Bili smo na Vranskem

22. oktober 2016

V soboto, 22. oktobra ,je Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) organizirala tradicionalni dan odprtih vrat. Dogodek je bil namenjen družinam in na Vranskem se je zbralo rekordnih več kot 1000 ljudi, za kar so bili zaslužni organizatorji z dobro promocijo in zanimivimi temami, svoje pa je doprinesel še sončen jesenski dan. Obiskovalci smo se lahko ob razstavi starodobnikov – tako službenih vozil AMZS kot vozil ljubiteljev starodobnikov – ozrli nazaj.

vransko-1

Na poligonu smo se soočili z najrazličnejšimi situacijami, ki jih lahko doživimo v vsakdanjem prometu, z zaviranjem v sili, izogibanjem oviri, s spolzko podlago in podobnim.

vransko-2

Prav vsak je lahko sedel v sodoben simulator varne vožnje,  preizkusil učinkovitost varnostnega pasu ob obračanju vozila na streho in se po navodilih instruktorja  rešil iz “prevrnjenega” avtomobila. Poskrbeli so tudi za otroke, ki so se obnašanja v prometu učili skozi igro. Za vožnjo z Jeepom po terenskem poligonu je bila dolga vrsta čakajočih – te izkušnje ni bilo mogoče doživeti z vozniškega sedeža.

vransko-3

V “poglavju” jutri oziroma pogled v prihodnost  so  bila za preizkus na voljo električna vozila in hibrid,  s Teslo nas je prevažal instruktor, druge pa smo lahko po poligonu pognali sami. Spoznali smo tudi, kako deluje pametni tempomat.

vransko-4

Starosta strokovnjakov s področja varnosti cestnega prometa, Brane Legan, je v pogovoru poudaril, da gre za tradicionalno prireditev, s katero želijo članom  in širši javnosti  predstaviti celotno paleto dejavnosti in storitev, ki jih nudi AMZS.  Poudarek je na preventivi – izobraževanju udeležencev v cestnem prometu  – od pravilnega reagiranja v nepričakovanih situacijah, uporabi najsodobnejše navigacijske in varnostne opreme, do prometnega bontona. Spregovorili smo o vožnji po avtocesti, kjer velikokrat pozabljamo na varnostno razdaljo, vozniki osebnih vozil predolgo ostajamo na prehitevalnem pasu, poleg tega pa tudi v času največjih poletnih gneč  med vikendi pas za počasna vozila ostaja prazen, namesto da bi nanj zapeljali vsaj vozniki avtodomov,  tisti, ki vlečejo kamp prikolice in avtobusi – pa tudi vožnja za osebna vozila tam ni prepovedana.vransko-5