Mercedes-Benz 403 – 3 milijome km po Turčiji in Cipru

Velik del zimskih počitnic na Cipru sem preživel v avtobusu Mercedes 403, letnik 2001, ki je prevozil že 3 milijone km in še vedno vsakodnevno zanesljivo ter varno prevaža turiste po tem otoku. Na Ciper so ga sedanji lastniki pripeljali iz Turčije, potem ko je tam v dobrih 6 letih prevozil skoraj 2 milijona km. Za ciprske razmere (na otoku vozijo po levi) so ga minimalno predelali – vgradili so dodatna vrata na levem boku, da je vstopanje in izstopanje potnikov varno, volana pa niso prestavljali na desno stran vozila. Osemvaljni dizel brez težav pripelje polno naloženo vozilo po vijugastih cestah do najviše ležečih znamenitosti in pri tem porabi med 24 in 30 l plinskega olja na 100 km. Kljub temu da je motor suh kot poper, voznik in lastnik podjetja pravi, da bo počasi čas za tretje generalno popravilo motorja, saj mora biti turistični avtobus popolnoma zanesljiv. Torej računa še na mnogo nadaljnjih kilometrov.

Pol stoletja izkušenj

Znamka Mercedes-Benz v Turčiji deluje že več kot 50 let – od decembra 1966. Še z dvema turškima partnerjema so takrat ustanovili Otomarsan A.Ş, kjer so proizvajali model O 302. Od leta 1990 družba deluje pod imenom Mercedes-Benz Türk A.Ş, štiri leta kasneje pa je začel obratovati njihov najsodobnejši obrat v Istanbul-Hoşdere, kjer izdelajo do 4.500 avtobusov letno. Od tod je prišel tudi model 403 (začetek proizvodnje 1994), ki mu je posvečen ta zapis.

Prvi avtobusi, izdelani v Turčiji so bili tipa O 302.

Lagodnejše življenje na Cipru

Tudi na Cipru je Mercedes najprej vozil v linijskem prevozu, kasneje pa so ga dali služit v turizem. Vrtoglavo nabiranje kilometrov se je tako upočasnilo in v desetih letih in pol se je števec zavrtel »le« za 1,1 milijon km.

Odkar je v službi na Cipru, ima O 403 vrata tudi na levi strani.

Redno vzdrževanje – nič drugega še ni bilo potrebno

Na Severnem Cipru je nekaj avtocestne mreže, turiste pa vozijo po najbolj odročnih poteh in avtobusi so ves čas na težki preizkušnji. Dnevno premagujejo tudi po 1.000 in več metrov razlike nadmorske višine, tako da trpijo motorji in zavore, ne najboljše ceste pa tudi ne delujejo blagodejno na podvozje. Voznik in solastnik družinskega podjetja Salih je razložil, da olje v motorju menjajo vsakih 8.000 km, zavorne obloge menjajo na 30.000 km, olje v transmisijah pa na 100.000. Pravi, da na zelo strmih spustih mora zavirati tudi z zavorami, saj bi se zaradi prekomerne rabe retarderja hladilna tekočina preveč segrela. Na vprašanje o porabi ni kar takoj odgovoril, saj je ne spremlja, sva pa izračunala, da se giblje med 24 in 30 l/100 km, odvisno od obtežbe vozila in konfiguracije terena. Pohvali se, da v enajstih letih zaradi rednega vzdrževanja niso imeli na tem vozilu še prav nobene okvare.

Salih Behaeddin, voznik in solastnik velikega družinskega prevozniškega podjetja, odlično obvlada zavite in ozke ciprske ceste ter dobro skrbi za avtobus.

Udobna vožnja

Vožnja z MB 403 je v vsakem primeru udobna. 14,6-litrski motor z lahkoto obvladuje težo potnikov in prtljage, ne glede na hude vzpone in visoke poletne temperature. Hrup je sicer večji kot pri Mercedesih mlajšega letnika, a ni pretiran. Klimatska naprava dobro deluje, sedeži pa so za spoznanje širši in mehkejši kot pri novejših modelih, vzmetenje dokaj mehko uglašeno in nihče od potnikov ni imel pripomb, še zlasti ne ob svilnato gladki Salihovi vožnji. Edini pomanjkljivosti, ki sem ju zaznal sta minimalno potresavanje vozila pri speljevanjih v strm klanec in rahlo »petje« diferenciala ob odvzetem plinu. Glede na prevožene kilometre je to vseeno več kot odličen rezultat.

Še bo vozil

Kljub 17 letom lastniki ne razmišljajo o »upokojitvi« tega avtobusa, ampak o naslednji »generalki«, da bo še več let lahko vozil – če ne v turizmu pa na lokalnih progah, kjer na Cipru še vedno lahko srečamo tako modele 302 kot 303.

Številni O 302 še vedno redno vozijo v lokalnem prometu tako v Turčiji kot na Cipru.

E. Šterbenk