60 let Mercedesa 219

Lani je šestdeset let praznoval Mercedesov model 219 (W 105). Gre za »vmesno številko« med večjim “Pontonom” 220 S (W180) in manjšimi 180/190 (W 120/121). Karoserija je bila z izjemo za 8 cm podaljšanega prednjega dela enaka kot pri manjših«bratih«. Od večjih Pontonov se ga enostavno loči po krajših zadnjih vratih. Mercedes 220 ima le-ta daljša za 10 cm in toliko več je tudi prostora za potnike na zadnji klopi. Šipa v zadnjih vratih ima pri večjem pontonu ločeno trikotno okence, pri modelu 219 pa ne. Mercedesa 219 poganja vrstni šestvaljnik Mercedesa 220 a z 62 kW (s 85 KM). Leta 1957 so motor malce “navili”, tako da je po tem letu zmogel 90 KM. Zaradi krajše medosne razdalje in večje okretnosti je bil priljubljeno vozilo za relije. V štirih letih so izdelali 27.845 teh vozil, kar je v primerjavi z modeli 220 in 180/190 relativno malo.

Lastnik izredno lepo obnovljenega primerka je Janez Jevšnik iz Šmartnega ob Paki. Pred desetletjem je avtomobil pripeljal iz Avstrije, ga popolnoma razstavil in restavriral.

Z avtomobilom je dobil bogato dokumentacijo, ki dokazuje, da je bil kupljen leta 1957 na Dunaju. Od tam se je “preselil” na Koroško, kjer ga je predzadnji lastnik prebarval iz sive v rjavo barvo. Jevšnik je 6.lastnik in je avtomobilu povrnil prvotni sijaj, le barva je ostala rjava. Praktično vsi deli so izvirni – tudi kromirani – le novo plast svetleče kovine so nanesli nanje. Sedeži in notranje obloge so na novo izdelani iz ustreznih materialov. Karoserija je bila praktično brez rje in nikoli karambolirana, tako da so površine gladke. Le na spodnjih delih stebričkov A in levem notranjem blatniku so morali malo variti. Motor je po generalnem popravilu sicer staknil nekaj otroških bolezni, a sedaj se je umiril in lastniku ne povzroča več skrbi. Sedaj se gospod Janez z ženo in s prijatelji veselo udeležuje srečanj starodobnih vozil.

Mercedes 219 Vlaste Šterbenk je k hiši prišel leta 1992, prej je bil v lasti starodobniškega navdušenca Marijana Nemca, župnika iz Pernice. Šterbenkova se je s tem avtomobilom med letoma 1994 in 96 vsak dan vozila v službo in po opravkih, potem pa se je zaradi težkega mehanskega volana odločila za drug avto. Družina je z Mercedesom 219 potovala na Švedsko, v Avstrijo, Nemčijo, se vozila na počitnice na Vis, Brač in v Split. V slabih desetih letih so z njim prevozili več kot 100.0000 km. Potem bi ga po letu 2002 bilo potrebno obnoviti, a se tega projekta nihče ni lotil. Šele junija 2016 ga je sin Luka, ki je medtem postal mehanik, vrnil na cesto. Med drugim je pred okoli dvema desetletjema s tem avtomobilom posnela TV spot skupina Šukar.