V dvajsetih letih porabil 400 l bencina

Za prireditve ob 130-letnici avtomobila in poimenovanje ulice je iz Nemčije svoj dragoceni avtomobil Benz Velo pripeljal gospod Christoph Schmidt. V obdobju 1894 do 1901 so izdelali okoli 1200 vozil tega tipa, “živih” pa je samo še šest. Schmidt je tiskar, torej je vajen precizne tehnike. Benzi so njegov hobi in pravi: “Za vozilo Benz imam vedno čas. Menim, da mora avtomobil voziti, ne pa samo stati v muzeju, saj se tako lepše ohranja pri življenju.”

Tajnica MBKS, gospa Tatjana Voj, je okusila c ar vožnje z več kot 100 let starim Benzom

Tajnica MBKS, gospa Tatjana Voj, je okusila čar vožnje z več kot 100 let starim Benzom

Ta Velo je v njegovi lasti že več kot trideset let, pred tem pa ga je desetletje hodil gledat k prejšnjemu lastniku in ga prepričeval, da bi mu ga prodal. Zadnjih 20 let se redno udeležuje srečanj in prireditev (pravzaprav ga tja vabijo) in ta čas je prevozil okoli 4000 km (dvesto na leto).  Enovaljni “zapravljivček” namreč porabi okoli 10 l goriva na 100 km. Ko ga je kupil, je vozilo imelo težave z zavorami, mazanjem, uplinjačem in še s čim – toda vse je uspešno odpravil in danes s svojim znanjem ter izkušnjami rad pomaga lastnikom Benzov.

Christoph Schmidt je s svojim Velom postal strokovnjak za Benze

Christoph Schmidt je s svojim Velom postal strokovnjak za Benze

Velo ima dve vrsti prestav – jermenske in zobniške. V kombinaciji obeh sistemov so na voljo tri prestave za naprej: prestava za vzpone (Berggang/hribovska), prva in druga. Zavore delujejo samo pri vožnji naprej, pri vzvratni pa ne. Klub izjemno preprosti zgradbi pa enovaljni motorček zanesljivo vžiga na prvi zasuk velike jermenice, gladko teče in motorizirano kočijo popelje do hitrosti 20 km/h.

Motor se zbudi ob prvem potegu

Motor se zbudi ob prvem potegu