Strokovna ekskurzija na Češko

28. nov. 2016

Po objavi vabila na ekskurzijo smo hitro napolnili vsa potniška mesta, ki so bila na voljo v treh kombijih. Na pot smo se podali 25, novembra in  popoldne obiskali muzej Ladislava Samohýla.

Topel sprejem g. Ladislava pred njegovem salonu Mercedes-Benz.

Topel sprejem g. Ladislava pred njegovem salonu Mercedes-Benz.

Gospod Samohýl je ugleden avtomobilski trgovec in serviser, uradni zastopnik proizvajalcev Mercedes, Audi, Volkswagen, Škoda, Hyundai, Peugeot, Jeep in Fuso. Skupaj s svojimi več kot 350 zaposlenimi si služi kruh s prodajo sodobnih vozil, njegova strast pa so starodobniki. Del svoje bogate zbirke je postavil na ogled javnosti in v ta namen ustanovil podjetje Samohýl motor veteran – zbirka zgodovinskih vozil.

Nekaj malega od zbirke g. Ladislava.

Nekaj malega od zbirke g. Ladislava.

V okviru te dejavnosti je postavil močno restavratorsko delavnico, katere majhen del smo drugi dan ekskurzije lahko pregledali. V njej se lotevajo tako zahtevnih opravil, kot je izdelava novih motornih blokov in šasij, da ne govorimo o popravilih podvozij ter karoserij – tudi tistih z lesenimi nosilnimi elementi.

Testiranje kopije motorja Bugatti.

Testiranje kopije motorja Bugatti.

Lastnik nas je sam popeljal skozi muzejske depoje, ki jih ni mogoče videti brez najave in predhodnega dogovora.

Poziranje vseh nas pred "malo" tovarno Ladislava.

Poziranje vseh nas pred “malo” tovarno Ladislava.

Na poti domov smo se ustavili še v muzeju letalstva Vyškov. Seveda smo si ob strokovnih ogledih privoščili tudi malo turizma in si ogledali Kromeriž, Zlin, univerzitetni Olomouc, muzej vozil v Slatinicah ter prizorišče in spominsko obeležje bitke treh cesarjev (poznana kot Napoleonova bitka pri Austerlitzu oziroma pri Slavkovu). Naslednje leto gremo spet, pri Samohýlu je vedno mogoče najti kaj zanimivega in se marsičesa novega naučiti.

Več informacij o muzeju Samohýl lahko dobite na spodnji povezavi:

https://www.auto-veteran.com/index.php/en/testimonials/videos/item/264-ladislav-samohyl-en