20 let muzeja motociklov Grom

Vransko, 19. sep. 2017

Del članstva MBKS se je 19. septembra udeležil praznovanja 20-letnice muzeja motociklov Grom na Vranskem. Muzej v lasti te družine šteje okoli 150 motociklov iz različnih obdobij. Najstarejši primerki so z začetka 20. stoletja, najnovejši pa iz devetdesetih let. V ospredju so slovenske znamke in konstruktorji naših korenin. Ob motornih kolesih so razstavljeni še eksponati povezani s temi prevoznimi sredstvi – od različne opreme, literature, oblačil, do registrskih tablic, medalj in značk, na dvorišču pa je še nekaj štirikolesnih starodobnikov. Obletnico so v muzeju obeležili z zbornikom – bogato ilustrirano dvojezično publikacijo – “Prvih dvajset let”.

Svečanosti se je udeležil predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor, pomembni gostje pa so bili še: minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič, podpredsednik mednarodne organizacije za starodobna vozila FIVA dr. Loi Roberto, direktorica Slovenskega etnografskega muzeja dr. Tanja Roženbergar, vitez Jožef Ciraj in župan Občine Vransko Franc Sušnik.

Kljub slabemu vremenu se je na Vranskem zbrala množica starodobniških navdušencev – v prvi vrsti od leve: dr. P Gašperšič, F. Sušnik, B. Pahor in P. Grom z vnukinjo.

V muzeju sta dve motorni kolesi, ki sta poželi veliki priznanji na svetovno znani prireditvi Concours d’Elegance Villa d’Este ob italijanskem jezeru Como. Leta 2015 si je tam Petja Grom s Puchom Type N (1912) priboril zmago v razredu A, leta 2016 pa dosegel 2. mesto v razredu zasebnih dirkalnikov z DKW-jem SS, letnik 1935.

Petja Grom s svojim Puchom Type 1 na zmagovalnem odru Villa d’Este 2015.

Na isti lokaciji kot muzej se nahaja pisarna Slovenske veteranske avto- moto zveze (SVAMZ), katere začetki sovpadajo z odpiranjem muzejske zbirke. Na Vranskem je tudi sedež Kluba starodobnikov Savinjske doline in celotna družina Grom je vpeta v delovanje naštetih organizacij.

Predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor je z veseljem prisluhnil predsedniku SVAMZ, Frančku Škerjancu, ki mu je predstavil svojo »Katrco«, s katero je prepotoval pol Evrope in dobršen del Rusije.

Na prireditvah na Vranskem zlepa ne manjka vitez Jožef Ciraj, ki je postal prijatelj SVAMZ ob prvem potovanju Moskvatour leta 2010. Takrat je udeležence v ruskem glavnem mestu sprejel kot vodja konzularnega oddelka Veleposlaništva Slovenije. Tokrat se je živo zanimal za Mercedesa 170 našega člana Adolfa Sitarja. Povedal je, da je dolgo nazaj takšen avtomobil vozil tudi sam.