABS: asistenčni sistemi, 90 let SSk, 80 let svetovnega hitrostnega rekorda ter komunikacijske poti, ki jih bodo (bomo) uporabili.

Na ogled so bili dirkalnike formule ena, ki so jih vozili: Caracciola, Häkkinen in Hamilton.

Dobili smo celovito informacijo o programu All times stars – prodaji kakovostnih starodobnih avtomobilov. Vozila delijo v tri razrede: Concours Edition, Collectors Edition in Drivers Edition. Temu primerna je “obdelava” in tudi njihova cena. Pozabite na povprečne cene – vozila, ki jih ponujajo pri ATS so dražja, ampak zato ceno tudi bolje “držijo”.

Karavan serije W 123, ki je naprodaj v razredu Collectors Edition, je ocenjen na več kot 50.000 EUR.

Češnja na torti je bil nastop gospe Ellen Lohr, tekmovalke v avtomobilskem športu z 31 letnim dirkaškim stažem. Začela je v Fornuli Ford, nadaljevala s Formulo 3 in z dirkanjem v nemškem prvenstvu DTM, na reliju Dakar, vozila s stardodobnimi dirkalniki in dirkaško kariero zaključila kot tekmovalka na dirkah tovornjakov.

Redki vrhunski dirkači so tudi vrhunski govorniki – Ellen Lohr spada mednje.

Srečanje je iz vrst klubskih urednikov zaključil– John Libert, fundacija Mercedes.Benz automobiel Clubs Nizozemska, ki nam je približal delovanje klubov Mercedes-Benz v tej državi.

John Libert je prestavil nizozemsko prakso.

Letošnje srečanje je bilo ponovno vrhunsko organizirano in pri tem je tako kot zadnja leta imel večino niti v rokah Marcel Schuh, ki komunicira s klubskimi uredniki. Pri Daimlerju se zavedajo, da so klubi ljubiteljev njihovih vozil in starodobniški klubi pomembni promotorji znamke Mercedes-Benz in zato njihovo delovanje podpirajo. Tvorno pomagajo pri vzpostavljanju kar najboljših odnosov med proizvajalci in kupci. Zgradili so razvejano mednarodno mrežo, ki srebrno trikrako zvezdo še dodatno pomaga loščiti. Kakovost vozil tega nemškega proizvajalca odseva v njihovi dolgi “življenjski dobi” in posledičnem dobrem slovesu. Cena s stalnim trendom rasti privablja nove investitorje, in tudi zato se “družina” lastnikov vozil Mercedes-Benz širi.

Velikokrat razstavne eksponate posodijo lastniki iz “družine” klubov MBCM.

V Stuttgart so povabili več kot 30 urednikov iz evropskih MB klubov.