Dame – voznice prvih let znamke Mercedes-Benz

Kdo so bile pomembne dame v prvih letih obstoja znamke Mercedes-Benz?
Stale so v ozadju, nenavadne, junaške ali pa bile le opora.

Berthi Benz

1

Berthi Benz

Začnimo pri Berthi Benz, ki jo poznamo kot nenavadno, predvsem ko je veljalo podpreti Carla Benza in njegovo iznajdbo. Dandanes je enkratna njena vožnja v letu 1888 – brez vednosti soproga je tedaj prva voznica peljala iz Mannheima v 100 kilometrov oddaljen Pforzheim in tako potrdila uporabnost njegove iznajdbe.

2

Berthi Benz

 

Louise Sarazin

Dame

Louise Sarazin

Poslovno uspešna je bila Louise Sarazin, ki je od leta 1889 dalje skrbela za to, da se je zgodovina avtomobila v Franciji začela z Daimler motorji. Njen soprog, odvetnik Edouard Sarazin, je s stiskom roke pridobil pravice za vrednotenje vseh prihodnjih Daimlerjevih izumov na francoskem ozemlju. Po njegovi smrti se je Louise ponudila Gottliebu Daimlerju kot namestnica in z leti se je tako povečalo njuno medsebojno spoštovanje kot tudi poslovno sodelovanje. Njen izreden poslovni čut ji je omogočil, da se je brez težav uveljavila v svetu, ki so ga prevladovali moški. Njej gre velika zasluga za prodor avtomobila v Franciji.

 

Line Daimler

Dame

Gottlieb Daimler und seine zweite Frau Lina, geborene Schwend, verwitwete Hartmann, anno 1893.

Nesebična
Gottlieb Daimler se je spomladi leta 1893 zaljubil, ko je bil na zdravstvenem popotovanju. Dvaindvajset let mlajša, skrbna Lina Schwend, kot se je pisala pred poroko, je srčnemu bolniku dala novo moč, da je prestal tedanje poklicne turbulence. Brez Line Daimler po vsej verjetnosti ne bi več doživel uspeha svojih iznajdb.

 

Mercedes Jellinek

Dane

Mercedes Jellinek

Svetovljanka
Deklica mehkih potez, ki so ji kodri krasili obraz – hči Emila Jellineka. Avstrijski trgovec je od leta 1898 dalje prodajal avtomobile fini družbi in nadvse oboževal svojo hčer. Tako je navdušil družbo Daimler-Motoren, da je razvila povsem novo vozilo in ga poimenovalo po njegovi hčerki. Leta 1902 je bilo prijavljeno pod imenom «Mercedes«. Danes to ime, tako kot nobeno drugo, obljublja luksuz in eleganco.

Dame

Mercedes Jellinek

 

Ernes Merck

Ernes Merck

Hitra, hitra
Dvajsetletna Ernes Rogalla von Bieberstein je leta 1918 poročila industrialca Wilhelma Mercka. Ni ji zadostovalo, da bi se posvetila svoji vili in skupnima sinovoma. Pregovorila je moža, da jo je naučil voziti in že pri prvi vožnji je občutila željo, ki je ni mogla več zavirati.
Ernes Merck, tako se je nato imenovala, je od leta 1922 dalje z vozili Benz in Mercedes tekmovala na dirkah in očarala tako ženske kot moške gledalce. Celo z Rudolfom Caracciolo se je lahko pomerila leta 1927; v tem obdobju je Rudolf Caracciola postajal najboljši dirkač. Na vrhuncu kariere je iz nepoznanega vzroka sama naredila konec svojemu življenu. Večkrat je omenjala, da bi si želela močnejših sotekmic. Še dandanes velja športnica – dirkač za vzor veliko voznicam.