Exelero in Rene staud

14. – 16. marec 2008

Od 14. do 16. marca je se je v Stuttgartu odvijala tradicionalna prireditev Retro Classic 2008, ki se je tokrat preselila v novo razstavišče ob letališču. Razstaviščni kompleks nedvomno spada med lepše v Evropi, saj je zgrajen po temeljito premišljenemu konceptu, z zelo dobrimi komunikacijami, zgledno urejenimi spremljevalnimi prostori in nenazadnje, ogromnimi parkirnimi površinami. Letošnja prireditev je zasedla 75.000 m2 površine, naslednje leto naj bi razstavna površina obsegala že 95.000 m2. V Nemčiji je starodobništvo v stalnem vzponu. Samo v letu 2007 se je število starodobnih vozil povečalo za 11 %. V tej državi je registriranih 135.000 veteranov, a omenjeni številki moramo prišteti še večino muzejskih eksponatov. Zato ne preseneča, da so prireditve na temo starodobnih vozil v Nemčiji izjemno dobro obiskane.

Retro Classic hala 1

Retro Classic se je dogajal v šestih dvoranah in v avli na vzhodnem vhodu. V Hali 1 so se predstavili avtomobilski proizvajalci in vidnejše restavratorske hiše z bogatim spremljevalnim programom. Halo 3 so zavzeli avtomobilski trgovci, in ponudniki oblačil ter opreme. V Hali 5 so na svoj račun prišli ljubitelji motornih koles in športnih ter dirkalnih vozil. V Hali 7 so se predstavljali avtomobilski klubi. Gospodarska vozila so zasedla halo 8, v Hali 9 pa so organizirali borzo rezervnih delov, kjer so razstavljali in prodajali posamezniki. Seveda je bilo ob naštetem na voljo še veliko literature, doatne opreme orodij …

Exelero in CLS

Exelero in Rene staud

V četrtek, 13. marca, še pred uradnim odprtjem salona, so pri koncernu Daimler AG predstavili prototip Maybach Exelero. Gre za konceptno vozilo, show car in vozilo za doseganje hitrostnih rekordov obenem. Z dvanajstvaljnikom pod motornim pokrovom je namreč poznani dirkač Claus Ludwig s to ogromno mrcino drvel 351 km/h, o velikosti in videzu pa vse pove primerjava z modelom CLS. Vidnejši dogodki letošnje starodobniške prireditve so bili: stoletnica Fordovega modela T, zgodovinski pregled izdelave avtobusov v deželi Baden Wuerttenberg, razstava tovornih in gasilskih vozil in razstava avtomobilskih fotografij Renéja Staudta. Koncern IVECO je pripravil pregled 88 letne zgodovine (od Magirus Deutz do IVECO), s široko paleto vozil je bila predstavljena zgodovina tovarne Rolls Royce . Seveda je bila obiskovalcem na voljo še vrsta spremljajočih prireditev: predstavitve različnih podjetij, tematska predavanja, modne revije, Retro Night, zabavni, glasbeni programi in še marsikaj.