Techno Classica – 5. do 9. april 2017 – devetindvajsetič v Essnu

Sedem članov Mercedes-Benz Kluba Slovenija se je udeležilo Tehno Classice v Essnu. Tja smo prišli tako zgodaj v petek, da smo čakali, da so se odprla razstaviščna vrata. Za ogled essenske prireditve je dan premalo, zato ga je bilo nujno dobro izkoristiti. Sejemski prostor, ki ga sestavlja več kot 20 hal (če upoštevamo tudi tiste 6.1, 7.1, 1A in tako naprej) je do zadnjega kotička napolnjen s starodobniki, rezervnimi deli zanje, opremo, sredstvi za vzdrževanje, orodjem, literaturo in s še marsičem drugim. Razstavljavci in prodajalci predstavljajo svoje izdelke in prirejajo delavnice, kako se njihovi produkti pravilno uporabljajo. Že v petek so bila parkirišča ob essenskem sejmu polna in obiskovalci so parkirali na letališču, od koder so na prireditev vozili brezplačni avtobusi. Zanimanje za avtomobilsko starodobništvo še vedno raste, rastejo pa tudi cene vozil in vsega, kar je potrebno za njihovo obnavljanje in vzdrževanje.

Tako kot v hali 4 je po vseh kotičkih že v petek ob 11h vrvelo obiskovalcev.

Kot člane MB-kluba nas je v prvi vrsti zanimala Daimlerjeva predstavitev. Mercedes-Benz je zakupil velik del prestižne hale 1 in postavil izjemno zanimivo razstavo, kjer so poudarili svojo skrb za vzdrževanje vozil s srebrno trikrako zvezdo. N a ogled so postavili najbolj prestižne športnike, ki so jo zaključili z najnovejšim superlativom  AMG GT-jem. Pri Mercedesu vedno poudarjajo, da so klubi ljubiteljev starodobnikov njihova podaljšana prodajna mreža, zato jih tudi močno podpirajo. Predstavilo se je več klubov, G klub pa je na Tehno Classici praznoval svojo 30-letnico. V Essnu so se med drugim spomnili 30-letnice kupeja linije W 124, in 40-letnice kupeja W123.

Predstavljala so se številna podjetja, ki obnavljajo avtomobile in prodajala filigransko obnovljene primerke. Izjemno široka pa je bila ponudba avtomobilov, ki so jih “na boben dali” posamezniki. Na voljo so bili starodobniki za nekaj tisoč EUR, posamezni avtomobili pa so s sedemmestnimi številkami čakali na menjavo lastnika. Essenski sejem je vsekakor vreden ogleda, česar se zavedajo tisoči obiskovalcev, ki se tja vračajo vsako leto.

Mercedesov razstavni prostor je bil enostavno a prestižno urejen, med starejšimi presežki so na čelo postavili aerodinamično oblikovanega 540 K (Stromlinienwagen W 29).

Pred 30 leti so predstavili kupe serije W 124.

Na sejmu je 30-letnico praznoval G-klub.

Mercedesu so bralci revije MotorKlassik že četrto leto zapored dobili priznanje kot najboljši znamki za (starodobniške) rezervne dele.

Pri Mercedesu radi pokažejo, kako v njihovem Oldtimer Centru restavrirajo vozilo.

Ob starodobnikih so pokazali tudi njihov superlativ Mercedes AMG GT.

Starodobniki so v Essnu “zasedli” celo hale, ki so še v gradnji.